Ingen vil tage ansvaret for isen

I lørdags valfartede kælke, barnevogne, hunde, børn, unge og ældre over isen til Bjørnø, inden politiet hen på eftermiddagen valgte at lukke isen for gåture.
Foto: Robert Wengler

Ingen vil tage ansvaret for isen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet henviser til kommunen, som mener, at det er Søværnet. Her peger man på de lokale myndigheder

Faaborg/Bjørnø: At isvintre er et yderst sjældent fænomen i Danmark illustreres meget godt af, at myndighederne ikke klart kan anvise, hvem der skal give tilladelse til at færdes på havis.

Historien om politiets forbud i søndags for tur fra Faa­borg til Bjørnø er gået landet rundt. Spørgsmålet er nu, hvad man vil gøre fremadrettet.

Lokalpolitiet for Faaborg-Midtfyn mener ikke, at det har opgaven med at vurdere, hvornår det er sikkert at færdes på isen.

- Grundlæggende er isen lumsk og kan skifte fra dag til dag. Men det må være kommunens folk, der afgør, om den er så stærk, at den kan bære. Vores rolle er så at skride ind, hvis kommunen siger nej, så folk så også respekterer det nej, siger vicepolitikommissær Leon Sørensen fra Faa­borg-Midtfyn lokalpoliti.

Han kan ikke forestille sig en ordning, hvor man regulerer færdslen ved politiets hjælp med et bestemt antal personer på strækningen ad gangen.

- Enten kan isen bære, eller også kan den ikke. Det kan ikke være vores opgave at være med til at arrangere guidede ture, fastslår han.

Beredskabschef Arne Granly fra Faaborg-Midtfyn Kommune vil ikke påtage sig opgaven med at godkende isen.

- Den hører helt klart hjemme hos Søværnets Operative Kommando - i et samarbejde med politiet. Jeg kontaktede netop politiet i mandags, fordi jeg gerne vil have en helt klar procedure i lignende situationer i fremtiden, siger Arne Granly.

Han påpeger, at beredskabet har problemer i øjeblikket.

- Hvis der skulle ske et uheld, så kan vi ikke sejle ud. Vi kan heller ikke rykke til brand på Bjørnø alene. Vi er helt afhængige af Søværnets Operative Kommando, så længe der er så megen is.

Men i Søværnets Operative Kommando spiller lederen af istjenesten, Kim Møller Petersen, bolden retur til lokalsamfundet.

- Vi har ganske rigtigt istjenesten hos os, men vores hovedformål er at assistere skibstrafikken, og vi sidder fysisk placeret i Århus. Vi har ikke en jordisk chance for at komme med et fornuftigt bud på, hvordan forholdene er i for eksempel Faaborg Fjord. Det kan man langt bedre vurdere på stedet, siger Kim Møller Petersen.

- Er det her et udtryk for, at vi ikke er vant til isvintre i Danmark?

- Det er det nok. Det kommer bag på os hver gang, i hvert fald når der er gået 14 år siden sidst som i denne vinter, svarer Kim Møller Petersen.

- Bør man i Danmark ikke udarbejde nogle klare retningslinjer til næste gang?

- Det kan godt være, men det vil i så fald blive et politisk spørgsmål, som jeg ikke vil udtale mig om.

Ingen vil tage ansvaret for isen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce