Genvej til havnen: Arkæologer skal rode i 800 år gammelt affald i Faaborg

Nedrivningsarbejdet er i fuld gang på Adelgade 2, og Øhavsmuseet er med, når soklerne og smøregraven bliver gravet op. Foto. Bent Warncke

Genvej til havnen: Arkæologer skal rode i 800 år gammelt affald i Faaborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nedrivningen af baghuset til Adelgade 2 er i gang for at give plads til en ny passage fra torvet til havnen. Det giver arkæologerne er unik mulighed for at studere affaldssortering i 1200-tallets Faaborg.

Faaborg: Efter et meget langt tilløb sker der nu endelig noget på ejendommen Adelgade 2, som kommunen for et års tid siden købte med henblik på at skabe en ny passage fra Torvet til Chr. IX's Vej.

I øjeblikket er folk fra Faaborg-Midtfyn Entreprenørerne i gang med at fjerne det gamle baghus, der tidligere rummede et værksted.

Når nedbrydningen i uge 7 når ned til soklen, skal Øhavsmuseet på banen med henblik på at undersøge, hvad der gemmer sig af interessante spor af det historiske Faaborg.

- Så vidt vi ved, er Faaborg vokset ud fra pladsen omkring torvet. Omkring år 1200 var Faaborg en lille befæstet by med torvet som centrum, så vi er blot 50 meter fra det, der var centrum i den oprindelige by, fortæller museumsinspektør Poul Baltzer Heide fra Øhavsmuseet.

Dermed er der også næsten garanti for at finde en række spor af middelalderens Faaborg, når gravemaskinerne får fjernet soklen og smøregraven i den gamle værksted.

- Den skrænt, man kan se i de hængende haver, er egentlig dannet ved, at man har smidt alt muligt affald fra byen ud over kanten. Det var den tids affaldssortering. Så når man fjerner fundamenterne og smøregraven, kan man komme til at kigge ind i de her kulturlag, der er dannet. Vi skal som arkæologer egentlig ikke have skovlen ret meget i jorden, men vi skal bare registrere det, der bliver blotlagt, og det affald viser en hel masse om, hvordan man har levet, hvad man har spist, og hvad man haft af køkkeninventar, fortæller Poul Baltzer Heide.

Omkring år 1200 var Faaborg en lille befæstet by med torvet som centrum, så vi er blot 50 meter fra det, der var centrum i den oprindelige by.
Museumsinspektør Poul Baltzer Heide, Øhavsmuseet.
Det gamle værksted i baggården står på skrænten, som middelalderens faaborgensere smed deres affald ud over. Foto: Bent warncke
Det gamle værksted i baggården står på skrænten, som middelalderens faaborgensere smed deres affald ud over. Foto: Bent warncke

Et skatkammer af alt muligt

Arkæologernes arbejde starter ifølge planen i uge 7, og noget af det museumsfolkene er spændte på er, om de kan finde den oprindelige skrænt ned mod Chr. IX's Vej.

- Vi vil meget gerne finde ud af, hvor den er. Vi er også spændte på, om der skulle være rester af bygninger i form af gulve, tømmer og den slags. Og så kan de her kulturlag jo altså være et skatkammer af alt muligt, som viser, hvordan man levede for mellem 800 og 400 år siden i Faaborg, siger han.

Når arkæologerne er færdige, bliver der skrællet et lag jord af grunden for at komme ukrudtet til livs, og der vil blive fyldt op med ny muld. Det fortæller Fay Kirsten Mitchell Nielsen fra kommunens plankontor.

- Så vil der blive etableret en ny sti, trappen ned til Chr. IX's vej vil blive repareret, og grunden bliver plantet til i løbet af foråret. Mit bud er, at den nye passage kan tages i brug den kommende sommer, siger hun.

Grunden, der hører til ejendommen Adelgade 2, er på i alt 782 kvadratmeter. Den er 58 meter lang og cirka 13,5 meter bred, og der en niveauforskel på cirka fem meter.

Ideen er at genetablere haven som en af de klassiske hængende haver i Faaborg, som de så ud for 20 år siden med plateauspring og nogle relativt store træer. Det bliver et offentligt grønt areal, som forbinder by og havnefront, hvor man kan slå sig ned og nyde sin madpakke. Når haven er etableret, er det planen, at kommunen vil sælge selve bygningen Adelgade 2 fra igen.

Genvej til havnen: Arkæologer skal rode i 800 år gammelt affald i Faaborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce