Hussalg i Faaborg-Midtfyn i top 10 på landsplan: - Vi vil gerne kunne sidde i en have uden larm

Hushandlen går glimrende i Faaborg-Midtfyn Kommune, der er i top ti blandt alle landets 98 kommuner. Foto: Martin Ballund/Ritzau Scanpix

Hussalg i Faaborg-Midtfyn i top 10 på landsplan: - Vi vil gerne kunne sidde i en have uden larm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremgang i boligsalget sender Faaborg-Midtfyn ind på top 10 blandt de 98 danske kommuner. Lisa og Dennis flytter på grund af beliggenheden, prisen og roen. Det er en trend, siger bosætnings-ekspert.

Ringe: - Der er biler og larm hele tiden. Vi vil gerne kunne sidde i en have og slippe for larm fra udrykning og biler.

Sådan siger Dennis Lenskjold om grunden til, at han og Lisa Madsen har valgt at købe hus i Faaborg-Midtfyn Kommune. Lige nu lejer de en lejlighed i Odense V. Men den 1. september overtager de deres nye bolig på Kildevangen i Ringe.

En beslutning parret i 30'erne ikke er ene om. Der er nemlig blevet solgt 300 boliger i kommunen i første halvår af 2018. Det tal var på 254 i de første seks måneder af 2017. En fremgang i boligsalget på 18 procent. Det placerer kommunen på en ottendeplads blandt samtlige af landets kommuner. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

Det er noget, der får smilet frem hos Channe Broholm, ejendomsmægler og indehaver af EDC Channe Broholm i Ringe.

- Det er rigtig godt. Der er en god aktivitet. Da jeg overtog butikken i 2008, havde jeg ikke forestillet mig, det ville komme op på det her niveau, siger hun.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Bag om tallene
Det er de nyeste tal på området, der findes.

Udregningerne er lavet på baggrund af tal fra Boligsiden.dk.

Tallene dækker kun over villa- og rækkehuse.

Ifølge Channe Broholm er de oftest folk, der allerede bor i kommunen, der køber hus her. Og det er oftest rækkehuse fra 70'erne, men i moderne stil, hun sælger.

Kilde: Boligsiden.dk og Channe Broholm, indehaver af EDC i Ringe

Beliggenhed og billigere

Landkommunens fred og tætte placering til byen er Lisa og Dennis ikke ene om at være blevet forført af. I flere landkommuner ses der nemlig en fremgang i boligsalget, og det skyldes blandt andet beliggenhed - ifølge Jesper Bo Jensen, der er direktør for Center for Fremtidsforskning og ekspert i bosætning. Men det er ikke det eneste, der får Amors pil til at ramme boligkøbernes hjerter.

- Vi ser en tendens til, at flere flytter fra storbyen, fordi de vil tæt på naturen. Væk fra femte sal, den lille altan og plantekasserne. Vores bosætningsanalyser viser også, at folk flytter, fordi de stadig er tæt på, men får flere værelser til billigere penge. Så har folk ikke noget imod at pendle, siger han.

Og særligt hvis man er opvokset på landet, tiltaler kommuner som Faaborg-Midtfyn mere ifølge Ringe-ejendomsmægleren.

- Vi oplever at flere, søger mod vores landkommune, fordi de søger tilbage til deres rødder. Nogle er født og opvokset her - andre i en anden landkommune, siger Channe Broholm.

De ting gør sig også gældende for Lisa og Dennis i Odense V. Lisa kommer fra Faaborg-Midtfyn Kommune, Dennis har også familie i kommunen og de flere kvadratmeter, færre penge og korte afstand var det, der - udover freden - satte pilen i deres hjerter.

- Man får meget mere for pengene. Vi får 60 kvadratmeter mere plads og en have. Og bare det med at få sit eget, siger Dennis Lenskjold.

Kortere salgstid, lys fremtid

Som det næsten kan forventes, når boligsalget får et spark bagi og går op med 18 procent, er salgstiden faldet. Helt præcist er den gået fra 265 dage i juni 2017 til 206 dage i juni 2018. I grafen nederst, der er lavet på tal fra Boligsiden.dk, kan det ses, at de tal generelt har været faldende i de første seks måneder af 2018 sammenlignet med det første halvår af 2017.

Hos ejendomsmægleren er der da også aktivitet på huse, der bliver sat til salg, fra første dag. Hun oplever også, at udbuddet er blevet mindre som en naturlig følge på den stigende efterspørgsel. Der har da også været lidt færre huse til salg i de første seks måneder af 2018, som det også kan ses i grafikken.

- Vi har 59 ejendomme til salg lige nu. For et par år siden på denne her tid lå det på omkring 80-85. Udbuddet er faldet og er lige til den lille side. Vi mangler boliger, der er til salg, siger ejendomsmægleren.

Samtidig er husene også blevet lidt dyrere. Kvadratmeterpriserne er nemlig steget i første halvår af 2018, som det også fremgår af grafikken. De stigende priser, kortere salgstid og færre huse på markedet er også noget, som Lisa og Dennis har mærket til.

- Det var lidt svært at finde et hus i det område til den pris, størrelse og stand, vi ville have. På et halvt års tid har vi set på tre-fire huse, inden vi fandt det rigtige, siger Dennis Lenskjold.

Det er ikke noget, der ser ud til at blive lettere. Det stigende hussalg kommer nemlig til at fortsætte ifølge bosætnings-eksperten.

- Det er først lige begyndt. Det bliver større i løbet af nogle år, siger Jesper Bo Jensen, der er direktør for Center for Fremtidsforskning og ekspert i bosætning.

To postnumre i kommunen er særligt populære blandt boligkøbere. Hvilke det er, kan du læse her.

Se mere statistik på hushandlen herunder.


Tip: Bruger du mobilen, kan du med fordel zoome ind eller vende telefonen horizontalt. Bruger du computeren, kan du se grafikken i fuldskærm ved at klikke her.

Hussalg i Faaborg-Midtfyn i top 10 på landsplan: - Vi vil gerne kunne sidde i en have uden larm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce