Jeg vil hjem til drengene

Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Jeg vil hjem til drengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DILEMMA: Faaborg Kommune tør ikke tage ansvaret før lægerne giver grønt lys

FAABORG: - Jeg har kun ét ønske, og det er at komme hjem, så jeg igen kan være mor for mine drenge.Sådan siger den 36-årigeCharlotte Brandt, Faaborg, der er enlig mor til de 14-årige enæggede tvillinger Lars og Allan.De sidste syv måneder har hun mod sin vilje boet på en aflastningsstue på plejehjemmet Præstekærgård i Horne, fordi hjemmeplejen og hendes praktiserende læge på grund af hendes krampeanfald ikke tør tage ansvaret for, at hun kommer hjem.Charlotte er alvorligt syg. På grund af synkebe-svær, indtager hun det meste af sin mad gennem en sonde, hendes urin havner via et kateter i en pose, fastspændt til den elektriske kørestol. Musklerne i hendes krop er svækkede i en grad, så hun er ude af stand til at flytte sig uden hjælp. Indimellem får hun voldsomme epilepsilignende krampeanfald. Skal hun bo hjemme, vil det kræve personale det meste af døgnet.- Men hvis jeg kan få den nødvendige hjælp, er jeg parat til selv at tage ansvaret, siger Charlotte, der er bange for, at hendes drenge bliverfjernet, og at hjemmet går i opløsning. I øjeblikket tager hendes mor sig af drengene, men den løsning holder ikke i længden.

Psykisk syg - eller ikke

Siden sygdommen startede i 1995 efter en voldsom maveforgiftning, er Charlotte blevet vurderet af en stribe læger, men ingen har kunnet finde ud af, hvad hun fejler. Og på trods af intensiv behandling hos fysioterapeuter er hendes tilstand blevet stadigt dårligere. Og i baggrunden har der blandt lægerne luret en mistanke om, at hendes fysiske problemer har en psykologisk årsag.- Og nu virker det som om. man er blevet enige om, at jeg er psykisk syg, og man behandler mig derefter. For eksempel skal jeg blive siddende i min kørestol i fire en halv time, hvis jeg vil op om eftermiddagen - også selvom jeg er fuldstændig udmattet, når jeg skal i seng igen. Det er åbenbart alt eller intet, fortæller Charlotte, der føler, at hun bliver straffet, fordi man tror, det hele er psykisk.- Vælger jeg at komme op, koster det mig en cigaret. Jeg får hjælp til at ryge men får en cigaret mindre, hvis jeg også skal have hjælp til at komme op, fortæller hun.

Vurderinger

Det var i går ikke muligt at få den lægefaglige begrundelse for, at Charlotte Brandt ikke kan komme hjem.Praktiserende læge, Per Andersen, der er Charlottes egen læge, har det afgørende ord, når det gælder hendes fremtid. Han har så sent som i maj 2000 vurderet, at der ingen risiko var forbundet med, at hun kom hjem, idet hendes krampeanfald vurderedes som ufarlige. Det trak han dog tilbage i en ny erklæring den 8. juni, hvor han anbefaler en undersøgelse af Charlotte på neuromedicinsk afdeling på Århus Kommunehospital.Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra hverken Per Andersen eller fra ledende sygeplejerske Marianne Krämer, der er på ferie.

Lægens ansvar

Formanden for social- og sundhedsudvalget, Jens Jakobsen (V), kalder Charlotte Brandts sag for "dybt tragisk". Han fastholder, at så længe hendes læge ikke tør tage ansvaret for, at hun kan bo hjemme uden risiko, så kan kommunen heller ikke gøre det.- Vi er nødt til at støtte os til de lægefaglige skøn. Hvis der sker noget, er ansvaret jo vores, siger han.At Charlotte Brandt selv er parat til at påtage sig hele ansvaret for sit liv har ingen betydning i den forbindelse.Jens Jacobsen afviser i øvrigt, at kommunen har økonomiske motiver til at lade hende forblive på plejehjemmet.- Det har intet med økonomi at gøre. Så snart der er grønt lys fra lægen, kan hun komme hjem med det samme med den hjælp, der er nødvendig, siger hun.
Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Jeg vil hjem til drengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce