Juleønsket: - Jeg ønsker fred på jord

Pakkekalenderen på væggen har Esther Rützou selv syet til sine børn for 24 år siden. Den gør stadig lykke i familien, nu for Esthers børnebørn, der flittigt leger med de aftagelige og bevægelige figurer. Foto: Liselotte Kodahl

Juleønsket: - Jeg ønsker fred på jord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatter og fortæller Esther Rützou, Haastrup, ser gerne, at vi alle sammen bliver mere medmenneskelige og åbne i vores tilgang til hinanden. Hun vil i det nye år blandt andet sætte fokus på kvindelige præster.

Hvad er dit helt personlige juleønske?

- Jeg ønsker fred på jord. Indimellem kan det synes at være svært at opretholde optimismen, da tendenserne desværre peger i den forkerte retning. Selv tænkte jeg, da Berlinmuren faldt tilbage i 1989, at nu går det den rigtige vej. Jeg mener, der er sket en polarisering, ikke kun i Danmark, men i hele verden, hvor man betragter et fremmed menneske som en mulig fjende i stedet for en ven, man endnu ikke har mødt. Vi skal i stedet beskytte og bevare vore værdier og være langt mere medmenneskelige og åbne i vores tilgang til hinanden. 

Hvilke ønsker har du til dit virke det kommende år?

- Professionelt har jeg længe været meget rundt og holde foredrag om Reformationen, men jeg kunne godt ønske at nå endnu længere ud, end jeg er i skrivende stund. I det kommende år vil jeg bl.a. være at finde i Den Gamle Gaard i Faaborg, hvor jeg har været så utrolig heldig at få lov til at bruge disse rammer til at lave mine sommerfortællinger. Emnerne til disse sommerfortællinger er dog endnu ikke lagt helt fast, men det jeg glæder mig meget til. 

Hvad sker der af nyt og spændende i den nærmeste fremtid?

- Jeg har længe ønsket at fortælle historien om de første kvindelige præster. I 2018 er det 70 år siden, at de første kvindelige præster blev ordineret, Det var noget, der bestemt ikke gik stille af sig, men foregik under megen furore og ramaskrig. Det var jo på den tid nærmest uhørt, at en kvinde kunne varetage præstegerningen. Det står i Bibelen, at "kvinder skal tie i forsamlinger", og at de ikke må være lærere, og det er der grupper, som læser helt bogstaveligt, som at Gud ikke vil have, at kvinder bliver præster. Den forståelse var almindelig før i tiden, og der er stadig grupper, som mener, at en præst skal være en mand. Vi andre synes, at der er en langt større mulighed for at favne bredt, når der er både mandlige og kvindelige præster. Så til foråret tager jeg fat på endnu en spændende foredragsrække i foreninger og kirker, og jeg håber også at kunne få lov at bruge lokalerne i Den Gamle Gaard.

- Derudover har jeg planer om at skrive en børnebog, hvilket jeg ser meget frem til.

Om serien
Ugeavisen Faaborg spørger i ugerne op mod jul en række erhvervsdrivende, kulturpersonligheder, frivillige m.fl. om deres juleønsker - dels de personlige, dels for kommunen og byen.
Svarene kan du følge i serien "Juleønsket".
Foto: Liselotte Kodahl
Foto: Liselotte Kodahl

Hvad er din vision for Faaborg-Midtfyn?

- Det særlige i vores kommune er vore mange landsbyer. Desværre er der hen over tiden flere, der nærmest er gået i opløsning, og det sker jo ikke kun her, men rundt omkring i hele landet. Heldigvis har vi et væld af levende landsbyer, der emmer af liv, fantastiske aktiviteter og et stort lokalt engagement. Det skal vi i langt større grad udnytte. Vi skal omfavne, at vi er en landsbykommune. Vi har en stor ressource i vore landsbyer og vore mange skønne øer. Der er masser af lokalt kolorit, bl.a. i de mange forskellige dialekter, vi er i besiddelse af. Ligeledes er der en hjertelighed og nærhed, man ikke finder ret mange andre steder. Her bor man eksempelvis ikke i sit eget hus, men i Mads Hansens hus. At vi, ud over at udvikle os, ligeledes holder fast i historien og traditionerne, det synes jeg er virkelig livgivende.

- Vores infrastruktur er dog en udfordring, som udfordrer aktiviteterne i vore landsbyer. Det kan være svært at deltage i arrangementer i kommunen, der kræver transport på kryds og tværs, hvis man er i den situation ikke at have egen bil eller kunne benytte den offentlige transport. Vi skal styrke samarbejdet yderligere og bakke hinandens arrangementer op, men udfordringerne med infrastrukturen, den har vi brug for hjælp til.

- Vores natur er også en virkelig stor ressource for vores kommune, og den håber jeg, vi kan gøre endnu mere brug af nu og i fremtiden. Vi har en fantastisk natur, som ikke kun de herboende og turisterne nyder godt af. Se bare et arrangement som Outdoor Sydfyn - det er fremragende at se den opbakning, der er til dette arrangement, og jeg håber, vi får endnu flere af den slags. Det er skønt at opleve, at vi i kommunen vil disse arrangementer, for vi kan ikke satse for meget.

- Jeg ønsker også gerne, at vores børn bliver mere aktive, og vi inddrager naturen langt mere, end vi gør i dag. Børn har brug for bevægelsen, den friske luft og alle de sanselige stimulationer, som naturen også bibringer. De skal have lov til at lege, udforske verdenen omkring dem samt øve den sociale kontakt, specielt også for at bevare den åbenhed og interesse for andre, der i min verden er så vigtig. Når de så er mætte og trætte efter deres aktiviteter, skal der læses højt for dem i stedet for leg på IPad. Der er lavet forsøg, hvor man har testet hjerneaktiviteten under skærmbrug og ved højtlæsning. Her ses der ikke den samme hjerneaktivitet ved skærmaktiviteter, som man ser ved højtlæsning, hvor følelsescentret bl.a. bliver påvirket, når man får læst op fra "Den grimme ælling". Det er meget tankevækkende, synes jeg, og bekræfter os jo endnu mere i vigtigheden af at bruge sine sanser og sin fantasi.

Hvad skal der, efter din mening, til for at opfylde din vision for Faaborg-Midtfyn Kommune?

- Først og fremmest ser jeg det som en mental øvelse at se kommunen som en ressource. Det er dyrt at drive vore institutioner, men se dem i stedet for som værende en ressource, der avler aktivitet. Bak op omkring og støt det frivillige regi, evt. med midler, for det skal blive ved med at være sjovt og givende at være frivillig. Vi kan slet ikke klare os uden alle de fantastiske frivillige, der hjælper til med diverse arrangementer, events og den slags.

- Vores infrastruktur skal forbedres i kommunen. Den flekstrafik, vi aktuelt har tilgængelig, skal være endnu mere fleksibel, så det bør der udvikles på. Det skal ikke være transportudfordringer, der begrænser vores borgere i at deltage i de mange tilbud. Der er fortsat også behov for opbakning og midler til de mange kulturelle aktiviteter, vi har, og ønsker for vores kommune, og hvis initiativtagere vil søge tilskud til disse aktiviteter, så skal denne proces gøres langt mere simpel, så alle kan være med.

Juleønsket: - Jeg ønsker fred på jord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce