Kærestevold: 15-årige Fie er med til at bryde tavsheden

Fie Stubgaard Larsen går i 8. klasse på Tingagerskolen i Ringe. Hendes yndlingsfag er dansk, og hun elsker at skrive. Det gør hun så godt, at hun om et par uger skal til København for at høre, hvad dommerkomitéen synes om hendes novelle. Foto: Kim Rune

Kærestevold: 15-årige Fie er med til at bryde tavsheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med sin novelle "Fordi han valgte mig", der er blandt otte nominerede bidrag i landskonkurrence, sætter Fie Stubgaard Larsen fra 8.X på Tingagerskolen spørgsmålet om kærester og kontrol til debat.

Ringe: "Han spurgte, hvad jeg lavede, om jeg var sammen med nogen, og hvem dét så var. Han spurgte også tit, om jeg skulle noget i weekenderne."

Markus og Hannah er kærester, og de er også opdigtede personer. De to unge optræder i en novelle, som Fie Stubgaard Larsen har skrevet om netop kærester og kontrol. Fie skriver godt - så godt, at hendes novelle er blandt otte nominerede bidrag i en landsdækkende, kreativ konkurrence, som Det Kriminalpræventive Råd, landsforeningen Bryd Tavsheden og ligestillingsminister Karen Ellemann har udskrevet for at sætte fokus på kærestevold.

Fie Stubgaard Larsen går i 8. klasse på Tingagerskolen, og hun har tidligere imponeret sin dansklærer, Susanne Hougaard, med sine skriftlige arbejder.

- Hun er rigtig god til at formulere sig, så da jeg hørte om den her konkurrence, tænkte jeg straks på hende, fortæller Susanne Hougaard.

- Hvad er det for en konkurrence?, ville Fie straks vide, da læreren nævnte den.

Hun gik straks i gang med at tænke over, hvad hun ville skrive om. Hovedlinjerne faldt hurtigt på plads, men så gik processen lidt i stå.

- Selv om jeg havde 23 dage til det, så endte det med, at jeg sad og skrev den sidste uge, før jeg skulle aflevere. Jeg skriver bedst under tidspres, fastslår Fie.

Jeg skriver gerne mine noveller med en åben slutning, og det har jeg også gjort med den her. Når man stopper midt i det hele, så kan læseren selv tænke videre.
Fie Stubgaard Larsen
Susanne Hougaard foreslog Fie Stubgaard Larsen at skrive til kærester og kontrol-konkurrencen, og læreren har hjulpet med at rette kommaer og den slags. Foto: Kim Rune
Susanne Hougaard foreslog Fie Stubgaard Larsen at skrive til kærester og kontrol-konkurrencen, og læreren har hjulpet med at rette kommaer og den slags. Foto: Kim Rune

Fri fantasi

Historien om Hannah og Markus er fri fantasi, men kunne være skåret ud af den virkelighed, som Bryd Tavsheden møder i arbejdet med forebyggelse af vold i familier og mellem kærester.

- Det er ikke noget, jeg selv har været ude for, eller kender nogen, der har. Jeg har bare prøvet at leve mig ind i, hvordan det må være. Jeg valgte så at skrive om en dreng, der kontrollerer sin kæreste, men i princippet kunne det også være omvendt.

I novellen giver Hannah koden til sin Facebook-profil til kæresten. Hun fortryder og ændrer koden, så han ikke kan snage i hendes privatliv. Det får konsekvenser.

- Jeg skriver gerne mine noveller med en åben slutning, og det har jeg også gjort med den her. Når man stopper midt i det hele, så kan læseren selv tænke videre, forklarer Fie, der allerede har en kærlighedshistorie og en krimi bag sig. Begge som noveller, hvis stramme form tiltaler den spirende forfatter.

- Jeg har da tænkt på, om jeg kunne blive forfatter, men det er vist svært at leve af. Måske på deltid, og så må jeg se, hvor det fører hen, bemærker hun.

De sociale medier som Facebook og lignende tjenester har Fie Stubgaard Larsen et afslappet forhold til.

- Jeg bruger mest Snapchat, hvor jeg lægger en hel del op. Der er den fordel, at jeg kan se, hvem der deler mine ting, og så forsvinder de efter 24 timer. Facebook bruger jeg mest, når jeg skal have tiden til at gå, og til at sende fødselsdagshilsner.

Hun har haft en snak med sin mor om de ting, og føler sig på sikker grund, når det gælder opførsel, sprog og billeddeling på nettet. Den opsigtsvækkende nyhed forleden om 1000 danske unge, der er blevet sigtet af politiet for at have delt en video, hvor to 15-årige har sex, får hende til at ryste på hovedet.

- Jeg synes, at det er meget dumt. Jeg ville bare ignorere den slags.

God vinderchance

Mandag 5. februar ved Fie Stubgaard Larsen om nomineringen også fører til en pris. En dommerkomité bestående af ligestillingsminister Karen Ellemann, generalsekretær Isabella Wedendahl, Bryd Tavsheden, formand Henrik Dam, Det Kriminalpræventive Råd, skuespiller og instruktør Charlotte Sachs Bostrup og debutforfatter Sebastian Bune udpeger vinderne. Præmieoverrækkelsen foregår i København, og Fie Stubgaard Larsen er ikke helt sikker på, om hun får klassen med som heppekor.

Ni af kammeraterne er nemlig ugen før i Aarhus, hvor de deltager i landsfinalen i en anden skolekonkurrence, DM i fagene. I det hele taget har klassen gjort sig bemærket i konkurrencesammenhæng. For et år siden nåede den finalen i DM i madkundskab og i maj vandt klassen Ekstra Bladets mediekonkurrence.

Fie Stubgaard Larsen synes selv, at hun har en god chance for at vinde førsteprisen på 5000 kroner - ellers er der to andenpræmier på 2500 kroner. På forhånd har hun lovet at dele med klassen

- Min største konkurrent er nok musikvideoen, vurderer hun.

Gå selv ind på www.brydtavsheden.dk, hvor de otte nominerede bidrag ligger, og se, om du er enig med Fie.

Kærestevold: 15-årige Fie er med til at bryde tavsheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce