Fra lokalarkivet: Kummefryserne frøs andelsfrysehuse ud

En forsømt facade vidner om, at frysehuset i Ryslinge lukkede for mere end 20 år siden, men huset ligger stadig ved Rødamsvej. Det er nu i privat eje. Privatfoto

Fra lokalarkivet: Kummefryserne frøs andelsfrysehuse ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Lokalhistorisk Arkiv i Kværndrup har vi forhandlingsprotokoller for fire andelsfrysehuse i den tidligere Ryslinge Kommune. Men der har i alt fald eksisteret mindst 11 frysehuse rundt i kommunen. Kværndrup Vænges Frostanlæg er, som et af de meget få, i drift endnu. Midt i 1950-erne var omkring 3000 frysehuse, langt de fleste andelsfrysehuse, opført rundt i landet. De fleste huse havde mellem 16 og 24 andelshavere, Ryslinge Andelsfryseri var noget større og havde omkring 70 bokse.

I protokollen for et af frysehusene i Kværndrup kan man se at prisen for et hus med 16 bokse bygget i 1952-53 var: Murerarbejde 3.265 kr., tømrer 1.117 kr., elektriker 400 kr. og selve boksanlægget 13.001 kr. i alt 17.783 kr. eller ca. 1.100 kr. pr. boks, en ganske betragtelig sum først i 1950-erne. I regnskaberne for andre frysehuse kan man se, at det var de typiske etableringsomkostninger. Pengene lånte man i et lokalt pengeinstitut og så betalte andelshaverne en årlig boksleje, som gerne var mellem 100 og 150 kr. Boksleje skulle dække el, vedligeholdelse samt renter og afdrag på banklånet. Bokslejen stiger noget gennem frysehusenes levetid. Foreningerne afholdt en årlig generalforsamling, nogen steder samledes man så om eftermiddagen og afrimede bokse. Det var man jo nødt til at gøre i fællesskab.

I de mindre frysehuse havde andelshaverne gerne en nøgle til yderdøren, og så havde man hængelås på sin fryseboks. I større anlæg som den i Ryslinge havde man en til at passe huset, og så var der faste åbningstider i ugens løb. I dette store anlæg havde man også et indfrysningsanlæg, hvor varerne kom i. inden de flyttedes over i boksene. Her havde man i begyndelsen ikke låse på boksene. Det ændredes, da der engang forsvandt 23 suppehøns fra en boks. Så kom der beslag og hængelåse på.

Allerede i 1960-erne skulle bestyrelserne tage stilling til ønsker om at lade boksene overgå til andre. Årsagerne er ikke nævnt i protokollerne. Man kan gætte på dødsfald, men oftest skyldtes det sikkert, at andelshaveren havde fået fryseboks hjemme i huset. I begyndelsen var det ikke vanskeligt at få nye andelshavere ind, men udskiftningerne var et tegn på at tiderne skiftede. Den stigende velstand gjorde det muligt at få råd til fryseboks i hjemmet. Men udskiftningerne var det første tegn på at andelsfrysehusene eksisterede på lånt tid. Flere fik råd og plads til hjemmefryser og forlod andelsfrysehuset, hvor det blev stedse vanskeligere at få nye andelshavere. Ryslinge Andelsfrysehus tømte boksene 30. juni 1996, Dyrebjerg Andelsfrysehus lukkede for strømmen 31. december 1991, mens Ravndrup Vænge Andelsfryseri var lukket og brudt ned 26. august 1986. Det er et mønster, som genfindes landet over. Frysehusenes æra varede 30-50 år, så var de erstattet af hjemmenes kummefrysere.

For de som er vokset op med saltkar, røgning og henkogning af kød som konserveringsmetoder var andelsfrysehusene et stort fremskridt. Man kunne nu få fersk kød året rundt og sidst på sæsonen var vandet i et saltkar ikke appetitligt at se på. De små frysehuse havde en forholdsvis kort levetid, men de var et stort fremskridt og et tegn på bedre tider efter krigen.

Frysehuse, vaskemaskiner, den lille grå Ferguson var blandt de ting, som ændrede livet på landet i 1950-erne. I dag ser det ud som ydmyge ting, men de lettede hverdagen.

Et kig i arkivet
Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vore landsbyer og lokalsamfund i dag.Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.Lokalarkiverne bidrager på skift med historier fra Midtfynspostens og Ugeavisens Faaborgs dækningsområde.
Et eksempler på ordensreglerne for et frysehus. Privatfoto
Et eksempler på ordensreglerne for et frysehus. Privatfoto

Fra lokalarkivet: Kummefryserne frøs andelsfrysehuse ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce