Oplevelsen er helstøbt og unik, når man besøger Steensgaard Gods ved Millinge, som byder på nærkontakt med dyr og afgrøder, gårdbutik og folkekøkken - alt gennemført økologisk.

Grisene møver sig rundt på markerne ved alléen ned til godset og den grønne idyl. På den anden side af bygningerne går køer og får. Og i laden ved siden af gårdbutikken og restauranten er foderet opmagasineret.

Hvor man end vender sig hen på Steensgaard ved Millinge, er det økologisk. Hvert eneste led i landbruget er bæredygtigt, lige fra kornet på markerne til det kød, der ender på tallerkenerne og bliver langet over disken.

Panna cotta med skyr

Kompotten er færdig, når den har opnået en fin og tyk konsistens. Køles før servering.

Det var drømmen for Ann og Henning Wiesinger, da de for godt fire år siden overtog godset - at gøre det økologisk og at udbrede budskabet. Og det er i den grad lykkedes.

To gange om ugen fyldes restauranten, Spiseriet, af to omgange glade gæster, der kommer og nyder et økologisk måltid af høj kvalitet. Gårdbutikken sælger ud over fersk kød også hjemmerøgede varer. Og et videnscenter for skolebørn er snart på vej, ligesom Ann og Henning Wiesinger har lavet gå-ruter rundt i landbruget, så både børn og voksne rigtig kan gå på opdagelse.

Udfordrede konventioner

Parret havde ingen praktisk erfaring med at drive et gods, da de overtog. Men det vendte de til deres fordel.

- Steensgaard var en dårlig forretning med en dårlig drift, da vi overtog. Og den gængse mening var, at det ikke kunne lade sig gøre at lægge godset om til økologisk drift, fordi det havde man ikke prøvet før. Men der udfordrede vi konventionerne og stillede nogle helt andre spørgsmål, og vi har ikke ladet os slå ud af et nej, fortæller Henning Wiesinger.

I dag er Steensgaard et lille, selvforsynende kredsløb, hvad landbruget angår. På den måde sikrer parret sig, at alt er økologisk, og at dyrene bliver behandlet ordentligt.

- Vi tænker holistisk. Alt skal hænge sammen. Foderproduktion, dyr, slagteri, restaurant og vidensformidling. Det er et lukket kredsløb og helt unikt. Ingen andre steder i Danmark finder man noget tilsvarende - ikke så vidt vi ved. Og vi er kompromisløse og tro mod vores værdier hele vejen igennem, siger Ann Wiesinger.

Økologisk hverdagsmad

At have en gårdbutik på Steensgaard var hele tiden en del af Ann og Henning Wiesingers planer, da de kastede sig ud i godsprojektet.

Men meget andet har været tilfældigheder - muligheder, de har grebet undervejs.

Som for eksempel godsets børnehave. Eller restauranten, Spiseriet, som er noget så hyggeligt som et folkekøkken med to-tre åbningsdage om ugen.

- Vi fik overtalt den tidligere restaurantchef på Faldsled Kro, Kristian Bech Jensen, til at drive både gårdbutik og folkekøkken. Og fordi vi er så lille et landbrug, som vi er, er vi nødt til at servere udskæringer fra hele dyret. Vi kan ikke nøjes med "de gode stykker", og det giver vores gæster og kunder nogle anderledes smagsoplevelser, siger Henning Wiesinger.

Konceptet er økologisk hverdagsmad. Ikke de store dikkedarer, og ikke noget fancy menukort. Menuen er den samme for alle gæster - to retter, der kommer ind på store lerfade.

Kødet kommer fra godsets egne dyr, og det samme gør krydderurterne og de fleste af grøntsagerne. Og som den eneste restaurant på Fyn har Spiseriet det økologiske guldmærke.

Åbne mod verden

Fra næste år vil Steensgaards nye videnscenter også være en realitet.

Godset har fået økonomisk støtte på fire millioner kroner fra RealDania til at videreformidle den økologiske tankegang og lave madlavningskurser for både voksne private og skoleklasser.

Videnscenteret bliver indrettet i lokaler, der før har været godsets gamle hestestald.

- Og så har vi virkelig hele kæden her. Det er bare med at gå om bord og blive klogere og lade sig inspirere, siger Henning Wiesinger.

Samtidig håber parret, at videnscenteret vil åbne godset endnu mere for offentligheden.

- Godserne i Danmark har før været samlingspunkter og drivkraft i de små samfund og beskæftiget rigtig mange mennesker. Efter rigtig mange år, hvor godserne har trukket sig tilbage, er det på tide at gøre noget. Vi vil i hvert fald rigtig gerne lave om på det og blive åbne, siger Ann Wiesinger.

Fakta om Steensgaard Gods

Steensgaard Gods ligger ved Millinge og er et landbrug med 800 hektar landbrug og skovbrug.

Godset har en bestand på 200 grise, 250 køer, 65 får og lidt fjerkræ, som leverer kød til gårdbutikken og restauranten Spiseriet.

Hovedbygningens ældste del kan dateres tilbage til 1300-tallet, og fra 1950 fungerede huset som slotspension.

De seneste tre år har bygningen været under renovering, men godsets nuværende ejere kan efter planerne rykke ind senere på året.

Ann og Henning Wiesinger overtog Steensgaard i 2011 og oprettede i julen 2013 en gårdbutik, mens Spiseriet fulgte efter i april 2014.

Godset beskæftiger i dag 20 medarbejdere.

  • Byline

    Af:

    Journalist på Fynske Mediers redaktion i Faaborg, hvor jeg skriver artikler til Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis og Ugeavisen Faaborg. Tidligere har jeg været ansat i vikariater på redaktionerne i Svendborg og Ringe, og jeg har været skribent på tillæg som Eksklusiv, Den Sidste Rejse og SommerDanmark. Derudover er jeg boganmelder for kulturredaktionen.

Mere om emnet

Se alle
Hakkebøf med strandkål, speltsalat, rødløg og aubergine a la Spiseriet på Steeengaard Gods

Hakkebøf med strandkål, speltsalat, rødløg og aubergine a la Spiseriet på Steeengaard Gods

1
Muligheder forpligter

Muligheder forpligter

Steensgaard: Guidet tur gennem værdikæden

Steensgaard: Guidet tur gennem værdikæden