Kommunens økonomi er bedre end sit rygte

Kommunaldirektør Helene Bækmark sætter stor pris på de kommunalt ansattes ideer til besparelser. Arkivfoto: John Fredy

Kommunens økonomi er bedre end sit rygte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Worst case blev til o.k.-case. Faaborg-Midtfyn Kommune slipper for at skulle spare 65 millioner kroner på næste års budget - nu hedder sparekravet "kun" 16 mio. kroner.

Faaborg-Midtfyn: Den faaborg-midtfynske økonomi ser væsentligt bedre ud, end den gjorde for blot en uge siden. Den økonomiaftale, som Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen indgik forleden, gør det alt andet lige noget sjovere at lave budgettet for 2019, end man på forhånd havde frygtet.

I "worst case"-scenariet, der før aftalen var udsigt til, stod FMK til at miste statstilskud på op til 95 mio. kroner - reelt blev resultatet 79 mio. kroner bedre end det, og politikerne skal nu kun ud at finde besparelser for 16 mio. kroner, når budgettet skal lægges til efteråret.

De forbedrede budgetudsigter skyldes blandt andet, at nogle tilskud ikke forsvandt som frygtet, og så rummede økonomiaftalen en uventet gave i form af et et såkaldt "velfærdsløft" til kommunerne på 1,7 mia. kroner, der for FMK's vedkommende betyder ekstra 15 mio. kroner i kassen.

Ifølge kommunaldirektør Helene Bækmark har der i år været en historisk stor usikkerhed om, hvor budgettet ville havne.

- Fra minus 95 mio. kroner til minus 16 mio. kroner er et kæmpestort spring. Nu står vi med en noget mindre udfordring, end vi havde regnet med. Det ville have givet gode point hos bookmakerne, hvis man havde gættet på, at vores økonomi ville blive 79 mio. kroner bedre, end vi havde kalkuleret med, siger hun.

Fleksibilitet

Selv om sparekravet her og nu "kun" lyder på 16 mio. kroner, går administrationen alligevel til august ud med et sparekatalog, der anviser mulige besparelser for 40 mio. kroner.

- Det gør vi, fordi der er udfordringer i horisonten, og det vil give politikerne mulighed for at prioritere og vælge, hvor det er mindst ringe at spare, siger Helene Bækmark.

Medarbejderne i FMK har på kommunaldirektørens opfordring på det seneste leveret en del besparelsesforslag. Faktisk er der kommet en hel stribe forslag fra forskellige dele af organisationen, fortæller Helene Bækmark.

- Det opfatter vi meget positivt. Det er tegn på en kolossal stor ansvarlighed, siger hun.

Og selv om sparebehovet ikke er så påtrængende længere, så står opfordringen stadig ved magt.

- Vi har overvejet, om vi skal stoppe den proces, men har faktisk valgt at fortsætte. Det er jo interessant - og klogt - at finde besparelserne dér, hvor de faglige folk kan se, det vil være fornuftigt. Og i årene fremover skal vi formentlig ud og finde penge alligevel, fordi den demografiske udvikling i kommunen er, som den er. Vi får en større stigning af ældre borgere end andre kommuner, siger hun.

Et sparekatalog med tre gange så mange spareforslag, end der her og nu er behov for, giver også noget fleksibilitet i årene, der kommer, forklarer kommunaldirektøren.

- Dels vil det give politikerne et reelt prioriteringsrum - de får mulighed for at vælge, hvor det er mest ringe at spare - dels vi får også nogle gode bud på, hvordan besparelserne i 2020 kunne se ud, og ikke mindst får vi tid til at tænke dem ordentligt igennem siger hun.

Sparekataloget offentliggøres den 30. august.

Kommunens økonomi er bedre end sit rygte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce