42-årige Vivi Schmidt fra Ringe havde planer om selv at stå for maden og holde sine børns konfirmation hjemme i det lille bondehus på Gestelevvej, men så kom kræftsygdommen uigenkaldeligt tilbage. Nu beder hun om hjælp til at give sine tvillinger en god fest.

Ringe: Vivi Schmidt er hårdt ramt af kræft. Sygdommen tærer på kræfterne, og en nylig nyreoperation sidder stadig i kroppen.

Tirsdag satte hun sig alligevel bag rattet og begyndte turen Fyn rundt for at aflevere en appel til en række fynske feststeder, hvor hun beder om hjælp til at give sine børn en god konfirmationsfest.

Bare en enkelt dag, hvor fokus er 100 procent på dem.

Lægen sagde: "Vi kan se, der er noget, der er begyndt at gro", og så blev der ellers bare remset op. Denne melding var alligevel den værste. For jeg var fuldstændig uforberedt.

Vivi Schmidt

- En enkelt dag, hvor de ikke skulle tænke på mig. Det ville betyde alt for mig, siger hun.

Egentlig var planen, at hun selv skulle stå for maden, og konfirmationen skulle holdes i hjemlige rammer på Gestelevvej. Dels af økonomiske årsager, men også fordi det var sådan, familien syntes, det skulle være.

Men kræftsygdommen slår hårdt. Nytårsaften faldt Vivi Schmidt om på badeværelsesgulvet, for kræften havde bredt sig til hjernen. Og nu må konfirmationsplanerne laves om.

Historien tager sin begyndelse tilbage i 2008.

Brystkræft spredte sig

Her fik Vivi Schmidt konstateret brystkræft og kom i behandling i et år med både kemo og stråler. Meldingen var, at hun havde gode chancer for at blive rask.

Og der var da heller ikke noget, der tydede på andet ved de efterfølgende kontroller, som stod på løbende over fem år.

En måned før den allersidste kontrol brækkede Vivi Schmidt kravebenet. Det skete en nat, hvor hun havde ligget forkert.

Efter mange undersøgelser stod det klart, at der var metastaser (spredninger, red.) fra brystkræften i knoglen, og den måtte fjernes.

- Selvfølgelig var jeg i chok. Jeg troede, at det var væk, og jeg snart skulle meldes helt rask, fortæller hun.

Herefter fulgte en strålebehandling. Og fordi området var afgrænset, var udsigterne gode.

Vivi Schmidt havde samtidig nok at se til på hjemmefronten med en skilsmisse i 2010.

Hun var derfor blevet alene med tre børn. Og den læreruddannelse, hun var ved at tage, måtte delvist sættes på standby på grund af sygdommen.

Faldt om på badeværelset

Siden 2013 har Vivi Schmidt har fået CT-scannet kroppen hvert halve år, og alt har set fint ud. Men i maj 2016 opdagede lægerne metastaser adskillige steder. Både i lever, nyrer, binyrer, i lårbensknogle, i bækkenet og den ene ankel. I juni startede hun på kemobehandling.

- Lægen sagde: "Vi kan se, der er noget, der er begyndt at gro", og så blev der ellers bare remset op. Denne melding var alligevel den værste. For jeg var fuldstændig uforberedt. Alt havde set fint ud, og nu var det bare over det hele. Det er første gang, jeg er brudt sammen inde ved lægen, fortæller hun.

Nytårsaften 2016 kulminerede sygdomsforløbet, da Vivi Schmidt faldt om hjemme på badeværelsesgulvet. Heldigvis stod døren åben, så hendes veninde, hun skulle holde nytår sammen med, kunne komme ind til hende.

På hospitalet får hun efterfølgende scannet hovedet.

- De siger, det er for at se, om jeg har fået en hjernerystelse, men efterfølgende kan jeg godt se, at de allerede har haft en mistanke. For de stillede en masse spørgsmål omkring dobbeltsyn, ondt i armene osv., som jeg kunne svare bekræftende på, siger hun.

Der var metastaser i hjernen. De kan ikke opereres væk, og Vivi Scmidt har nu været igennem 10 helhjernestrålebehandlinger, som er den maksimale dosis. Siden har hun ikke modtaget behandling. Kroppen har haft brug for en pause. Men planen er, at hun skal starte op på en ny slags kemo inden længe.

Konfirmationsdrøm brast

- Jeg har fået at vide, at min kræft ikke kan helbredes. Der er ikke som sådan sat en udløbsdato på mit liv, men den er rykket tættere på. Jeg ved ikke, om jeg kan leve et år mere, to år mere eller endnu længere, siger Vivi Schmidt.

I hverdagen forsøger hun at gemme kræften så langt væk som muligt.

- Men alligevel bliver børnene jo konfronteret med det konstant, når der er ting, jeg ikke kan. Jeg er blevet dårligere til at huske, og jeg er heller ikke så god til at genkende mennesker mere, siger hun.

- Det, der fylder allermest, er, hvordan børnene skal klare sig, når jeg er væk. I hverdagen er det meget det praktiske, der fylder, men når jeg er nede, så tager følelserne over.

Den 14. maj skal tvillingebørnene Alexander og Cecilie konfirmeres sammen med klassekammeraterne fra Nordagerskolen i Ringe Kirke, og med det pludseligt optrappede sygdomsforløb har drømmen om selv at stå for konfirmationen derhjemme måttet lade livet.

Derfor har hun taget sagen i egen hånd og spurgt flere fynske feststeder, om de i sidste øjeblik vil hjælpe med at donere noget af festen samt lægge lokaler til en drømmekonfirmation.

- Jeg har selvfølgelig kontaktet diverse forsamlingshuse og lignende. Men alt er forlængst optaget. Og økonomien sætter altså nogle begrænsninger, og derfor har jeg måttet ty til det her tiltag, fortæller Vivi Schmidt, der samtidig fortæller, at også børnenes far netop har været igennem et forløb med fjernelse at et modermærke med hudkræft og efterfølgende operation for en kræftmetastase på lungen.

- Så vi har vitterligt brug for hjælp.

- Hvad så, hvis der ikke er nogle feststeder, der kan hjælpe jer?

- Så må vi holde det hos børnenes far, købe maden udefra og leje borde og stole. Men det er klart, at så sætter økonomien sine begrænsninger. Jeg synes virkelig, børnene fortjener det her, og det ville betyde alt for mig at kunne give dem det, siger Vivi Schmidt.

  • Billede

    Af:

    Journalist på Faaborg-Midtfyn-redaktionen. Skriver til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende, Ugeavisen Faaborg, fyens.dk og mitfyn.dk.

Mere om emnet

Se alle
Hjælp til konfirmationsfest: - Jeg gør det for børnenes skyld

Hjælp til konfirmationsfest: - Jeg gør det for børnenes skyld

6
Kender kræft tæt på: Fynsk topkok vil hjælpe kræftramt mor

Kender kræft tæt på: Fynsk topkok vil hjælpe kræftramt mor

5
Bad om hjælp til konfirmation: Tilbuddene strømmer ind til kræftsyg mor

Bad om hjælp til konfirmation: Tilbuddene strømmer ind til kræftsyg mor