Hjemly Idrætsefterskole kender også til problemet med snus, mens efterskolerne i Ryslinge og Korinth ikke har nævneværdige problemer.

Faaborg-Midtfyn: Bernstorffsminde Efterskole tog forleden konsekvensen af et omsiggribende problem med elever, der bryder skolens regler om indtag af alkohol og snus - 16 elever blev regulært smidt ud, mens andre 30 elever får lov til at afslutte efterskoleforløbet på "særlige vilkår".

På Hjemly Idrætsefterskole med 215 elever har man også haft snusproblematikken tæt inde på livet de seneste to-tre år, fortæller forstander Per Rasmussen.

- Snus har været et problem også hos os. Det er Bernsdorffminde Efterskole ikke alene om, og jeg ser det som et stort problem, som vi skal gøre noget ved ikke mindst på grund af helbredsproblematikken. Vi har også eksempler på vores skole, hvor vi har elever og forældre til samtale, og hvor vi vurderer på, om vi kan fortsætte samarbejdet eller ej, siger han.

I dette skoleår har Per Rasmussen dog kun været nødsaget til at sende en enkelt elev hjem på grund af snusforbrug.

- Jeg ved jo, at der er flere af eleverne, der snuser. Men hos er det sådan, at man skal tages på fersk gerning - vi bruger ikke at dømme folk ude på indicier. Vi arbejder med problemet - men vi er ikke ekskluderende, siger han.

Ifølge Per Rasmussen handler det om at genskabe tilliden mellem elev og skole.

- Vi har tillid til eleverne, når de starter her. Bliver tilliden brudt, forsøger vi at genopbygge den. Hvis vi opdager, at det ikke har nogen effekt, det vi laver, så må vi afbryde samarbejdet med eleven, siger han.

En håndfuld havde prøvet

Andre efterskoler oplever ikke de samme problemer med de unges snuseksperimenter.

Det fylder for eksempel ikke ret meget hos Ryslinge Efterskoles 150 elever, fortæller forstander Torben Vind Rasmussen.

- Snus kender vi til i meget lille grad. Dermed ikke sagt, at det ikke er i vores hus, men vi er ikke bevidst om, at det er et stort problem, vi har. Vi havde tidligt på skoleåret en mistanke, hvor vi lavede en fri proces, for at se om vi havde et problem. Der viste det sig, at der var en lille håndfuld, der havde prøvet snus, og derefter havde vi en alvorlig snak med dem og med resten af holdet om det, og siden har vi ikke set det, siger han.

Han mener, at snus er mest udbredt blandt unge idrætsfolk, der bruger det som en præstationsfremmende stimulans.

- Det er ingen hemmelighed, at snus er meget brugt i idrætskulturen. Vores efterskole har en mere bred, almen kultur, så det kan godt gøre en forskel, siger han.

På Korinth Efterskole har man også haft fokus på snus-problematikken, men her fylder det heller ikke meget.

- Mig bekendt er der ingen elever på skolen der bruger snus, men vi kan jo ikke se, hvad der foregår bag lukkede døre. Men mig bevidst har vi ikke et stort problem, fortæller viceforstander Klaus Wiinberg.

Der vil altid være elever, der ryger, når de starter på skolen.

- Dem har vi haft en håndfuld af i år (ud af 56 elever, red.), som vi har taget dialogen med. Vi har måttet sende en enkelt hjem, men det handlede ikke kun om rygning. Men hjemsendelse må være den sidste udvej. Det er hverken godt for skolen eller for eleverne, siger Klaus Wiinberg.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på lokalredaktionen i Faaborg med særligt fokus på børne- og undervisningsområdet, samt hvad der rør sig i det lokale erhvervsliv.

Mere om emnet

Se alle
25
Bernstorffsmindeelev: Det har været en følelsesmæssig rutsjebane

Bernstorffsmindeelev: Det har været en følelsesmæssig rutsjebane

Alt for mange løftede pegefingre uden konsekvens

Bernstorffsminde: Stor respekt for ledelsen