Kom med på besøg i Millinges nye bageri-museum

82-årige Lise Duus Gromsrud bor til daglig i nord for Oslo i Norge. Men faderens gamle stuehus, som ligger sammen med bageriet, er hendes feriested. Lise arvede bageriet og tilhørende stuehus fra sin far i 2010. Foto: Linea Andersen

Kom med på besøg i Millinges nye bageri-museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det gamle bageri i Millinge er i fuld gang med at blive istandsat, så det fremover kan fungere som museum. Hvornår det åbner er endnu usikkert, for nogle ting er der styr på, andre er stadig under udvikling.

Millinge: Det gamle bageri i Millinge står tomt og koldt. Presninger ligger henover det store rugbrødskar og dækker de gamle arbejdsborde. Normalt plejer her at være maskiner, brødstempler og bageplader, men alt er pakket ned, for stedet er i gang med at blive renoveret, så det formentlig i år kan åbne op som museum.

Det er 82-årige Lise Duus Gromsrud, der ejer det gamle bageri i Millinge. Stuehuset til bageriet bruger hun som feriested, da hun til daglig er bosat i Norge. Tidligere har hun haft åbnet for bageriet, når hun selv var hjemme og nogle kom forbi og gerne vil se stedet. Derudover har hun vist bageriet frem til byens festival.

Men i 2016 var Lise Duus Gromsrud sammen med sin niece, der foreslog, at stedet kunne gøres til museum. Idéen blev godt modtaget fra de lokale og interessen var så stor, at idéen blev til virkelighed.

- Men at der var så mange, der ville hjælpe med sådan et stort projekt, havde jeg ikke troet, fortæller hun.

Nu er projektet i fuld gang. Med en venneforening og en bestyrelse er det hele blevet stablet på benene. Fonden Realdania har støttet med over 400.000 kroner til projektet, og med den støtte og andre fondsmidler er renoveringen i fuld gang.

Indtil videre er der kommet nye tagplader på huset, vinduerne har været på værksted for at blive renoveret og malet, og loft og vægge har også fået en tur med penslen.

Men der er stadig lang vej endnu, fortæller den 82-årige bageriejer.

- Tømrene er stadig i gang, og al inventar skal ind igen. Lige nu ligner stedet jo slet ikke sig selv, og jeg har det helt underligt med det, siger hun og fortsætter.

- Så der går lidt tid endnu, inden vi kan åbne.

Forklaring på plancher

Lise Duus Gromsrud kan ikke give en præcis åbningsdato.

- For at kunne overskue det hele, tager vi bare en ting af gangen og udvikler projektet lidt efter lidt.

Det næste skridt i projektet skal diskuteres på generalforsamlingen i marts måned, hvor der bliver taget stilling til, hvad der så skal ske.

- Der skal der laves en plan om, hvordan vi får det hele indrettet igen.

Længere ude i fremtiden skal der findes en løsning på, hvad der skal ske med åbningstider, personale og eventuelt billetsalg. Men en ting, som Lise Duus Gromsrud ved, der kommer til at være i museums-bageriet, er plancher.

- Normalt så går jeg rundt og fortæller en masse om, hvordan bageriet fungerede i min fars tid, men når jeg så er i gang, er der som regel et nyt hold, der kommer ind af døren, og så kan jeg starte forfra.

Derfor skal der være plancher med beskrivelser og forklaringer om stedet.

Eneste kvinde i klassen

Lise Duus Gromsrud har selv stået i bageriet som ung. Hun husker tydeligt dengang i 1949, hvor hendes far købte stedet.

- Jeg var egentlig pige i huset ved min gamle lærinde, men lige så snart jeg var hjemme, gik jeg ud til far og hjalp ham i bageriet. Det var jo nyt og spændende, fortæller hun.

Hun endte med at blive så betaget af bageriet, at hun uddannede sig til bager - og hun var den eneste kvinde i sin klasse. Hun rejste derefter til Norge for at arbejde, fandt sin mand dér og blev boende.

Først i 2010, da hendes far gik bort i en alder af 97 år, overtog hun faderens gamle bageri, som havde stået tomt og ubrugt siden 1974.

Men som museum åbnes bageriet for alvor op for folk igen, hvor historien om brødets tilblivelse er omdrejningspunktet.

Hvad Lise Duus Gromsruds far havde sagt til det, er svært at vide, men hun har et bud.

- Han havde nok aldrig forestillet sig, at det ville blive sådan, men han var meget glad for at fortælle om sit liv som bager, så mon ikke han ville være godt tilfreds.

Hvornår bageriet åbner som museum er endnu usikkert, men Lise Duus Gromsrud håber på omkring påske eller pinse.

Kom med på besøg i Millinges nye bageri-museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce