JUBILÆUM: Lokalarkivet i Nr. Søby fejrer 25 år. Det gør formanden, Aase Reffstrup, også
NR. SØBY: Han tager billederne, og hun tager ordet.

Aase Reffstrup, 79, og Knud Reffstrup, 86, er landsbyens hukommelse, og når lokalhistorisk arkiv på mandag fejrer 25 års jubilæum, er det også 25 års jubilæum for formand Aase Reffstrup. Hun har været med siden daværende sognepræst Claus Oldenburg i 1978 tog initiativ til at stifte en lokalhistorisk forening.

- Knud er "medløber" - den fotograferende del, ler Aase om manden, hvis billeder fra 1036 film er omhyggeligt sat op i over 100 ringbind med billeder af Nr. Søbys nyere historie.

Bål og brandhorn

- Når man siger lokalhistorie, er mange tilbøjelige til at tænke på noget gammelt, men i morgen er i dag historie, så der er både den historiske og den samtidshistoriske del af arbejdet, forklarer Aase Reffstrup.

Hun brænder for lokalhistorie, og sænker stemmen, når hun omtaler arkivets klenodier: Nr. Søbys brandhorn - fra en okse - som sidst blev brugt da Søbysøgård brændte i 1910, eller en protokol over mælkeleverandører ved Nr. Søby Andelsmejeri, den eneste, der ikke blev brændt af mejeristen i vrede over nedlæggelsen for et halvt århundrede siden, eller det originale kort fra 1803 med Nr. Søbys 22 oprindelige gårde.

- Jeg er historieinteresseret og født her i byen og så en chance for at komme til at arbejde med det, da jeg i 1978 som 55-årig kunne skimte enden på mit aktive arbejdsliv, siger Aase Reffstrup.

Hun var sekretær på Biokemisk Institut på Odense Universitet - et navn, der i dag selv er historie - mens hendes mand var laboratoriemester samme sted. De valgte at gå på pension samtidig og årene er fløjet af sted med indsamling og registrering .

Flyttede rundt

I begyndelsen var arkivet en stak poser som vandrede med fra møde til møde i medlemmernes hjem.

Da spejderne flyttede fra præstegården til skolen, rykkede lokalarkivet herind, og da spejderne fik deres egen hytte, flyttede lokalarkivet igen. Men kælderlokalet på Nr. Søby Skole blev i 1994 oversvømmet af kloakvand.

I dag holder det lokalhistoriske arkiv til i et depotrum på 1. sal. Det tilstødende klasselokale er arkivets arbejdsrum, men først efter 14.30, når skolen er tømt for elever.

Aase Reffstrup arbejder på et jubilæumsskrift, men har fået afslag fra alle fonde, der er søgt. I stedet har lokale borgere samlet 2000 kroner ind, så skriftet skal nok udkomme til efteråret, lover Aase Reffstrup.  Reception mandag på Nr. Søby Skole fra kl. 14.30 til 17.
  • fyens.dk