Klumme: Har faaborgenserne fortjent deres dummebøder?


Klumme: Har faaborgenserne fortjent deres dummebøder?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Jeg var inde i Sparekassen Fyn i syv minutter for at ordne en kontooverførsel, og da jeg kom ud, sad der gudhjælpemig en p-bøde i min vinduesvisker. Syv minutter! P-pladsen for Sparekassen Fyn var gabende tom! Der holdt kun én bil ud over min på hele pladsen. P-vagten må simpelthen have stået og luret ...

Sådan fortalte en en ellers rimelig lovlydig hornebo forleden, da vi var inviteret til gløgg og julehygge hos en fælles ven.

Jeg kunne så bidrage med, at jeg for få dage siden - uden antydningen af glæde - havde betalt 750 kroner til firmaet Universparkering i Aarhus. For præcis samme forseelse samme sted. Blot var jeg på apoteket i stedet.

Og forseelsen for os begge var jo, at vi glemte at sætte p-skiven, inden vi forlod køretøjet.

Nogen vil helt sikkert tilbyde mig en tudekiks, når de læser dette - idioten kan jo bare huske at sætte sin p-skive eller få en elektronisk, der sætter sig selv automatisk.

Og lidt flæberi er der selvfølgelig i det. De 750 kroner kunne sagtens have været anvendt til noget, der var væsentlig sjovere og mere samfundsproduktivt end at sende surt tjente penge til et aarhusiansk advokatkontor med speciale i dummebøder til faaborgensiske bilister.

Men jeg undrer mig. Over flere ting. Bødens størrelse for eksempel.

750 kroner er cirka en dagsløn for mange mennesker. Skal det virkelig koste en hel dags strafarbejde at glemme at sætte sin p-skive på en i øvrigt tom p-plads? Er det beløb ikke totalt ude af proportioner i forhold til forbrydelsens størrelse? 

Nu er det jo ikke en bøde, vil nogen sikkert indvende - det er en kontrolafgift, man betaler, for ikke at overholde kontrakten med p-selskabet, som jo tydeligt fremgår af skiltningen på pladsen. Her står - på en lidt indviklet måde naturligvis - at man kun må holde der i to timer, og at det er p-skiven, der afgør, om tiden er overskredet - ikke den faktiske tid, man har holdt der.

Men skal vi som civiliseret samfund virkelig tillade, at p-selskaber kan berige sig på denne måde?

Mit ærinde er også en oprigtig undren over, hvordan Sparekassen Fyn får tingene til at hænge sammen.

Det er Sparekassen Fyn, der både ejer p-pladsen foran Herregårdscentret samt den lille p-plads, der ligger bag ved Røde Kors-butikken på Torvet. Sparekassen har indgået en eller anden aftale med det aarhusianske firma Universparkering, der så har fået carte blanche til at få en lokal p-vagt til at udskrive så mange bøder som muligt. Hen over sommeren har vi fra redaktionens vinduer kunnet følge, hvordan en sand bøderegn er faldet over de formastelige, der ikke kan finde ud af det med p-skiven.

Og hvad siger de handlende egentlig til det? 

I forvejen er det svært nok at drive forretning i Herregårdscentret. Og hvis de få kunder, der så endelig kommer, risikerer en bøde, mens de er inde og handle. Kunne de overveje at skifte bank eller at handle et andet sted næste gang?

Og hvad skal p-kontrol lige dér gøre godt for, som min ven horneboen fortsatte? Han har aldrig oplevet, at der har været problemer med at få en p-plads på pladsen foran sparekassen.

Kommunalbestyrelsen har besluttet, at der er behov for p-kontrol i resten af byen, og efter nytår skal man også huske et stille p-skiven på byens offentlige p-pladser ved Torvet, foran Brugsen etc., medmindre man elsker at få en hilsen i forruden.

Det virker fornuftigt nok at regulere parkeringen omkring Torvet i Faaborg i sommerperioden, hvor byen er fuld af turister.

Men om vinteren, hvor butiksejerne giver et spjæt, hver gang butiksdøren går op, fordi der er så langt mellem kunderne?

Helt overordnet virker det altså tosset, at bilisterne i en by som Faaborg - med handlende, der sukker efter at få folk til at lægge deres handel lokalt - fremover skal få røde ører og nervøse tics hver gang, de nærmer sig en lokal p-plads. 

Når man nu ved, at der er 3000 gratis p-pladser omkring Rosengårdcentret i Odense.

Klumme: Har faaborgenserne fortjent deres dummebøder?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce