For syg til fængsel: Skizofren 52-årig dømt efter serie af overfald

Det psykiatriske Botilbud Solskrænten har en del voldelige beboere, og kører egentlig en nul-tolerance i forhold til vold. Alligevel er det ikke alle overfald på personaler, der meldes til politiet. Arkivfoto

For syg til fængsel: Skizofren 52-årig dømt efter serie af overfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

52-årig beboer på Solskrænten slog umotiveret løs på plejepersonale og andre beboere. Hans foranstaltningsdom får ingen betydning for hans dagligdag.

Korinth: En stærkt hjerneskadet beboer på det psykiatriske botilbud Solskrænten i Korinth er ved Retten i Svendborg dømt for gentagne overfald på plejepersonale og en anden beboer.

Selv om retten fandt ham skyldig, bliver han ikke egentlig straffet. Han har fået en foranstaltningsdom, der betyder, han skal blive, hvor han er - under tilsyn af psykiatrisk ekspertise og kriminalforsorgen.

Det var en temmelig ulykkelig historie, der blev oprullet ved retten. Den snart 53-årige beboer havde et ret normalt liv på Sydfyn til sine sene teenageår, hvor han fik psykiske problemer. Da han var 20, blev han diagnosticeret skizofren, og han har siden kæmpet med en såkaldt progressiv hjerneskade, som har gjort ham mere og mere dement.

Jeg har det skidt med at sidde her i dag på grund af en anmeldelse, for han er jo et sygt menneske, og han har ændret sig meget siden anmeldelsen.
Voldsramt ansat på Solskrænten, som meldte voldelig beboer til politiet
Vold mod tjenestegørende
Den 52-årige mand var i fire tilfælde tiltalt efter straffelovens paragraf 119, der omhandler vold eller trusler mod offentlig tjenestegørende. I hvert af de fire tilfælde var han tiltalt for at slå med knytnæver med de ansatte.Han var også tiltalt for to gange at have slået en anden beboer.

Manden er diagnosticeret skizofren og en hjerneskade gør ham tiltagende dement. Han har svært ved at forstå, hvad der sker omkring ham og svært ved at meddele sig forståeligt. Han lider af angstanfald og får trang til at forlade institutionen og bliver meget udadreagerende, hvis han støder på forhindringer.

Kender ikke sin fødselsdag

I retten kunne han ikke huske hverken fødselsdato eller alder. Han var konfus, havde svært ved at forstå, hvad han blev spurgt om og blev fritaget for selv at afgive forklaring. Han blev kørt hjem, mens der blev afhørt vidner og afsagt dom.

Den 52-årige var tiltalt for at have slået fire ansatte på Solskrænten og en anden beboere, og de fortalte fra en kant, at manden slog løs på alle med meget jævne mellemrum. Især plejepersonalet havde svært ved at skelne de enkelte voldsepisoder fra hinanden, netop fordi overfaldende skete så hyppigt, typisk i forbindelse med, at manden havde fået angstanfald og følte trang til at forlade Solskrænten.

- Vi kunne ikke bare lade ham gå, for han ville være til fare for sig selv i trafikken, og vi risikerede, at han også ville slå løs på andre borgere, forklarede et af vidnerne.

Få overfald ender hos politiet

Der var ikke noget særligt mønster i volden. Flere vidner brugte udtrykket "ud af det blå", når de blev bedt om at forklare, hvad der forårsagede de voldsomme reaktioner.

Plejepersonalet er tilsyneladende vant til at blive slået på af udadreagerende beboere. De fleste overgreb bliver registreret til internt brug og som sikkerhed i forhold til eventuelle arbejdsmiljøsager. Kun et fåtal ender som anmeldelser til politiet.

I det konkrete tilfælde er anmeldelserne sket, fordi personalet har oplevet, at manden ikke bare slog tilfældigt, men målrettet angreb dem personligt.

- Jeg har det skidt med at sidde her i dag på grund af en anmeldelse, for han er jo et sygt menneske, og han har ændret sig meget siden anmeldelsen, forklarede en af de ansatte i retten. Hun lod forstå, at ændringerne er til det bedre.

Nu har han det bedre

Voldsepisoderne er alle fra 2017, og siden har manden fået en ny medicinplan, og personalet har anlagt en anden pædagogisk strategi, der giver langt færre konflikter.

Der er ikke nogen af de overfaldne, der har fået varige mén af de umotiverede angreb. En ansat fik en skramme over det ene øje, den overfaldne beboer fik ondt i nakken, men ellers er skaderne begrænset til blå mærker og forbigående ømhed.

Advokat Charlotte Kjærgaard mente, hendes syge klient burde frifindes, fordi vidnernes hukommelse om de konkrete episoder var så upræcis, at bevisbyrden ikke var løftet fra anklagemyndighedens side, men dommer Camilla Dalgaard og de to domsmænd fandt forklaringerne gode nok til at kende manden skyldig og idømme ham en foranstaltning, der medfører, at han nu også får tilkendt en personlig værge.

For syg til fængsel: Skizofren 52-årig dømt efter serie af overfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce