Kom og se fredag: Nye fynske boliger bygges på gammel vikingelandsby

Arkæologerne fra Øhavsmuseet Faaborg er i fuld gang med udgravningen på Skovrevlgyden i Nr. Lyndelse. Foto: Michala Bøgetoft

Kom og se fredag: Nye fynske boliger bygges på gammel vikingelandsby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I forbindelse med opførelsen af nye familieboliger i Nr. Lyndelse er arkæologer i fuld gang med at kæmme grunden for ældgamle fund fra middelalderen og vikingetiden. Fredag holder udgravningen åbent hus.

Nr. Lyndelse: For det utrænede øje ligner udgravningen i Nr. Lyndelse én stor mudderpøl, med store bunker jord hist og her, som mest af alt minder om forvoksede mulvarpeskud. Og rigtig nok giver det en smattet lyd, når gummistøvlerne forsigtigt træder ned på det mudrede arkæologiske slaraffenland, som har fået barberet græsset samt det øverste lag jord af. Nu stikker der små, gule træstumper med tal på op af jorden, for at afmærke de steder arkæologerne har fundet ældgamle keramikstykker, tænder fra gamle dyr og stolpehuller fra de allerførste huse i Nr. Lyndelse.

- Vi graver for at blive klogere på vores fortid, og der er nogen, som skal grave og bygge boliger her efter os, og de ødelægger jo egentlig al den kulturarv, der er her, så derfor graver vi for at nå at registrere arven, fortæller Trine Knudsen, arkæolog hos Øhavsmuseet Faaborg.

Tre uger har arkæologerne fra Øhavsmuseet Faaborg til at gennemsøge grunden på Skovrevlgyden i Nr. Lyndelse, før der skal bygges nye familiehuse. Fredag eftermiddag vises alle de spændende fund fra udgravningen frem, når arkæologerne holder åbent 'hus' for alle, som har lyst.

Nr. Lyndelses fødested

Der er noget helt særligt ved den mudrede grund lige i hjertet af Nr. Lyndelse.

- Lige præcis denne udgravning ligger et rigtig spændende sted, fordi det er her, Nr. Lyndelse by startede. Det er ikke så ofte, at vi får lov til at grave midt i en by, for der er jo oftest bygget huse. Her har vi været heldige, for det her har primært været en mark i et godt stykke tid. Vi har hovedsageligt fundet huller efter stolper til huse, hvilket vil sige, at middelalderens og vikingetidens folk har bygget huse og boet her, forklarer arkæolog Trine Knudsen og peger rundt omkring sig på alle de gule markeringer i jorden.

Derudover er der fundet keramik-stykker samt nogle meget gamle tænder, som Trine Knudsen vurderer, stammer fra et dyr.

Og udgravningen er så interessant, at Rita Witthøfft fra Faaborg har meldt sig som frivillig.

- Det er vildt spændende. Det er lidt ligesom at spille lotto - man ved, at chancen for at finde det helt fantastiske er lille, men man tror altid det bedste. Det er det, der tænder mig, fortæller hun og graver længere ned i den mørke jord.
Fredag klokken 14 til 15.30 inviterer Øhavsmuseet Faaborg til åbent hus og gløgg i den arkæologiske udgravning på Skovrevlgyden 2 i Nr. Lyndelse.

- Og det er en god idé at have gummistøvler på, griner Trine Knudsen.

Boligforening bygger nye familiehuse

Når arkæologerne har kæmmet jorden i midten af Nr. Lyndelse for ældgamle kulturskatte, rykker boligforeningen Kristiansdal ind. Så skal der nemlig opføres 32 familieboliger på Skovrevlgyden i Nr. Lyndelse. Boligerne, som opføres som dobbelthuse med have, udhus og to parkeringspladser pr. bolig, varierer i størrelse fra 90 til 105 kvadratmeter - og de forventes at være indflytningsklar i 2019.

Kom og se fredag: Nye fynske boliger bygges på gammel vikingelandsby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce