Juicefabrik forpester luften

Erling Kristensen og hunden Sultan har ikke haft meget glæde af haven i den senere tid. Stanken fra Rynkeby Foods har nemlig tvunget dem og mange andre ind i huset.
Foto: Jørgen Hansen

Juicefabrik forpester luften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboerne i Dybendal-området er stærkt generet af stank fra Rynkeby Foods. Direktør håber på hurtig løsning

RINGE: Foråret er som regel lig med lugten af gylle for folk i landlige omgivelser. Men også beboerne i den sydlige del af Ringe har i den senere tid været nødsaget til at lukke vinduer og døre og trække indenfor.

Beboerne i Dybendal, på Esketoften, Langekrog og flere andre steder er nemlig hårdt ramt af en kvalmende stank fra juiceproducenten Rynkeby Foods.

Ifølge Erling Kristensen, der bor på Esketoften, har lugtgenerne stået på i de seneste 14 dage.

- Det er som en kloakdunst, og den er her næsten hver dag. Det er så slemt, at vi må gå ind og lukke både døre og vinduer, forklarer Erling Kristensen.

Sammen med naboerne har han i flere dage diskuteret, hvor den grimme lugt egentlig kommer fra, inden de fandt ud af, at den kommer fra juicefabrikken knap 500 meter fra Esketoften.

- Vi er da meget irriterede, fordi vi ikke har fået eller får nogen forklaring på problemet. Eller hvad der egentlig sker, siger Erling Kristensen.

Forleden tog han derfor kontakt til Faaborg-Midtfyn Kommune for at få en forklaring. Og det er der mange andre, som også har gjort.

Ifølge afdelingschef i kommunens miljøafdeling, Olav Kristensen, har kommunen i løbet af de seneste uger modtaget adskillige henvendelser og ikke mindst klager fra beboere, som føler sig voldsomt generet af lugten.

Ren juice i anlægget

Og en del af forklaringen på de store lugtproblemer skal findes tilbage i april, hvor juiceproduktionen på Rynkeby Foods blev udvidet med adskillige millioner liter.

Ifølge direktør for Rynkeby Foods, Jørgen Dirksen, kan fabrikkens rensningsanlæg nemlig ikke klare den øgede produktion.

- Mikroorganismerne i rensningsanlægget har ikke kunnet følge med. Det har skabt en del ekstra slam, som pumperne så ikke har kunnet klare. Det skaber den dårlige lugt, forklarer Jørgen Dirksen.

Desuden er omkring 15.000 liter ren juice ved et uheld løbet ud i rensningsanlægget, hvilket har forstærket problemet med rensningen af spildevandet.

- Det kommer meget bag på os, og vi er enormt overrasket over situationen. Men vi arbejder meget hårdt på at løse problemet, siger direktøren.

Det indebærer blandt andet et tæt samarbejde med kommunen, som i øjeblikket renser en større del af fabrikkens spildevand.

Alligevel kan Jørgen Dirksen ikke sætte en dato på, hvornår den kvalmende stank forsvinder.

- Vi er selvfølgelig meget kede af det, men jeg tror, at lugtproblemerne har peaket nu. Vi har sat ekstra pumper ind og er i dialog med eksperter inden for mikroorganismer. Men jeg kan ikke sige, hvornår det kører optimalt, siger direktøren.

Og det skaber en lille optimisme hos Erling Kristensen.

- Så er der jo håb forude. Det er jo helt horribelt, at vi ikke kan benytte vores have, siger han.

Juicefabrik forpester luften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce