Kurset Karrierevejen skal hjælpe indvandrerkvinder i arbejde. En af dem, der har haft gavn af kurset, er 36-årige Nuampi Hat Lang, der stammer fra Burma.

Ringe: Den bløde kost fejer nænsomt hen over køleren og kofangeren på veteranbilen. Selvom museet er vinterlukket, får bilsamlingen ikke lov at samle støv.

To dage om ugen tager 36-årige Nuampi Hat Lang toget fra Ringe til Kværndrup, for siden maj sidste år har hun været ansat som rengøringsassistent på Egeskov Slot. Det startede som sæsonarbejde, men da højsæsonen sluttede i efteråret, fik hun som den eneste lov at blive.

Mødes to gange om ugen

Kvinderne får undervisning to gange om ugen af fire-fem timers varighed. Kurserne varer cirka 12 uger, og der er netop startet et nyt.Målet er, at de, når de er færdige, er klar til at søge arbejde eller starte på en uddannelse.

Projektet startede i 2016 og stopper ved udgangen af 2018.

Kvinderne på kurset må ikke modtage offentlig forsørgelse, så familierne lever typisk af mændenes indkomst.

- Jeg syntes, det var synd, hvis hun skulle miste sin indtægt, når sæsonen sluttede. Vi regnede på, at det godt kunne betale sig at have Nuampi til at gøre rent i stedet for et eksternt firma. Det gør det også mere fleksibelt, at det er hende, siger Peter Bundgaard, der er ansvarlig for museerne på Egeskov Slot.

Nuampi Hat Lang fik jobbet, efter hun havde deltaget i kurset Karrierevejen, der har til formål at hjælpe faaborg-midtfynske indvandrerkvinder i arbejde. Projektet har kørt siden 2016, og der er netop startet et nyt hold kvinder, der gerne vil have lidt hjælp til at få foden inden for på arbejdsmarkedet.

Vi regnede på, at det godt kunne betale sig at have Nuampi til at gøre rent i stedet for et eksternt firma. Det gør det også mere fleksibelt, at det er hende

Peter Bundgaard, ansvarlig for museerne på Egeskov Slot

- Vi lærer dem om arbejdskultur, der er ofte er forskellig fra, hvor de kommer fra, om skrevne og uskrevne regler og om deres rettigheder og pligter. Vi besøger også virksomheder og har gæstelærere. Vi besøger ofte brancher, hvor der er mulighed for ufaglært arbejde eller praktik, for eksempel rengøring eller gartneri, fortæller Aase Jørgensen, der er projektleder på Karrierevejen.

Kurserne er finansieret af en pulje fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, og kommunen har modtaget 1,9 millioner kroner over tre år.

Sproget er ikke vigtigt

Nuampi Hat Lang kom til Danmark fra Burma som FN-flygtning for 10 år siden. Hun er mor til fire børn mellem 7 og 13 år, og hendes mand arbejder på Ideal Line i Vester Aaby.

Rengøringsjobbet på Egeskov er det første faste job, hun har haft, siden hun kom til Danmark. Familien har ind til nu levet af mandens indkomst, for det er en forudsætning, at kvinderne, der deltager i Karrierevejen, er selvforsørgende.

I Burma arbejdede hun som jordemoder, og i Danmark startede hun kortvarigt på SOSU-uddannelsen, men det var svært at få til at hænge sammen med fire små børn og en mand, der dengang var elev.

- Og nu har jeg jo et arbejde, siger Nuampi Hat Lang, der taler udmærket dansk. Noget, hun især har brug for, når der er gæster i slotsparken.

- De spørger mig tit, hvor gammelt slottet er eller hvor museerne ligger, griner Nuampi Hat Lang.

For Peter Bundgaard er det ikke så vigtigt, om hans ansatte taler flydende dansk eller ej:

- Er det en god og stabil arbejdskraft, kan jeg ikke se, sproget skal være en hindring, siger han.

Nuampi Hat Lang havde aldrig besøgt Egeskov før hun fik jobbet, men hendes børn havde været der med skolen.

- De ville gerne have mor og far med, men vi havde ikke råd. Nu får jeg gratis billetter, så mine børn er meget glade, fortæller Nuampi Hat Lang, der inden længe skal i gang med at gøre museerne og slottets omgivelser klar til en ny sæson.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Indvandrerkvinder hjælpes i job: 10 ud af 30 har fået arbejde

Indvandrerkvinder hjælpes i job: 10 ud af 30 har fået arbejde

Hawaii-gartner giver indvandrerkvinder kursus i jobsamtaler

Hawaii-gartner giver indvandrerkvinder kursus i jobsamtaler