Overbygningsklasserne i Faaborg-området rapper, rimer og leger med ordene. I denne uge er der nemlig spoken word og litteratur-festival som en del af den kulturelle rygsæk.

Faaborg: - Sproget er mit, sproget er dit. Her har sproget intet facit. Her skal i føle jer trygge, lød opfordringen fra rapperen Mund De Carlo til en række skoleelever, der tirsdag var samlet i Teater og Bevægelsessalen på Byskolen i Grønnegade.

Til gengæld var der masser af plads til rim, rytme, håndtegn, attituder, leg og poesi.

Eleverne var 8. klasser fra henholdsvis Enghaveskole, Hjemly Fri- og Efterskole samt Øhavsskolen afd. Svanen, og de var inviteret til workshop med ordkunstneren med det borgerlige navn Carlos Demsitz som en del af en hel uges program, hvor litteratur og spoken words er i fokus.

Den kulturelle rygsæk

"Litteratur og spoken word"-projektet er en del af den kulturelle rygsæk.Den kulturelle rygsæk skal sikre, at elever i folkeskoler og friskoler i Faaborg-Midtfyn Kommune gennem deres skolegang stifter bekendtskab med forskellige former for kunst og kultur.

I samarbejde med en lang række kulturaktører får børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog.

"Litteratur og spoken word"-projektet arrangeres i samarbejde mellem skoler, kommune og biblioteker.

- Jeg havde en dansklærer i skolen, som gav mig lov til at udtrykke mig på den måde, jeg gerne ville. Jeg snakkede ikke det samme sprog, som alle de andre. Hun gav mig lov til at skabe mit eget sprog, fortalte Mund De Carlo, som blandt andet fik eleverne til at digte deres egne små rapstykker og aliasser, som de fremførte for hinanden.

- Ord er guds gave

Og mens eleverne på Byskolen legede med rapmusikken, var der andre ting på skemaet for den øvrige overbygning i Faaborg-området.

Beatpoet Claus Høxbroe, forfatter Nicole Boyle Rødtnes, rapperen Stik-Op og musikerne Morten Overgaard-Larsen og Simon Kirk er også en del af projektet, og sammen med tre lokale bibliotekarer giver de i ugens løb på skift eleverne deres egen indføring i ordenes verden.

- For os er ord guds gave til menneskeheden. I denne uge får vi lov at præsentere de unge for det bedste af de bedste, fortæller bibliotekar og tovholder Pia Schmidt fra Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne.

Samles på fredag

Hele ugen kulminerer fredag, hvor alle 450 elever, der har deltaget i undervisningen ugen igennem, samles på Torvet i Faaborg og viser det frem, de har arbejdet med.

- Vi sætter lydanlæg, scene og en masse tørresnore op, hvor de unge kan hænge deres egne tekster, som de har arbejdet med, forklarer Pia Schmidt.

De unge, der har lyst til at gå på scenen og fremføre deres værker, er velkomne til det.

Seancen begynder klokken 12.30, og alle er velkomne til at kigge forbi og blive inspireret.

  • Billede

    Af:

    Journalist på Faaborg-Midtfyn-redaktionen. Skriver til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende, Ugeavisen Faaborg, fyens.dk og mitfyn.dk.