Hærværksramt arkitekt er upopulær hos naboer

Det er i dette område ved Øxenhaverne, Uffe Black Nielsen vil lave et forstbotanisk center. Illustration fra Faaborg-Midtfyn Kommunes lokalplanforslag.

Hærværksramt arkitekt er upopulær hos naboer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naboer frygter larm og øget trafik i naturskønt område, men de fordømmer det hærværk arktitekten bag projektet, Uffe Black Nielsen var udsat for i sidste uge. Der bliver borgermøde om sagen 28. februar.

Pejrup: Naboer i den ellers så fredsommelige idyl på Øxenhaverne ved Pejrup tager afstand fra det såkaldt forstbotaniske videnscenter, som den alternative arkitekt Uffe Black Nielsen nu søger om lov til at opføre. De mener projektbeskrivelsen er blændværk, som i virkelighed dækker over en støjende, industriel virksomhed. Samtidig fordømmer de det hærværk, Uffe Black Nielsen var udsat for i sidste uge.

Af det lokalplanforslag, der nu er ude i offentlig høring, fremgår, at Uffe Black Nielsen vil lavet et "forstbotanisk center" på 2,9 hektar store ejendom, Øxenhaverne 10. Centret skal "fungere som fagligt samlingspunkt for oplysning om, arbejde med og forskning i byggeri med træ. Stedet skal indeholde en samling af træer på rod, som kan indgå i fremtidens træarkitektur, øge kendskab og forståelse for mulighederne for byggeri med træ samt oplyse om og udvikle håndværket med træ," fremgår det af beskrivelsen.

Ifølge planforslaget skal der både være værksteder, undervisningslokaler, laboratorium op ophold for håndværkere, forskere og studerende.

Det siger jo sig selv, at der er en masse larm forbundet med, at maskiner arbejder med træ, og det er ikke noget, der passer sammen med de ugenerte natur, som de fleste af os er flyttet hertil for at nyde.
Gerard Lehmann, Øxenhaverne, nabo til måske kommende fortstbotanisk center.
Arkitekten Uffe Black Nielsen er kommet i modvind med sit projekt ved Pejrup på Sydfyn. Arkivfoto.
Arkitekten Uffe Black Nielsen er kommet i modvind med sit projekt ved Pejrup på Sydfyn. Arkivfoto.

Ikke tilknyttet videnskabelig forskning

Gérard Lehmann, Øxenhaverne 4, er talsmand for en gruppe naboer. Han er til daglig lektor ved SDU, og han er forbeholden overfor projektbeskrivelsen:

- Hverken i lokalplanforslaget eller i de 300 siders akter, jeg har fået indsigt i, finder jeg belæg for at kalde det et forstbotanisk center, som man kender den slags centre fra andre steder: Der er ingen form for videnskab eller forskning tilknyttet stedet, ingen samarbejder med fakulteter eller videnskabelige institutioner, og ja, der er plantet 250 træer på tre tønder land jord. Der går 30 år, før de er vokset op til noget brugbart, siger han.

Nabotalsmanden frygter, at der reelt er tale om noget, der kommer til at minde om et savværk eller en tømrervirksomhed:

- Det siger jo sig selv, at der er en masse larm forbundet med, at maskiner arbejder med træ, og det er ikke noget, der passer sammen med de ugenerte natur, som de fleste af os er flyttet hertil for at nyde. Projektmageren har fået sig en landzoneejendom for 300.000 kr., og den vil han gøre til erhvervsjord, det ellers ville koste et millionbeløb at købe sig til, siger Gérard Lehmann, der også frygter en øget trafik på veje, der ikke er bygget til at klare belastningen.

Området i den røde ramme er det, som Uffe Black Nielsen vil lave sit projekt på.
Området i den røde ramme er det, som Uffe Black Nielsen vil lave sit projekt på.

Vil ikke diskutere i avisen

Arkitekt Uffe Black Nielsen, der nu bor i København, vil lave sit center sammen med makkeren, John Skovlund, Aarhus.

Uffe Black Nielsen bekræfter, at der ikke er nogen kobling mellem centret og videnskabelig forskning:

- Jeg underviser på arkitektskolen i København, og har gode kontakter til arkitektskolen i Aarhus, men det er rigtigt, at der ikke er tilknyttet nogen forskningsinstans til vores projekt, men vi har vi altså heller ikke sagt nogen steder, at der vil være, understreger han.

Uffe Black Nielsen er ærgerlig over at møde modstand mod projektet fra naboerne, men vil ikke svare på deres betænkeligheder i avisen.

- Jeg synes, det skal komme og besøge mig, så vi kan få en snak om tingene. Det er ikke min stil, at diskutere gennem tredje person, men jeg vi gerne fortælle om mine visioner ansigt til ansigt, siger han.

Det kan Uffe Black Nielsen få lejlighed til ved et orienteringsmøde, der holdes på Rådhuset i Faaborg den 28. februar, et møde kommunen indbyder til.

Naboerne, anført af Gerard Lehmann, frygter blandt andet støj og øget trafikbelastning.
Naboerne, anført af Gerard Lehmann, frygter blandt andet støj og øget trafikbelastning.

Naboer tager fordømmer hærværk

- Det er kommunen, der har kørt det her løb og sat lokalplanarbejdet i gang. Jeg synes egentlig bare, jeg har lavet en projektbeskrivelse, der lægger sig op ad kommunens udviklingsstrategi, og som ikke skal gøre andet end godt, siger den kendte, eksperimenterende arkitekt.

I sidste uge blev Uffe Black Nielsen ejendom udsat for hærværk, da vinstokke til en værdi af 60.000 kr. på hans jord blev skåret ned ved roden.

Hærværket har intet med naboernes eller deres betænkeligheder at gøre, understreger Gérard Lehmann.

- Den slags tager vi stærkt afstand fra. Jeg ved ikke, hvem der har gjort det, men det hører ingen steder hjemme, og det er bestemt ikke noget, der gavner vores sag, alene af den grund, at nogen kunne få mistanke om, at vi naboer har haft noget med det at gøre. Det har vi på ingen måde, forsikrer han.

Uffe Black Nielsen er helt blank på, hvem der har skåret hans vinstokke ned:

- Det må politiet arbejde med, jeg har ingen mistanke og vil ikke ud i spekulationer, siger han.

Hærværksramt arkitekt er upopulær hos naboer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce