Fyringer og lukninger i sigte


Fyringer og lukninger i sigte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

CHOK: Ryslinge Kommune skal spare 13,5 millioner kroner for at få næste års budget til at hænge sammen

RYSLINGE: Lukninger af et eller flere biblioteker og fyringer af personale i både skoler og daginstitutioner. Det kan meget vel blive nødvendigt, hvis politikerne i Ryslinge Kommune skal få næste års budget til at hænge sammen.

I alt skal politikerne finde besparelser for hele 13,5 millioner kroner. Det vil betyde alvorlige serviceforringelser på næsten alle områder, erkender borgmester Gunnar Landtved (V).

- Jeg er ked af, at det er gået, som det er gået. Det er alt for drastiske besparelser for en lille kommune som Ryslinge. Men der er ingen vej udenom, fordi samtlige medlemmer af kommunalbestyrelsen har givet hinanden håndslag på, at der ikke må tages fra kassen. Det ville simpelt hen være uansvarligt i lyset af de kommende kommunesammenlægninger, siger han.

Tæsk af sine egne

På et budgetseminar i denne uge blev politikerne præsenteret for forvaltningens forslag til, hvor pengene kan findes. Efterfølgende har hvert parti lavet sin egen liste, dog uden først at spørge baglandet.

Onsdag eftermiddag var Gunnar Landtved derfor overbevist om, at han ville få tæsk af sine egne på et møde samme aften. Det skyldes ikke mindst et forslag om at spare en million kroner på kommunens tre biblioteker samt en reduktion af friskolernes tilskud på 400.000 kroner.

Udsigt til fyringer

Samtidig foreslår Venstre, på linje med de øvrige partier, at der spares cirka en million kroner på folkeskoleområdet. Ifølge både borgmester Gunnar Landtved og viceborgmester Hans Buch Rasmussen (S) er det ensbetydende med fyringer.

- Det betyder også, at der må laves om på timefordelingen og holddannelserne. Jeg ved godt, at de lige er blevet vedtaget, men der er ikke andet at gøre end at begynde forfra, siger borgmesteren.

Også daginstitutionerne risikerer at blive hårdt ramt af besparelserne, viser en gennemgang af partiernes forslag. Alle er således enige om at ændre på normeringen i børnehaven. Det betyder, at hver ansat i gennemsnit får ansvaret for 12 børn frem for 11,5. Desuden skal fordelingen mellem pædagoger og medhjælpere i daginstitutionerne ændres, så der bliver flere medhjælpere på bekostning af de uddannede pædagoger.

Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale og SF er desuden parate til at forhøje grundskylden med mellem to og fire promille. Det vil give en ekstra indtægt på 1-2 millioner kroner. Som det eneste parti tager SF endnu et skridt i samme retning og foreslår en stigning i indkomstskatten på et halvt procentpoint fra 22,1 procent til 22,6 procent. Resultatet bliver en ekstra indtægt på 3,6 millioner kroner.

Tilbage står spørgsmålet, hvordan det kunne gå så galt. Både Gunnar Landtved og Hans Buch Rasmussen peger på, at det hænger sammen med et drastisk fald i kommunens skatteindtægter fra 181.387.000 kroner i år 2004 til 174.157.000 i år 2005. Ifølge borgmesteren skyldes faldet to ting: Befolkningstallet er dalet, og det samme er den gennemsnitlige indtægt for de borgere, der fortsat bor i kommunen.

Hans Buch Rasmussen peger desuden på, at de sociale udgifter er steget, samtidig med at statsrefusionen til de sociale ydelser er sat ned.

- Der er tale om ting, som vi ikke har kontrol over. Derfor har jeg heller ingen problemer med at se vælgerne i øjnene. Situationen var en ganske andet, hvis vi havde pjattet pengene væk, men det har vi ikke, konstaterer han.

Fyringer og lukninger i sigte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce