Kapitalpleje: Kommune spekulerede for 682 millioner og fik nul i afkast

Afkastet af kommunens formue er utilfredsstillende men ikke alarmerende, siger økonomichef Morten Bentsen.

Kapitalpleje: Kommune spekulerede for 682 millioner og fik nul i afkast

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professionelle investorer skabte i første halvår af 2018 intet afkast af kommunens formue på 682 millioner kroner.

Faaborg-Midtfyn: For at slippe for at sætte kommunens formue ind på en bankkonto, hvor det i øjeblikket koster 0,65 procent i rente at have pengene stående, er formuen på 682 mio. kroner placeret hos de to professionelle pengeforvaltere SEB og Jyske Capital. Hver har de ansvaret for at forvalte halvdelen af formuen - altså 341 mio. kroner hver især.

Formuen er desuden delt op i to puljer - den ene er midlerne fra salget af FFV's Elselskab, der i øjeblikket udgør 302 mio. kroner. Den anden er kommunens overskudslikviditet på 380 millioner kroner.

Kommunens forventning til afkastet er på 2,5 procent årligt, men det har de to pengeforvaltere langt fra kunnet leve op til i første halvår af 2018. Faktisk er det blevet til et stort rundt nul i afkast.

SEB har gjort det anelse bedre end Jyske Capital og rent faktisk fået pengene til at yngle en lille smule - men lægger man de to afkast sammen, havner afkastet på nul.

Ifølge Kommunens stabschef i økonomi, Morten Bentsen, er det selvfølgelig ikke tilfredsstillende.

- Men når det er sagt, så er der et svært marked i øjeblikket præget af politisk og finansiel uro, og resultatet ligger på niveau med benchmark for markedet som helhed. Det er ikke tilfredsstillende, men det er heller ikke alarmerende, siger Morten Bentsen.

I både 2016 og 2017 var forrentningen af kommunens formue på cirka to procent årligt.

Fordi kommunen ikke ønsker at tage den helt store risiko med skatteborgernes penge, er mandatet de to kapitalforvaltere ret konservativt, hvilket vil sige, at det kun er 30 procent, der må investeres i aktier. Resten skal placeres i mindre risikable værdipapirer.

Der er ifølge Morten Bentsen to grunde til, at kommunen bruger to forskellige kapitalforvaltere.

- Det er en risikospredning, men det er også en konkurrence, hvor intentionen er at skifte den kapitalforvalter ud, der over en periode klarer sig dårligst, siger han.

Hvorfor er det ikke kommunen selv, der forvalter pengene?

- Det er der professionelle, der kan gøre bedre end os, siger Morten Bentsen.

Kapitalpleje: Kommune spekulerede for 682 millioner og fik nul i afkast

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce