Kæmpe folkevandring til Bjørnø

Flere tusinde fynboer - og en lille flok tilrejsende udenøs fra - valfartede i går til Faaborg for at gå over isen til Bjørnø. Det er 14 år siden, man sidst kunne gå turen uden fare for at bryde igennem det stive vand - og sidst på dagen i går var det da også slut. Da sagde politiet stop for al færdsel på isen indtil videre.
Foto: Robert Wengler

Kæmpe folkevandring til Bjørnø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var tusindvis af mennesker i en sand folkevandring over isen til Bjørnø i går. Men sidst på dagen sagde Fyns Politi stop for vandreture på isen indtil videre.

Der sker ikke så meget, man ikke kan styre, når bor på en ø med 38 beboere.

Men i går fik bjørnøboerne en fornemmelse af, hvordan danskerne må have haft det for cirka 350 år siden, da den svenske krigerkonge Karl X Gustav og hans hær kom vadende over isen og invaderede landet.

Det er dog en noget mere venligtsindet invasion fra det fynske fastland, bjørnøboerne i går blev udsat for.

- Vi havde aldrig troet, det skulle blive så vildt. Men det er dejligt, for folk er glade, siger Susanne Christensen.

Hun og hendes mand Kim havde set mulighederne på forhånd, da isvejen til fastlandet blev åbnet. Deres grisestald blev for et stykke tid siden omdannet til gildesal, og den bliver hurtigt til et mål for eventyrerne fra fastlandet.

Men for 14 år siden, da isvejen til Fyn sidst var åben, var der grise i gildesalen, og de var besværlige at have med at gøre i en isvinter.

Grise over isen

- Det var et farligt hyr at få dem over isen i kaner til slagtning. Også at få foderet herover fra fastlandet, siger Kim Christensen, mens han skænker endnu en kop kakao i den tidligere svinestald.

Hele familien Christensen er i sving med kunder, kager, boller og opvask. En ganske god forretning, selv om Kim Christensen ikke vil røbe nøgletallene.

- Det giver bedre end at have grise. Og så lugter de heller ikke, siger han og kigger på de optøede isvandrere, der tålmodigt venter på varm kakao.

En tålmodighed, der er brug for på en dag, hvor alt slipper op. Kim og Susanne må få forstærkning fra venner på det fynske fastland.

- Vi har tømt både Aldi og Rema, griner Claus Pedersen, da han og konen Jette Pedersen kommer over isen med friske forsyninger.

Trængsel på isen

De hiver proviant som kakao, gær, piskefløde, smør og en ny elkedel op af poserne, så affodringen af de svinesultne gæster kan fortsætte.

Kunne de se det hele sådan lidt fra oven, ville de forstå invasionen til den gamle svinestald. I en helikopter, ville de kunne se en stribe af mennesker gå den ene vej, og en stribe gå den anden vej mellem Bjørnø og strandbaren ved Hotel Faaborg Fjord. En tosporet landevej tværs over isen - et stræk på tre kilometer. En trafik, der fortsætter hele dagen.

Også på Faaborg-siden giver folkevandringen ekstra gang i sagerne. Både trafikalt på Svendborgvej, hvor glidende, masende biler er på jagt efter et sted at parkere. Og på strandbaren med basthytte-taget ved Hotel Faaborg Fjord. Den er vågnet op uden for sæsonen til en rask gang vinterhandel med varm kakao, kaffe og kolde sodavand. Her kan man stå og varme hænderne over bål i olietønder efter en hård ekspedition over isen og retur.

Kaos og 100 p-bøder

- Da isvejen åbnede, tænkte vi bare, at nu skulle der ske noget, siger Claus Brunse, der ejer hotellet og strandbaren.

- Det er simpelthen bare så sjovt og hyggeligt. Folk kommer fra hele Fyn og endda fra Jylland.

Fyns Politi mærkede også det store rykind i går, og vagtchef Hans Jørgen Larsen beskriver et sandt parkeringskaos:

- Vi skrev 100 bøder lørdag, og bøderne vil også sidde løst søndag, sagde han i går eftermiddags.

Hvis biler blokerer trafikken, vil de blive trukket væk, advarede han, inden politiet sagde stop for trafik på isen.

Kæmpe folkevandring til Bjørnø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce