- Det er ikke en færdig udstilling, og I skal røre ved tingene - ellers virker de ikke, siger museuminspektør Mette Broch Jacobsen, da hun sender det næste hold testpersoner ned i kælderens dyb.

De skal ned og teste den nye udstilling, "Savn og brand", som åbner i Arresten i Faaborgs gamle domhus til vinterferien.

Folk er tydeligvis ikke vant til, at man sådan må gå og pille, når man er på museum. Men det må man her. Ja man skal faktisk helst pille.

For hele udstillingen bygger på, at publikum rører ved noget og derigennem sætter en række digitale virkemidler i gang. For eksempel udløser den gårdbrand, der er udstillingens effektfulde højdepunkt.

"Savn og brand" er den autentiske beretning om unge Janus fra Frederikshavn, som i 1905 får plads på en gård i Aastrup.

Men han hader at være der og får den tanke, at hvis gården brænder - bare en lille smule - vil han ikke få lov at være der længere.

Så han sætter ild til gården, og det går helt galt. Det hele brænder ned, og datteren på gården ender med at dø.

Hvad der videre sker, og hvilken dom han får, bliver afsløret i den nye udstilling.

Den slutter med, at publikum gennemgår et spil, hvor man selv skal afsige dommen. Først ved udgangen får man at vide, hvad der virkelig hændte.

Undervejs kan publikum for eksempel udløse en digital fortælling ved at åbne Janus' dagbog. Og der sker også noget, når de sætter sig i hans seng.

Hvordan virker det så?

Museet inviterede forleden cirka 15 testpersoner for at finde ud af, hvordan det hele virker, og om teknikken spiller.

Blandt dem var Kirsten og Poul Styrbæk, som museumsinspektør Mette Broch Jacobsen kaprede ude på gaden.

- Det er en meget spændende udstilling. Men det er klart, at der er nogle ting, vi som publikum nok lige skal briefes bedre om. For normalt går man jo ikke og piller ved tingene på et museum. Men det er jo netop meningen her, at man skal pille ved det, for at tingene bliver udløst, sagde de, da de kom ud i virkeligheden igen.

- For eksempel virkede lyden ikke, da vi satte os i sengen. Og vi vidste jo ikke, at man skulle åbne kufferten for at få noget til at ske.

Netop de erkendelser er også noget af det, museumsinspektør Mette Broch Jacobsen har hæftet sig ved.

- Der er nogle ting, der skal justeres, fordi der er ting, publikum ikke gør, som de helst skal gøre. Vi, der laver udstillingen, er jo så dybt nede i historien og kender alle detaljer. Vi er nødt til at se, hvordan teknikken virker, og hvad det er for en historie, publikum kommer ud med.

Der er mange sjove detaljer i udstillingen. For eksempel byfogedens meget fynske dialekt, der kommer til udtryk, når han direkte og skyndende spørger publikum:

- Nå, kommer der et svar - eller hva' ...

Mette Broch Jacobsen har lavet udstillingen sammen med historiefortæller og kunstner Maria Junghans fra Haarby.

Til den digitale og visuelle del har museet hyret firmaerne Noparking og Akut fra Sjælland, som begge har stor ekspertise i den slags.

  • Af: