Grøn medicin mod ar på sjælen

Pho Viet Cai indrømmer gerne, at det ofte er lærerne, der tager hårdest fat i haven, men her er den 49-årige vietnameser dog gået i gang med hækkesaksen.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Grøn medicin mod ar på sjælen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AOF i Ringe bruger arbejdet i en kolonihave som hjælp til flygtninge med traumer

RINGE: Pho Viet Cai er 49 år og politisk flygtning fra Vietnam. Han har været i Danmark i 16 år heraf de seneste tre i Ringe, hvor han bor i en lejlighed i Vestergade.

Hvorfor han flygtede via Hong Kong og Filippinerne, har han ikke lyst til at fortælle nærmere om.

Sammen med 14-15 andre flygtninge med ar på sjælen får han sommeren over mulighed for at få jord under neglene og sol på kinderne i have nr. 14 i kolonihaveforeningen Lombjerge.

Flygtningene er tilknyttet AOF Svendborg Sprogcenter, hvis Ringe-afdeling netop er flyttet til et parcelhus på Gørtlervej 4, som AOF derfor har døbt Gørtlervejens Skole.

Her går flygtningene 25 timer om ugen, og udover at de får sprogundervisning, indgår arbejdet i kolonihaven som en del af processen med at bringe dem videre efter de traumatiserende oplevelser, de har med i bagagen.

Filosofien bag at bruge kolonihaven i den proces er groft forenkelt sagt: Vi bliver glade af at være i solen, grønt er godt for øjnene, og det er sundt at bruge kroppen.

Ideen opstod, efter at den gamle Ringe Kommune i 2006 kontaktede AOF og bad om hjælp til en gruppe på en halv snes traumatiserede flygtninge, hvoraf de fleste kom fra Kosovo.

Naturen som helbreder

Afdelingsleder i AOF Svendborg Sprogcenter, Merete Clausen, gik i gang med at skrue et projekt sammen. Og da hun havde hørt om, at man i Sverige bruger naturen som en del af helingsprocessen over for mennesker med en depression, opstod ideen til at prøve noget lignende.

På det tidspunkt havde AOF adresse på 2. sal på Centrumpladsen uden adgang til et grønt område.

Derfor blev det i stedet til en kolonihave i Lombjerge, som AOF overtog sidste forår.

Her kan flygtningene og deres lærere være fælles om at slå græs, fjerne ukrudt, plukke blomster og dyrke lidt grøntsager.

- Sidste år dyrkede vi salat, rødbeder, persille og kartofler, fortæller Pho Viet Cai, der er med på haveholdet for andet år og nyder at komme i haven, selv om han indrømmer, at lærerne arbejder hårdere end eleverne.

- Når vi går i gang med at lave noget, smitter det, og når vi snakker sammen, mens vi river græs, er det med til at udvikle deres sociale kompetencer, fortæller lærer Inge Saul under en pause fra havearbejdet.
TRAUMER
Posttraumatisk stresslidelse, eller PTSD (Posttraumatic Stress Disorder), er en psykisk lidelse, som optræder efter, man har oplevet eller været vidne til livstruende hændelser såsom krigshandlinger, tortur, voldtægt, overfald, bilulykker, naturkatastrofer, brand, alvorlige ulykker, terroristangreb eller et pludseligt og uventet tab af en, man er nært knyttet til.

Kilde: netdoktor.dk

Småt med nabokontakt

Merete Clausen, der fik ideen til haveprojektet, havde håbet på, at det også ville give flygtningene mulighed for at knytte kontakter til naboerne i de andre kolonihaver, men det kniber det endnu med.

Alligevel tøver hun ikke med at kalde første sæson i haven for en succes, ligesom hun roser samarbejdet med Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Vores elever er eller har været meget dårlige, men vi kan mærke, de er blevet bedre og mere funktionsduelige, siger hun.

En af de 10, der var med i projektet sidste år, er endda kommet i arbejde, hvilket i sidste ende er målet med skolen.

- Når man er nået til at kunne glæde sig over naturen og over at have lavet et stykke arbejde i haven og måske endda glæde sig til at komme tilbage om et par dage og se, hvad der er sket, så er man nået et godt stykke vej, siger Merete Clausen.

Grøn medicin mod ar på sjælen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce