Generationsskiftet har varet otte år

Mogens Andersen (t.v.) er administrerende direktør i Gislev Rejser. Da han i begyndelsen af 1970'erne købte sig ind i forældrenes rejsebureau, kostede det 20.000 kroner. Med tiden skal sønnen Poul Andersen tage over, men det bliver til en anden pris.
Foto: JV

Generationsskiftet har varet otte år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overtagelse: Gislev Rejser er i fuld gang med et generationsskifte, men i takt med, at virksomheden er blevet større, bliver opgaven også en anden for Poul Andersen, der familiens tredje led i rejsebureauet

Der er sket meget i familievirksomheden, siden Mogens Andersen som anden generation blev en del af Gislev Rejser. Som enebarn købte han i 1971 en femtedel af virksomheden for 20.000 kroner, og så var han i gang.

Sådan er det ikke længere. Det fynske rejsebureau har vokset sig stort, og hvert år sender virksomheden tusindvis af rejsende til destinationer fordelt ud over fem kontinenter.

Derfor er det også en helt anden opgave, som Mogens Andersen står over for, når han som virksomhedens administrerende direktør i løbet af få år skal sende stafetten videre til tredje generation.

Forud er gået mange overvejelser. Og familien har efter råd fra både revisor og advokat været i gang med det økonomiske generationsskifte, siden det stod klart, at sønnen Poul Andersen skulle tage over. Det betyder, at aktieselskabet i dag er overdraget med en fjerdedel til hver af de tre børn, mens den resterende fjerdedel stadig ligger hos Mogens Andersen og hans kone, Kirsten Søegaard.

De praktiske forberedelser har været i gang over en periode på otte år, og foreløbig er det finansielle skifte sket i to tempi.

Målet er, at Poul Andersen inden for en overskuelig fremtid skal varetage posten som administrerende direktør. Hans to søstre har - ligesom deres mor - valgt at blive sygeplejersker. Så de har ingen planer om at deltage i driften.

- Det er klart, at det giver en større udfordring, når der er flere i familien. Inden længe skal vi i gang med det sidste, og dermed skal vi have fundet en løsning på de 25 procent, som min hustru og jeg stadig har på koncernbasis. For der er jo forskel på selskabets værdi i dag og værdien i 1971, siger Mogens Andersen, der selv havde sparet pengene sammen, da han i sin tid trådte ind i forældrenes firma.

Dengang blev pengene brugt til at købe en ny bus, husker den 67-årige direktør, der blev født to år efter, at virksomheden blev stiftet.

I dag har Gislev Rejser en balance i størrelsesordenen 55 millioner kroner, og selv om den finansielle del i store træk er på plads, er der stadig nok at gå i gang med.

Ikke mindst fordi ledelsens opgaver ændrer sig i takt med, at virksomheden bliver større. Og dermed får sønnen en anden opgave i firmaet, end hans far har haft.

- Min far er den entreprenante type, der har været med fra starten. Men vi er blevet for store til, at jeg kan udvikle alle rejserne, finde hoteller og have detaljeret kendskab til det hele. Jeg kommer i langt højere grad til at beskæftige mig med organisation og ledelse, økonomi og udvikling af firmaet, siger Poul Andersen, der i 2005 traf beslutningen om at føre virksomheden videre, da han blev færdig som cand. merc. fra SDU.

Det er 10 år siden, men erfaringen inden for branchen rækker længere tilbage.

- Langt hen ad vejen har jeg haft den samme vej ind i butikken som min far. Jeg er også blevet påvirket af snakken rundt om spisebordet, siger Poul Andersen, der også gav en hånd med i virksomheden ved siden af studierne.

Han har selv arbejdet som rejseleder, han har været chauffør hos en af firmaets vognmænd, og så har han arbejdet på et hotel i Paris.

- Jeg er ikke, og jeg bliver ikke en kopi af min far i måde at drive virksomhed på. Vi har hver vores stil og vores kompetencer. Vi er på vej mod at have 40 medarbejdere, 120 rejseledere og chauffører. Og det kræver, at vi har en formaliseret ledergruppe, siger den kommende direktør.

Både far og søn er bevidste om, at hverdagen bliver anderledes, når Mogens Andersen vælger at trække sig tilbage.

- Efterhånden som jeg trækker mig ud, opstår der et vakuum, og derfor har vi ansat en produktionschef, som sammen med vores ni rejseproducenter skal sætte rejserne sammen med destinationer, tidspunkter, priser og alt det andet, siger direktøren.

Med andre ord er virksomheden lige nu i en omstillingsfase.

- Man bliver nødt til at forholde sig til en arvesituation på et tidspunkt. Og det har vi gjort. Men vi er ikke færdige endnu, selv om vi er langt i forberedelserne, siger Mogens Andersen.

Foto: Thomas Bach-Laursen

Generationsskiftet har varet otte år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce