Faaborg-Midtfyn Kommunes særlige kontrolindsats har afsløret svindel med sociale ydelser for 2,5 millioner kroner i 2016.

Faaborg-Midtfyn: Der bliver snydt i stor stil, når det gælder om at rage penge ud af kommune- og statskasse, som modtagerne ikke er berettiget til at modtage.

Det viser opgørelsen for 2016 fra den såkaldte kontrolenhed i Faaborg-Midtfyn Kommune. Medarbejderne i enheden har til opgave at afsløre socialt bedrageri, og sidste år fandt den frem til svindel for 2,5 millioner kroner.

Kontrollen

I 2016 blev der afsløret snyd for samlet 2.506.000 kr. Den fremadrettede besparelse var 1.756.000 kr. og tilbagebetalingskravet 750.000 kr.I 2015 lød de samme tal på 1.958.000 kr., en fremadrettet besparelse på 990.000 kr. og tilbagebetalingskrav på 968.000 kr.

Tilbagebetalingskravet dækker over penge, som er blevet udbetalt. Den fremadrettede besparelse beregnes på baggrund af den månedlige ydelse, pågældende får, når sagen sluttes. Ydelsen ganges med 12 for at få den årlige besparelse.

Det er en metode, som anvendes på landsplan og af Kommunernes Landsforenings såkaldte effektmåling.

Kilde: Faaborg-Midftfyn Kommune

Forleden blev Socialdemokraternes Hans Stavnsager og de øvrige medlemmer af kommunens Økonomiudvalget orienteret om resultatet.

- Det er åbenbart nødvendigt med sådan en kontrol. Det gælder ikke flertallet, men der er åbenbart en lille gruppe, der gerne vil have kommunale penge, selv om de ikke er berettiget til dem, siger Hans Stavnsager og tilføjer:

- Det er mange penge, så der er selvfølgelig det økonomiske i det, og at det faktisk kan betale sig at lave den her kontrolindsats. Men jeg håber også, at det har en præventiv effekt.

Svindlen stiger

Af de 2,5 millioner kroner, som de kommunale kontrollanter har sparet kommunekassen for, er godt 1,75 millioner hentet i fremadrettede besparelser - penge som ikke nåede at blive udbetalt - mens der er rejst et tilbagebetalingskrav på 750.000 kroner.

Samlet er der tale om en stigning på en halv millioner kroner i forhold til året før, men tallene overrasker ikke Venstres Kristian Nielsen.

- Det er mange penge, der kommer i overførselsindkomster og andet, og det er indviklede systemer, så nej, det er ikke overraskende, siger han.

- De folk, vi har til at kigge på det, finder fejl eller snyd, og de tjener deres løn hjem. Det er vel sådan, det skal være. Alle ønsker en vis orden i sådan noget, tilføjer han.

De socialsager, hvor kontrollanterne har fundet problemer handler, hovedsageligt om sygedagpenge og kontanthjælp, viser årsopgørelsen.

Det er blandt andet anonyme henvendelser til kommunen og samkøring af forskellige offentlige registre, som er årsag til, at sagerne kommer frem.

  • Kolofon

    Af:

    Jeg er født og opvokset i Ringe og har siden 2008 haft fornøjelsen af at skrive om stort og småt fra det midtfynske område. Specielt fritids- og foreningslivet har min store interesse og desuden dækker jeg ofte retssager. I min fritid løber jeg gerne og deltager hvert år i Lillebælt Halvmaraton.

Mere om emnet

Se alle
4
Kerteminde: Fandt socialt bedrageri for millioner

Kerteminde: Fandt socialt bedrageri for millioner

2
Socialt bedrageri: 38-årig dømt for at modtage kontanthjælp og arbejde samtidig

Socialt bedrageri: 38-årig dømt for at modtage kontanthjælp og arbejde samtidig

Danskerne laver socialsnyd for 300 millioner kroner

Danskerne laver socialsnyd for 300 millioner kroner