Godsdirektør Kristian Gernow er på udkig efter nye partnere til mejeriet på den kendte herregård ved Faldsled
STEENSGAARD: Den fynske fødevareproducent Grambogårds konkurs forleden betyder, at mejeriet på herregården Steensgaard ved Faldsled med øjeblikkelig virkning er blevet lukket. Hvornår mejeriet, der blandt andet producerer ost, smør og creme fraiche fra gårdens egen jerseybesætning, igen begynder at producere mejeriprodukter står hen i det uvisse.

- Vi er på udkig efter nye partnere, men er i øjeblikket ikke i forhandling med nogle interessenter, oplyser godsdirektør Kristian Gernow.

Grambogård overtog mejeriproduktionen på Steensgaard for fem år siden, men måtte for et par uger siden give op for finanskrisen og erklære sig konkurs. Det betød samtidig, at Steensgaard mistede sin aftager til herregårdens daglige mælkeproduktion fra 220 jerseykøer.

Leder efter ny partner

- Det er flere tusinde liter mælk hver dag, som vi i øjeblikket må sende til Arlas mejerier. Men det er klart, at vi fremadrettet helst vil finde en partner, der kan aftage vores mælk med det høje proteinindhold, som kendetegner jerseymælk. Vi ved nemlig, at sporbarhed omkring mælkens oprindelsessted i dag betyder meget for mange forbrugere ,selvom Steensgaard drives som konventionelt landbrug, siger Kristian Gernow.

Kristian Gernow er dog optimistisk med hensyn til at finde en ny partner til mejeriet.

- Det er vores helt klare erkendelse, at der skal fagfolk til at drive mejeriet - folk der også kan stå for den afsætningsmæssige del. Om de så skal stå for det alene, eller sammen med os i et eventuelt nyt selskab, er slet ikke afklaret endnu, siger Steensgaards godsdirektør, som samtidig erkender, at tidspunktet for konkursen er uheldig, lige før turistsæsonen for alvor går i gang i gårdbutikken.

Slip i produktionen

- Det er klart, at vi får et slip i produktionen, selvom vi har købt oste lavet på Steensgaard-mælk, ud af konkursboet på Grambogaard. Modningstiden er temmelig lang, men i øjeblikket kan vi altså ikke producere nye oste, mælk eller syrnede produkter under Steensgaard-brandet til butikken, siger Kristian Gernow. Til gengæld kan der stadigt købes kalvekød fra Steensgaards besætning, idet slagtningen af kalvene foregår på slagteriet i Vester Hæsinge. Indtil en ny samarbejdspartner er fundet, kommer mælkeprodukterne i Steensgaards butik fra et andet fynske mejeri, nemlig Thranes Mejeri ved Ørbæk, som også baserer en del af sin produktion på jerseymælk.
  • fyens.dk