Birthe Find er frivillig og varm fortaler for ansættelse af såkaldte sociale viceværter de steder i kommunen, hvor flygtninge er midlertidigt indkvarteret.

Kværndrup: - Det vil være en rigtig god ting. Det bedste vil være, at det vil give dem noget tryghed. 

Sådan lyder det fra 65-årige Birthe Find. Hun er en af fire frivillige, der er tilknyttet det midlertidige bosted for flygtninge på det gamle bibliotek i Kværndrup.

Hun og andre frivillige går nu ind i debatten om ansættelsen af to såkaldte sociale viceværter. Det er de frivillige selv, og især Birthe Find, der har peget på behovet for mere professionel hjælp på indkvarteringsstederne i Ryslinge, Kværndrup og Præstekærgaard i Horne.  

Her må flygtninge, der har fået opholdstilladelse, ofte bo i flere år, fordi kommunen har svært ved at skaffe en permanent bolig.

Sociale viceværter

Forslaget om ansættelse af to sociale viceværter skal behandles ved budgetforhandlingerne, der begynder om kort tid.En million kroner skal der bruges på de to stillinger. Den ene sociale vicevært skal tilknyttes Ryslinge, mens den anden tilknyttes Horne og Kværndrup.

Jobbet indeholder også opgaven som frivilligkoordinator.  

Ved årsskiftet var forventningen, at 101 flygtninge kom til kommunen i løbet af i år. Det tal er nedjusteret til 37.

- Det handler ikke om dem mod os, og vi har et meget fint samarbejde med kommunen. Men det vil være givet godt ud, siger 65-årig Birthe Find, som i halvandet år er kommet på det gamle bibliotek som frivillig.

Mange frustrationer

Det er især enlige unge mænd, kommunen har svært ved at skaffe en bolig, og de frivillige oplever konflikter omkring madlavning, rengøring og hvornår der skal være ro.

I Kværndrup bor der lige nu 18 enlige unge mænd - fortrinsvis syrere. Hver har de et værelse på 8-10 kvadratmeter. Resten deles de om. 

- De har aldrig lært at gøre rent, for de gør unge mænd ikke i deres kulturer. De laver heller ikke mad, men det skal de her, forklarer Birthe Find og tilføjer, at der ofte er frustrationer at finde hos beboerne. 

- Når de er frustreret, ødelægger de tingene. Så sparker man måske lågen til vaskemaskinen i stykker, fordi man ikke kan åbne den. Det er fordi, at de i forvejen bærer på en rygsæk med frustrationer, mener Birthe Find. 

Til tider ender det i problemer, som frivillige ikke kan eller skal løse, understreger formanden for Dansk Flygtningehjælps Frivilliggruppe Midtfyn, Helene Jakobsen.

- Der kommer gode mennesker, som gerne vil hjælpe med lektier og andet, fordi de har lidt overskud af tid. Så griber sådan et arbejde om sig, og det er svært at trække sig igen. Men der er grænser for, hvad man kan forvente, at frivillige løser af opgaver, lyder det fra formanden.

Bedre integration

Ønsket om ansættelse af to sociale viceværter skal drøftes, når politikerne inden længe skal diskutere kommunens budget for næste år. På forhånd har Dansk Folkepartis Åge Priisholm meldt ud, at partiet ikke kan bakke op om forslaget. Det har givet anledning til en længere debat.

Birthe Find forholder sig kun til hverdagen i det gamle bibliotek. Foruden de frivillige kommer en kulturmedarbejder forbi hver 14. dag.

 - De er så søde, og vi er meget glade for dem. Men vi kommer i situationer, hvor vi ikke aner, hvad vi skal gøre, eller hvor vi skal henvende os. Vi har ingen livliner, og i weekenden kan vi ikke få fat i nogle, forklarer Birthe Find, som mener, at sociale viceværter vil løse mange af problemerne.

- Det er lavpraktiske ting, vi hjælper med, og det er også der, hvor en vicevært kan hjælpe, så tingene ikke udvikler sig, mener Birthe Find.

  • Kolofon

    Af:

    Jeg er født og opvokset i Ringe og har siden 2008 haft fornøjelsen af at skrive om stort og småt fra det midtfynske område. Specielt fritids- og foreningslivet har min store interesse og desuden dækker jeg ofte retssager. I min fritid løber jeg gerne og deltager hvert år i Lillebælt Halvmaraton.

Mere om emnet

Se alle

Opgaverne kan være for store

Finansiering af sociale viceværter

Finansiering af sociale viceværter

Debat: Hvordan vil du skaffe penge, Søren Hillers?