Gigo og Pia fremmer læselysten

Pia Skovmose blander sig ikke, når Andreas eller de andre børn læser for Gigo. Hun hjælper kun med et vabnskeligt ord, når børnene direkte beder om det. Foto: Michael Bager.

Gigo og Pia fremmer læselysten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To gange om ugen besøger læsehunden Gigo og hans ejer, Pia Skovmose, Ringe Bibliotek, for at hjælpe børn med at finde motivationen til at læse.

Når Gigo får sin lilla vest på med ordet "Læsehund" påtrykt, går han af sig selv ud til bilen. Så ved han, at han og hans ejer, Pia Skovmose skal på biblioteket i Ringe. Her piber den fem-årige hovawart af fryd ved synet af bibliotekar Jeanette Becher, og han logrer, da ni-årige Andreas Lund Balle ankommer.

Andreas har også glædet sig. Det er sjette og sidste gang, hans skal læse højt for Gigo, som smider sig hen over drengens ben og lægger sig mageligt tilrette, mens Andreas læser højt af "Mussas føl". Går han lidt i stå, kigger Gigo appellerende op på ham, som vil han opfordre Andreas til at forsætte.

- Det var flot Andreas, det var meget bedre, end hvad du plejede at gøre, kommenterer Pia Skovmose, før hun, Gigo og Andreas går i gang med at lege. Andreas får Gigo til at give high-five og lege gemmeleg med hundekiks, før han får sit diplom for at have gennemført læsehundeforløbet.

Der er ikke kun Pia Skovmose, der har bemærket, at Andreas har gjort store fremskridt. Hans lærer har kommenteret det, og han kan også selv mærke det.

- Jeg synes ikke, det var det allersjoveste at læse, for jeg er ikke særligt god til det. Det føles bare på en anden måde, at læse for Gigo. Jeg kan se i skolen, at jeg er rykket op til nogle af de sværere ord, fortæller Andreas.

Han er også begyndt at gå på biblioteket og tage kammerater med.

For Pia Skovmose er det en stor glæde at se fremskridtene hos Andreas og de andre børn, som læser højt for Gigo. Hun er uddannet pædagog og har tidligere arbejdet med børn med vanskeligheder. Men siden en rygskade i 2008 har hun ikke kunnet arbejde, og i 2014 fik hun tilkendt førtidspension.

- Jeg har været vant til at gøre en forskel for børn, og det kan jeg ikke på samme måde mere. Men Gigo kan gøre en forskel, og det kan jeg hjælpe med. Mine hunde holder mig i gang. Hvis jeg ikke havde dem, er det ikke sikkert, jeg havde stået her i dag. Det kan koste nogle timer på sofaen at tage af sted med Gigo, men det er det, der giver mig glæde, siger hun.

Hun nyder også hundens begejstring.

- Jeg har tidligere dyrket meget IPO-træning (dressur og lydighed, red.) med Gigo, men han har haft borelia og kan ikke tåle det længere. Så for ham er det også godt at kunne være læsehund i stedet, og jeg kan jo se, hvor meget han nyder det.

Læsehunde
Læsehunde her et tilbud til børn i 1. - 5. klasse, som har knækket læsekoden, men som er udfordret og mangler motivation til at træne læsningen.Barnet mødes med en hund og dens fører hver uge på det lokale bibliotek, hvor barnet læser højt for hunden. Tanken er at tilbyde barnet ro og nærvær gennem hunden, som hverken retter eller dømmer, men gør barnet tryg ved at læse. Hundeejeren forholder sig neutralt under aktiveteten, men er oplært i at støtte og opmuntre barnet, når det kræves. Efter hver læsning er der lidt 'hyggetid' for barn og hund, som bruges på øvelser, godbidder, og nussetid.

Et læseforløb varer typisk seks uger. Der er mulighed for at gentage forløbet senere, hvis barnet har lyst og behov.

På Fyn findes der læsehunde i Ringe, Faaborg, Dalum, Holluf Pile, Højby, Krogsbølle, Middelfart, Munkebo, Tarup og Ubberud. Kilde: www.laesehunde.dk

Gigo og Pia fremmer læselysten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce