Hatten af for den gamle mølle

Det tog fem mand det meste af en formiddag at få gjort klar til det store øjeblik, hvor hatten kunne løftes af. Til gengæld gik alt, som det skulle.
Foto: YILMAZ POLAT

Hatten af for den gamle mølle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Renovering for 200.000 kroner forventes afsluttet i næste uge

EGESKOV: - Det har de vist prøvet det før.

80-årige Werner Nielsen lægger hovedet lidt tilbage for bedre at kunne se. Han har taget vejen fra Faaborg til Egeskov Mølle lidt uden for Kværndrup for at overvære, hvordan den gamle mølle får løftet sin hat af.

Den "lille" sag vejer 14 ton, så intet bliver overladt til tilfældighederne. Forberedelserne begyndte allerede dagen før, hvor det ene vingesæt blev taget af. Og fra tidligt om morgenen gik man så i gang med blandt andet at planere jorden, så den store kranvogn kunne stå helt lige.

Netop det med at stå fast er problemet for møllens hat, forklarer liftstyrer Torben Lynghøj.

- Hatten er skæv - mindst 10 centimeter til den ene side. Sådan har det været, siden møllen blev renoveret for et par år siden. Vi er nødt til at rette op på den jernkrans, som hatten står på, og derfor er vi nødt til at tage toppen af, forklarer han og tilføjer, at operationen vil tage resten af ugen og næste uge med.

Imens er møllebygger Jens Jørgensen på vej ned med liften efter at have sørget for, at jernkæderne er forsvarligt fastgjort til møllehatten.

- Det er egentlig utroligt med alt det isenkram, de har til rådighed, og så bruger de sådan nogle tynde kæder, lyder det fra 65-årige Bodil Kjærgaard.

Kommentaren er henvendt til 72-årige Ole Petersen. Sammen driver de Bagenbjerg Mølle på Langeland, som også står over for en større renovering. Så de er mest af alt kommet for at lære, som hun forklarer.

En nødvendig justering

Det er langt fra første gang, Egeskov Mølle kommer under kærlig behandling. I maj 2005 blev den indviet efter et større renoveringsarbejde, som kostede næsten fem millioner kroner. Og nu skal der altså bruges 200.000 kroner på at sætte hatten på plads.

Det er desværre nødvendigt, hvis man skal undgå større skader. Ja, man kan ligefrem risikere, at hatten blæser af under en kraftig storm, hvor vinden kommer snart fra den ene side, snart fra den anden, forklarer museumschef Esben Hedegaard.

Museet overtog møllen i 2005, og allerede dengang bemærkede han, at den såkaldte hovedakse også var skæv.

- Arkitekten svarede, at det var der ikke noget at gøre ved. Sådan havde det været længe. Men det bliver der også rettet op på nu, forklarer han.

Cirka klokken 10.30 er det endelig kommet så vidt. Med ganske små bevægelser løftes hatten af, så den til sidst svæver et par meter over resten af møllen.

Herfra bliver den i én, langsom bevægelse ført ind over parkeringspladsen, hvor fire enorme jernbukke står klar til at tage imod.

I takt med at hatten kommere længere og længere ned mod jorden, kan man se, hvordan malingen flere steder er skallet af på det ene vingesæt.

- Det er noget gammelt lort, sådan en mølle. Men noget charmerende gammelt lort, vel at mærke. Problemet med dem er, at de er rigtig dyre at drive og holde ved lige, konstaterer Bodil Kjærgaard.

Hun giver derfor ikke meget for idéen om at overdrage Egeskov Mølle til en forening.

- Glem det. For hvor skulle den få pengene fra? Så sælg den hellere til Egeskov Slot sammen med møllehuset, lyder hendes forslag.

Hatten af for den gamle mølle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce