Foreningsliv i blodet

Christian Bonde Povlsen er en af de bærende kræfter på Faaborgs divisionshold i håndbold - og han blev nærmest født i hallen, fordi hans forældre dengang var aktive i byens idrætsliv. Arkivfoto: Karsten L. Sørensen

Foreningsliv i blodet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Håndboldspilleren Christian Bonde Povlsen har en vision om, at alle kommunens skolefritidsordninger skal samles i byernes haller rundt omkring, hvor eleverne mødes til leg, spil og aktiviteter, når selve skoledagen er slut.

Hvad er dit helt personlige juleønske?

- Jeg bruger meget tid på min familie, min søster, mine forældre og ikke mindst mine bedsteforældre, som jeg er så heldig at have endnu. Så jeg ønsker min familie alt det bedste, og at de fortsat må have det godt. Man kan vel sige, jeg nærmest blev født i hallen, da mine forældre var meget aktive i foreningslivet, så jeg har tit været med dem til træning og aktiviteter om aftenen, og hvis ikke jeg var med her, så blev jeg passet af mine bedsteforældre. Jeg føler mig enormt priviligeret at have hele min familie boende så tæt på. De har alle været en kæmpe støtte for mig i livet, ikke kun i forbindelse med min opvækst, men i særdeleshed også når jeg er banen og spille. De er troligt kommet til alle kampene og har bakket holdet op, og det har jeg alle årene sat stor pris på. Det betyder meget for mig at kunne give, specielt mine bedsteforældre, den tid og opmærksomhed tilbage, som de har givet mig i mit liv.

- I forhold til håndbolden, så har vi redigeret lidt på vores mål fremadrettet. Så mit ønske er, at vi i den kommende sæson får succes med vores mål. Indtil videre er det bare gået over al forventning, og jeg glæder mig meget til at komme i gang. Håndboldånden i Faaborg er vakt til live igen, og det er super fedt som spiller at opleve den begejstring fra publikum. Vi har en enorm opbakning fra alle vore støtter, og det er altså guld værd for os. Jeg opfordrer folk til fortsat at bakke op om kampene i Faaborg. Der er intet federe end at spille og vinde i en fyldt hal med glade tilhængere. Det bliver man helt euforisk af. Vores tilhængere skal vide: Vi spiller ikke kun som hold, vi spiller som by!

- Tidligere har jeg leget med tanken om at rejse til Tyskland for at lære sproget, og selvfølgelig spille håndbold. Jeg synes, det trækker i mig at komme ud og rejse, men min familie og mit netværk holder mig foreløbig i Danmark, for det kan jeg ikke undvære. Min kæreste har gennem sin idræt været langt omkring, og det ville være fantastisk at kunne rejse verden rundt og Asien tyndt på et tidspunkt. Jeg har vel en 40-50 steder, jeg godt kunne tænke mig at besøge en gang. Det glæder jeg mig til. 

Hvilke ønsker har du til dit liv og håndbolden det kommende år?

- Personligt, er jeg et halvt år inde i min kandidatuddannelse om konkurrence- og eliteidræt på SDU, og mit ønske er fremadrettet at kunne arbejde med de bedste af de bedste, enten i erhvervslivet eller i sportens verden. Det tænder mig at arbejde med dygtige og målrettede mennesker, men jeg har endnu ikke lagt mig fast på inden for hvilket område. Jeg kan lide at se mulighederne for fremtiden, være med til at skabe mit eget job og kunne tage valget, når jeg føler, tiden er moden tid det. Jeg ser det som at bære en rygsæk af udvikling med sig, og som tiden går, kommer der nye ideer til, ny erfaring, og den sociale rygsæk er med til at forme én med tiden.

- Jeg håber selvfølgelig også at kunne holde mig skadefri i den kommende sæson. I september 2014 var det en virkelig sej omgang at komme igennem. Her blev jeg skadet i foden med et træthedsbrud. Jeg kunne simpelthen ikke hele ordentligt op, på grund af dårlig blodtilførsel til bruddet, så efter en måned på krykker var bruddet kun helet 15 procent. Så i maj 2015 blev løsningen, at bruddet måtte stabiliseres med en skrue, der skulle sikre, at jeg ikke fik endnu et knoglebrud fremadrettet. Herefter gik der seks-otte måneder med tilvænning af skruen, inden jeg var fuldstændig fri for smerter og gener og igen kunne spille i februar 2016.

- Heldigvis har jeg ikke været plaget af skader det seneste halve år. Desværre var jeg for kort tid siden uheldig at pådrage mig et brækket ribben. Der gik dog lidt tid, inden der kom vished for, at ribbenet ikke var trykket men brækket, så jeg nåede at gå med det i tre uger og spille to kampe. Det var lidt skørt, men nu har jeg to ugers fri uden kontakt, løb og træning, så bruddet kan hele op, og det går rigtig godt fremad. 

Hvad sker der af nyt og spændende i den nærmeste fremtid?

- Inden længe sker der noget spændende i Forum Faaborg. Tidligere kom vores støtter til kampene med en forventning om, at vi vandt. Nu er vi rykket en række op, og det er i sandhed anderledes at vinde nu. Det er gået os rigtig godt i første sæson, og jeg glæder mig til at tage fat på næste sæson. 

Hvad er din vision for Faaborg-Midtfyn?

- I februar 2017 var jeg i praktik på Kultur- og Fritidsafdelingen i Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor man bl.a. beskæftiger sig med en styrkelse af foreningslivet. Her arbejdede jeg med begrebet "Åben skole", et samarbejde mellem skoler og foreninger, og det kom der et færdigt projekt ud af. Min vision er, at alle kommunens skolefritidsordninger skal samles i byernes haller rundt omkring. Det vil sige. når skoleundervisningen er slut, så mødes eleverne til leg, spil og aktiviteter i og omkring hallen. Her tænker jeg ikke at inddrage de traditionelle pædagoger, men idrætslærere, som kan introducere og motivere børnene til de forskellige idrætsgrene, foreningslivet og fællesskabet. Denne mulighed skulle være tilgængelig for kommunens unge mennesker i stedet for den traditionelle sfo-ordning, så de også bliver en del af det og får et tilhørsforhold til det. Foreningslivet er i den grad med til at danne de relationer, som er så vigtige for os i livet - og foreningslivet er en stor del af vores danske kultur. Det bør man i kommunen støtte op om, både i form af tilskud, men i særdeleshed også ved at borgerne bakker op om alle de gode tilbud, vi har.

- Det er vigtigt, at vi har et foreningsliv, der kan matche andre kommuners, så det er det sidste sted, man bør spare på tilskudsmidlerne. Vi skal lægge os i selen for at få skabt et stærkt og sundt foreningsliv sammen. Foreningerne skal også i større grad kunne hjælpes på vej til attraktive tilbud, så man dermed kan tiltrække flere og nye brugere. Kan vi præstere et stærkt forenings- og kulturliv, vil vi også kunne tiltrække nye tilflyttere fremadrettet.

- Mange af mine kammerater, der aktuelt bor her i Faaborg, er håndværkere, men hvis du går i en anden retning og skal læse videre, er der ikke de muligheder i kommunen. Så er man nødt til at søge mod de større byer. Da vi heller ikke har de optimale offentlige transportmuligheder i kommunen eller en motorvej til Odense, vil mange, der studerer i eksempelvis Odense, ligeledes bosætte sig i Odense. Derfor er vi også nødt til at gøre tiltag for at lokke de unge mennesker til byen og kommunen for at arbejde. Jeg ser det som værende entreprenører og iværksættere, da det typisk er unge mennesker, måske endda med børn, der kaster sig ud i at starte virksomhed op selv. Jeg mener, der kunne være mange virksomheder i kommunen, der kunne trække folk til. Man bør i det hele taget se på fordelene ved at lægge sin virksomhed her i kommunen i stedet for at se begrænsningerne. Vi kunne formå at trække virksomheder hertil fra Odense med de billigere erhvervslejemål og huspriser, vi har her i kommunen. Jeg synes, det kunne være fedt, om vi fremadrettet kunne få skabt en kultur af nytilkomne iværksættere, der ser det som værende attraktivt på alle områder at være bosiddende i kommunen. 

Hvad skal der, efter din mening, til for at opfylde din vision for Faaborg-Midtfyn Kommune?

- Så skulle projektet omkring omstrukturering af sfo'erne rulles ud i hele kommunen. I Faaborg skulle børnene og de unge samles i Forum Faaborg. Det vigtigste for mig er, at børn og unge får skabt relationer og udviklet deres sociale kompetencer, og så er det ligegyldigt, om de spiller håndbold, fodbold eller dyrker E-sport - bare det sker sammen.

- Det er klart min opfattelse, at ting tager umådelig lang tid i vores kommune, bare se på Forum Faaborg. Her skete de indledende tiltag helt tilbage i 2011, og det står endnu ikke færdigt. Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at tingene gik væsentlig stærkere, og at processerne blev speedet op i kommunen. Det er vigtigt, at vi er proaktive, tager chancer og i det hele taget tør være "frække" og tænke ud af boksen. Det skal ikke være en sovepude, at vi jo får turister hvert år, som synes, der er så hyggeligt i Faaborg. Jeg elsker Faaborg, og synes, det er en skøn og hyggelig by, men vi er simpelthen nødt til at være andet og meget mere end det.

- Da jeg påbegyndte mit studium på SDU, valgte jeg at investere i en bil, også selv om der var busruter til døren. Det var en prioritering, jeg gjorde mig, da jeg ikke var interesseret i at bruge en time på transport hver vej. I dag, hvor jeg bor i Odense og er i Faaborg tre-fem gange om ugen til træning og kamp, ville jeg ikke undvære min bil. Selv om vi stadig har busruterne, tager det bare alt for lang tid at komme til og fra Odense. Løsningen er ikke flere busruter, men en kortere afstand. Derfor mener jeg, det ville være langt bedre med en togforbindelse. Jeg kan se på mine medstuderende, der kommer fra Svendborg, at de ikke ser det som en udfordring med toget, og de har valgt stadig at være bosiddende i Svendborg. Dette kunne være med til at fastholde de skolesøgende unge i vores kommune, i stedet for at de flytter til de større byer.

Juleønsket
Ugeavisen Faaborg har i ugerne op mod jul spurgt en række erhvervsdrivende, kulturpersonligheder, frivillige m.fl. om deres juleønsker - dels de personlige, dels for kommunen og byen.Svarene kan du følge i serien "Juleønsket".

Foreningsliv i blodet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce