Her har du min stol, Bonnesen

Borgmester Bo Andersen (V) er træt af at høre om, at kommunerne bare skal tage sig sammen. Her tilbyder han Venstres kommunalordfører, Erling Bonnesen, at tage plads ved sit skrivebord. Den tidligere borgmester i Broby Kommune ønskede dog ikke at sætte sig i stolen til ære for fotografen.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Her har du min stol, Bonnesen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bo Andersen og Erling Bonnesen har længe været på kollisionskurs. Stiftstidende satte de to partifæller stævne til en duel på ord

FAABORG-MIDTFYN: - Hvad er det, du kommer med? Er det en rejsetaske eller de penge, vi mangler. Så må du gerne efterlade dem ved døren.

Bo Andersens (V) ansigt flækker i et smil, da partifællen Erling Bonnesen træder ind ad døren til borgmesterkontoret på rådhuset i Ringe.

- Øh, det er altså en rejsetaske, lyder det fra Venstres kommunalordfører og tidligere borgmester i Broby Kommune.

Aftenen forinden er han ankommet fra København, hvor han deltog i førstebehandlingen af næste års finanslov. I Faaborg-Midtfyn Kommune har politikerne også travlt med at strikke et budget sammen , og flere har beklaget sig over regeringens snærende bånd.

Erling Bonnesen har på sin side været ude med budskabet om, at det er på tide at stoppe klynkeriet. I stedet bør kommunerne gå i gang med at effektivisere, for der er masser af penge at hente. Bo Andersen reagerede ved at komme med følgende opfordring til sin tidligere kollega: Vis os, hvordan det skal gøres.

Inkompetente fjolser?

Fyens Stiftstidende tog derfor initiativ til en duel på ord, og nu sidder de her så, ansigt til ansigt.

- Bo Andersen, klynker du?

- Det ligger ikke til mig at klynke. Men jeg er til gengæld realist. Når jeg tilbyder Erling Bonnesen stolen, så er det fordi, man ikke kan generalisere på den måde. Han ved lige så godt som jeg, at der er stor forskel på serviceniveauet rundt om i landet. Ved at melde ud, som han gør, udstiller han mig og andre borgmestre, der kommer fra det samme parti som en flok inkompetente fjolser, der ikke kan få tingene til at hænge sammen, lyder det kontant fra borgmesteren.

Erling Bonnesen fastholder dog, at der aldrig har været flere penge til fordeling mellem kommunerne som netop nu.

- Derfor er det en ynk at høre på, at uanset hvor vi vender os hen, så får vi hylekoret med, at man ikke kan få det til at hænge sammen. Det gælder desværre også vores egne partifæller. Derfor må jeg som kommunalordfører gå på talerstolen og sige: Så se dog at komme i gang!

Aftale tages som gidsel

Erling Bonnesen forsikrer, at meldingen ikke er specielt møntet på Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Med det job, jeg har, er jeg nødt til at tænke på helheden. Vi kan se, at en del af KL's bestyrelse (Kommunernes Landsforening, red.) vil løbe fra den økonomiske aftale, man selv har været med til at indgå. Dermed tager man aftalen som gidsel i et landspolitisk spil, siger han.

Spørgsmålet er, hvad ordføreren ville gøre, hvis han selv sad i borgmesterstolen.

- Jeg anerkender det arbejde, man allerede har gjort. Men jeg kunne godt tænke mig at vide, hvorfor Faaborg-Midtfyn er cirka 2000 kroner dyrere pr. borger i administration end den billigste kommune. Med 50.000 borgere løber det op i cirka 100 millioner kroner. Det var noget, jeg ville få analyseret, hvis jeg var borgmester, siger han og vifter triumferende med et stykke papir, som han har fundet frem fra sin rejsetaske.

En strid om tal

Bo Andersen er ikke sen til at reagere og dykker straks ned i sin egen mappe fyldt med tal og grafer.

- Jeg må konstatere, at Erling Bonnesen har en computer med virus i, så den skal skiftes.

- Hov, den køber jeg ikke. Jeg har taget udgangspunkt i de tal, som kommunen selv har indberettet til ministeriet, indskyder Erling Bonnesen, uden at borgmesteren lader sig stoppe af den grund.

I stedet kaster han sig ud i et større talforedrag.

- Jeg sidder med nøgletallene fra sidste år, og de viser klart, at kommunen var 205 kroner billigere i administration pr. indbygger, når man sammenligner med landsgennemsnittet. Hvis vi skulle spare 100 millioner kroner, som du antyder, så svarer det til at smide 60 procent af alt administrativt personale ud, forklarer Bo Andersen.

Han minder desuden om, at politikerne i de første fire år af kommunens levetid vil spare 22-23 millioner kroner på administrationen, hvilket svarer til 60 stillinger.

Venstres kommunalordfører føler sig dog stadig ikke overbevist om, at alle sten er vendt i den sag.

- Jeg siger ikke, at man skal stræbe efter at have den billigste administration. Men nu blev jeg bedt om at pege på, hvor jeg ville begynde. Og det er et oplagt sted. Der må være en forklaring på, at tallene ser ud, som de gør, siger han.

Venskabelige drillerier

Duellanterne lader for en stund tal være tal for at tage en bid af kagerne på det lave bord. De er købt på kredit, driller Bo Andersen.

Som borgmester for Broby Kommune har Erling Bonnesen selv stået i en situation, hvor man var nødt til at bryde den økonomiske aftale med regeringen. Men sådan gjorde langt de fleste kommuner dengang, lyder hans forklaring i dag. Siden er kommunernes andel af den samlede økonomi vokset, og det øger behovet for en stram styring fra statens side, mener han.

Du skulle snakke, lyder det fra tidligere kolleger i Broby og nuværende medlemmer af kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn. De peger på, at Broby havde store økonomiske vanskeligheder. Flere hævder sågar, at kommunen var tæt på at blive sat under administration, fordi der ikke var penge nok i kassen. En påstand, som Erling Bonnesen tager skarpt afstand fra.

- Vi gik lige til grænsen, men jeg kan klart afvise, at Broby blev sat under administration. Det er korrekt, at graver man i arkiverne, kan der findes et brev fra det daværende Indenrigsministerium, der spørger til kommunens likviditet. Men også det er der en forklaring på, siger han og tilføjer, at i Broby satte man en ære i at have en lav gæld.

Til gengæld skulle der ikke være mere i kassen end højst nødvendigt.

Aftale står ved magt

Vender man sigtekornet den anden vej sidder Bo Andersen i dag i KL's bestyrelse. Med andre ord har han været med til at forhandle den udskældte økonomiaftale hjem med regeringen.

- Er det ikke hykleri, når du bagefter klager over, at kommunerne er under et alt for stort pres?

Der er ikke nogen, der har hørt mig løbe fra den aftale. Alternativet var en total statslig styring. Problemet er, at der sidste år var en række kommuner, som satte skatten op. Også meget velstillede kommuner, der slap af sted med det, fordi der var valg til Folketinget. Det betyder, at en kommune som vores, der har Fyns laveste grundskyld og en lav skatteprocent, er totalt låst nu. Det er det, jeg anker imod. At systemet er så stift, siger Bo Andersen.

Borgmesteren er også stærkt utilfreds med den skov af nye regler, som regeringen har indført. Det koster hvert år kommunen rigtig mange penge i administration. Penge, der kunne bruges bedre på børnehaver, skoler og de ældre. Var det så ikke oplagt at melde sig ind i et andet parti, kunne man indvende. Bo Andersen tøver ikke, da han får spørgsmålet:

- Det kunne jeg aldrig drømme om. Jeg kommer fra et parti, hvor vi er vant til at diskutere tingene. For mig er det afgørende, at vi ikke bare klapper hælene i, men gør opmærksom på, hvis der er ting, som burde være anderledes.

Hurtigst på aftrækkeren

- I har tydeligvis hvert jeres syn på sagen. Men er sandheden ikke, at hvis I byttede plads, så ville I sige præcis det samme som modparten?

Igen er Bo Andersen hurtig på aftrækkeren.

- Det skal jeg ikke kunne svare på, for personligt har jeg aldrig overvejet at stille op til Folketinget. Jeg savner engang imellem, at folketingsmedlemmer husker den virkelighed, de kommer fra. Det gælder ikke Erling alene. Mit råd skal være: Hold nu op med at kaste jer over kommunerne, men vis i stedet en højere grad af tillid.

Erling Bonnesen erklærer sig enig i, at ansvar er bedre end regler. Men så længe ikke alle lever op til det ansvar, er der ingen vej uden om.

- Og jeg mangler stadig at få et klart svar på, om kommunerne vil overholde økonomiaftalen, konstaterer han.

Duellen er slut, og krudtrøgen er så småt ved at lægge sig, da kommunalordføreren søger mod døren.

- Det er da rart at høre, at vi fortsat er i det samme parti, tilføjer han i et mere forsonende toneleje.

- Ja, men så skal du også opføre dig ordentligt, lyder borgmesterens sidste skud fra hoften.

Læs mere i Fyens Stiftstidende søndag

Her har du min stol, Bonnesen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce