H. A. Andersens muse: Gæsterne må pille i Riborgs hemmeligheder

I dette chatol er en hemmelig skuffe, hvor Riborg Voigt gemte sine H. C. Andersen-skatte. Arkivfoto: Hans Stureson.

H. A. Andersens muse: Gæsterne må pille i Riborgs hemmeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Øhavsmuseet indvier kopi af digter-musens hemmelige skuffe som starten på en aktivitetsmættet højsæson

Faaborg: Gæsterne på Øhavsmuseet i Faaborg kan nu få lov at pille i de hemmeligheder, som købmandsdatteren og H. C. Andersen-musen, Riborg Voigt (1806-1883), tilsyneladende ikke have lyst til at dele med verden.

Det slog tilsyneladende romantiske gnister mellem digteren og den unge overklassedatter, da H. C. Andersen i 1830 besøgte studiekammeraten Christian Voigt i Faaborg og blev smaskforelsket i hans søster, Riborg, som allerede var lovet væk til en anden, nemlig sin senere ægtefælle skovrider Poul Bøving.

H. C. Andersen nåede at fri til den brunøjede skønhed, men ægteskab kunne ikke komme på tale, og Riborg Voigt afviste bejleriet i et brev, som digteren bar i en læderpung om sin hals, da han blev fundet død i 1875. Riborg Voigt glemte dog aldrig H. C. Andersen. I en hemmelig skuffe i sit chatol, gemte hun en buket, hun fik af ham, hans digte og endda et billede af den berømte odenseaner.

Det fine møbel fra Den Voigtske Gård får Øhavsmuseets gæster ikke lov at pille i, men Intarsia i Ringe har takket være en donation fra Den Faberske Fond kunnet lave en nøjagtig kopi af det den hemmelige skuffe, og her bliver det altså mulighed for at gå op opdagelse. Donationen afsløres ved et arrangement på Øhavsmuseet torsdag den 28. juni kl. 16. På dagen vil professor Johs. Nørregaard Frandsen fortælle om Riborg og hvorfor hun er så vigtig i digterens liv og forfatterskab.

Dermed er Øhavsmuset gået i højsæson.

Den gamle Gaard er åben i weekenderne til og med efterårsferien. I juli samt efterårsferien er den åben alle dage. På søndag er det den nationale "Mølledag". Her er Kaleko Mølle åben. Ellers åbner den først søndag den 30. juni og er åben alle dage til og med søndag den 26. august. I Banegården åbnede udstillingen "Fortidens og Fremtidens Landskaber", der er støttet af Realdania og Nordeafonden og er blevet til i et utraditionelt samarbejde med Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet. Landskabsudstillingen ser både bagud mod landboreformerne og giver bud på, hvad der vil ske i fremtiden. I den forbindelse arrangerer museet som noget særligt guidede ture i højst nutidige og fremadrettede projekter. Det har allerede været en tur til Knabegården og 28. juni kl. 19-21 besøges Torpegården, Mosetoften 25, Diernæs, "bo- og dyrkningsformer i fællesskab". I sensommeren, den 16. august kl. 19-21, handler det om Pipstorn Skov "fra stenaldergravplads til multifunktionelt landskab". Derudover har Valdemarlavet en tur til Lyø, hvor man kan besøge dem lørdag den 16. juni kl. 10-17. Der er endnu en etape af Øhavsstien onsdag den 20. juni kl. 17-21 (ca.) mødested Svanninge Bakker ved tårnet. Endelig er der "Midsommermagi" i Pipstorn skov (Lucienhøj 16, 5600 Faaborg) søndag den 24. juni kl. 19.30-21.30.

Riborg Voigt var H. C. Andersens største forelskelse. Da han døde bare han et brev fra hende i en læderpung om sin hals.
Riborg Voigt var H. C. Andersens største forelskelse. Da han døde bare han et brev fra hende i en læderpung om sin hals.

H. A. Andersens muse: Gæsterne må pille i Riborgs hemmeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce