Forældre raser over såkaldte effektiviseringer: Det er skjulte besparelser

Det går ud over børnene, hvis kommunens børnehaver skal afskedige, mener forældrebestyrelsen. Arkivfoto

Forældre raser over såkaldte effektiviseringer: Det er skjulte besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunale effektiviseringer vil gå ud over børnene i Faaborg-Midtfyns børnehaver, mener forældre. Ledere har svært ved at finde pengene og udelukker hverken afskedigelser i år eller på sigt.

Faaborg-Midtfyn: Forældre til børn i kommunens børnehaver melder sig nu i koret med tillidsrepræsentanter og skoleledere, som tidligere har kaldt Faaborg-Midtfyn Kommunes såkaldte effektiviseringer for deciderede besparelser.

- Vi synes virkelig, det er en besparelse, som er skjult som effektiviseringer. Groft sagt, så giver det politikerne mulighed for at vaske hænder, siger Louise Vilsbøl, der er formand for forældrebestyrelsen i Område Nord.

Politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune har besluttet, at kommunen skal effektivisere for 30 millioner kroner i 2019, og oven i det kommer et restbeløb på knap ni millioner fra 2018. Kommunens topledelse sidder netop nu og regner på, hvordan effektiviseringerne på samlet set 39 millioner skal udmøntes.

Effektiviseringer betyder, at arbejdsgangene skal være anderledes og smartere - uden at det går ud over borgerne. Men i et samlet læserbrev skriver alle forældrebestyrelserne på dagtilbudsområdet, at de mener, der er tale om besparelser, som vil gå ud over normeringen og børnene.

- Det rammer os alle sammen lige hårdt, og derfor giver det god mening at gå sammen om det, siger hun om de fire forældrebestyrelsers fælles læserbrev.

Afskedigelser på sigt

Område Nord, Midt og Vest har foreløbig fået meldt ud, at de hver især skal effektivisere for 190.000 kroner - svarende til en 20 timers pædagog-stilling - mens beløbet lyder på 135.000 kroner i område Syd, der dækker blandt andet Faaborg, Vester Aaby og Korinth og har et lidt lavere børnetal.

- Jeg er givet en opgave, som jeg skal løse gennem mindre sygefravær og bedre faglig planlægning, siger leder i Område Nord Mette Hejesen og fortæller, at det i hendes område umiddelbart ikke kommer til at betyde afskedigelser i år.

- Men jeg skal ikke kunne sige, hvordan det kommer til at se ud næste år, for de tal har jeg ikke endnu, siger hun.

Leder i Område Vest, hvor Nr. Broby og Nr. Lyndelse blandt andre hører under, Lissi Beier bakker op om forældrebestyrelsernes udsagn om, at der ikke er tale om effektiviseringer.

- Det er svært ikke at kalde besparelser. Det bliver taget af vores rammebeløb og meget af vores budget er jo fastlønskonto, og det betyder, at vi kommer til at afskedige folk på længere sigt, siger Lissi Beier og fortæller, at det kan blive svært at finde pengene.

- Vi har stået for en stor besparelse, da den nye dagtilbudsstruktur trådte i kraft i 2016, hvor vi fandt rigtig mange millioner. Og nu kommer den her oveni. Vi er helt inde ved knoglen nu, og det har vi været i lang tid.

- Kommer det her til at betyde afskedigelser i Område Vest i år?

- Jeg skal se på mit budget og se, om vi kan justere på noget - mindre toiletpapir eller noget andet. Men i 2020, hvis vi skal effektivisere for samme beløb, så kommer jeg til at afskedige, siger hun.

- Tænker du det her som effektiviseringer eller besparelser?

- Jeg tænker det som besparelser, fordi det er serviceforringelser.

Forældre raser over såkaldte effektiviseringer: Det er skjulte besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce