Kommunens miljøfolk i tænkeboks

For meget arsen i drikkevandet er skidt for helbredet. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Kommunens miljøfolk i tænkeboks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dispensation, påbud om rensning eller tilslutning til vandværk? En afgørelse lader vente på sig.

Kværndrup: Faaborg-Midtfyn Kommune er tilsynsmyndighed, når det gælder kvaliteten af det drikkevand, borgerne får i hanen, hvad enten det kommer fra almene vandforsyninger eller private boringer. Miljøchef Olav Bojesen, Faaborg-Midtfyn Kommune, bekræfter, at der arbejdes med den konkrete sag, men der vil gå nogle måneder endnu, før kommunen kommer med en afgørelse.

Miljøstyrelsen kom med en ny drikkevandsbekendtgørelse i oktober 2017, men vejledningerne om, hvordan kommunerne skal administrere de nye regler, lader vente på sig. Der er med andre ord ikke en facitliste, kommunens sagsbehandler kan finde svaret i. Paragrafferne må miljøafdelingen selv tygge sig igennem.

Det kan ende med en dispensation til fortsat brug af vandet på Stjernegård, eller det kan blive et påbud om tilslutning til offentlig vandforsyning. Det sidste blev faktisk overvejet omkring 1980, da Gislev Vandværk førte forsyningen ud langs Søltvej, men prisen ville blive meget høj, så i stedet blev der foretaget en ny vandboring ved gården. Den kan give en kubikmeter vand i timen, og Thøger Larsen anslår sit forbrug til 13-16 kubikmeter i døgnet.

En tredje mulighed er et påbud om at rense vandet for arsen. Der er forskellige metoder. Sandfiltre og udfældning med jernoxid anvendes af mange vandværker, der har problemer med arsen i vandet. Måske mos kan være løsningen. Forskere ved Stockholms Universitet har for nylig gennemført et studie, der viser, at en særlig mosart, der vokser i det nordlige Sverige, på kort tid fjerner arsen fra vand.

Kommunens miljøfolk i tænkeboks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce