faaborg: - Vi tager ikke bare løbesko på. Her er vi fælles om en ting, og det giver en social samhørighed.

Sådan lyder det fra Lars Bjørn, der er med i bestyrelsen for Havkajakklubben Malik.

Klubben tager hul på den 23. bygge-sæson tirsdag den 15. september. For i Malik bygger man sin egen kajak - og det er en traditionel grønlandsk kajak.

Hver tirsdag aften i den lyse sæson mødes medlemmerne for at sejle. Henover efteråret og vinteren mødes de nye medlemmer og de medlemmer, der vil bygge flere kajakker, i klublokalet på Vestergade 22, hvor de nøjsomt snitter, skærer, surrer og maler til en lang, smal og smuk kajak er klar til søsætning.

Der bruges præcis de samme materialer som på Grønland.

I helt gamle dage var det drivtømmer, afhåret sælskind, spæk og tran. Nu er de gængse materialer dog fyrretræ og asketræ, lærred af bomuld, dyvler, lim og oliemaling.

I Malik har de dog talt om at lave en dogmekajak i de gamle materialer, og kun ved hjælp af tænder og en lommekniv.

Så elementært

Alle kan bygge en kajak i løbet af en sæson. Det kræver ingen forudsætninger, og der er masser af hjælp at få.

- Det er det med at lave noget med hænderne, og så få det til at virke, siger Lars Bjørn om fascinationen af de grønlandske kajakker.

- Ja, og der er så mange ting i dag, hvor vi ikke fatter, hvad der sker, og hvordan det hænger sammen: iPads, computere, smartphones. Det her er så elementært, tilføjer Ulf Nielsen fra klubben.

Der er bygget omkring 200 kajakker i klubbens historie.

De grønlandske kajakker er langt fra så behagelige som dem i glasfiber.

- Der er hverken sæde eller rygstøtte. Til gengæld har vi den charmerende oplevelse af det oprindelige. Denne her har man altid kunnet sidde i. Så den bruger vi i stedet for at gå efter limousinen, forklarer Lars Bjørn.

- Vi har historien og kulturen med, og så er det billigt. Det koster 2500 kroner at bygge sin egen kajak.

Stiftet i 1992

Klubben blev stiftet i 1992. Et faaborgensisk par var lige kommet hjem fra Grønland og synes, at det kunne være sjovt at bygge grønlandske kajakker. Og sådan startede klubben.

Nuværende formand Knud Buch kom med, fordi naboen opfordrede ham til det. Og så blev han pludselig dybt optaget af det og begyndte at sejle om sommeren. Nu er han endt som formand og har flere gange været på Grønland - også for at sejle i kajak.

- Det er fantastisk. Man får frisk luft, motion og venner. Det har betydet meget for mig, siger Knud Buch.

Grønland i tankerne

I dag er der 80 medlemmer i klubben. Og mange af dem sejler hele vinteren, men det kræver, at man tager Malik-prøven og får Malik-nålen.

Inden da skal have sejlet 50 kilometer, og man skal kunne hjælpe sig selv og andre. I vedtægterne står der, at foreningens formål er at fremme forståelsen for den grønlandske kultur samt at bygge grønlandske havkajakker.

Det betyder dog ikke, at de dyrker den grønlandske kultur eller tager rundt og udbreder sig om emnet. Heller ikke alle medlemmer har været på Grønland, men alligevel har Grønland en betydning for alle.

- Når vi sidder i kajakken, flyver tankerne til Grønland, og vi tænker på, hvordan de har siddet de lange smalle kajakker i al slags vejr og barsk terræn, fortæller Ulf Nielsen.

- Og så skal vi ikke opfordres ret meget til at fortælle om det. Beundringen ligger i alle.

Klubben har også et kor, der synger grønlandske julesange. Og så sker det af og til, at de hyrer en foredragsholder.

Interesserede er velkomne til at møde op i klubben på Vestergade 22 en tirsdag aften - eller kontakte formanden på 40131727. En medlemskort til Malik koster 500 kroner.

  • Jørgensen_Anne

    Af:

    Journalist på redaktionen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Skriver til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og UgeAvisen Faaborg. Er 31 år og bosat i Faaborg.