For retarderet til fængsel: Skød løs med pumpgun i Korinth

Retten i Svendborg. Arkivfoto: Michael Bager

For retarderet til fængsel: Skød løs med pumpgun i Korinth

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

54-årig fik målt sin IQ til 62. Han har siddet varetægtsfængslet siden skudepisode i november. Nu skal han under kommunalt tilsyn.

Faaborg: En 54-årig mand fra Korinth er så mentalt handicappet, at myndighederne opgiver at straffe ham med fængsel, selv om han i en brandert skød løs med en pumpgun midt i Korinth og fremsatte trusler om at skyde en bekendt.

I stedet skal han være under kommunalt tilsyn. Det vil sige, at det bliver op til kommunen at finde passende foranstaltninger til manden, så han ikke gør skade på sig selv eller andre, i en periode på op til fem år, eventuelt på en institution.

Manden er blevet psykologundersøgt og mentaltestet. Hans IQ er målt til 62. Han beskrives som "lettere mentalt retarderet", og det slår af og til klik for ham, når han drikker.

Dom om tilsyn
Samfundet straffer normalt ikke mennesker med psykiske handicap.I det konkrete tilfælde er der tale om en 54-årig mand, der har ekspertudsagn for at have en IQ på 62 og dermed tilhøre en nedre gruppe på syv procent af alle borgere.

Dom om tilsyn af kommunen, som manden blev idømt, er en foranstaltning, der bruges overfor udviklingshæmmede eller folk med vidtgående psykiske handicap. Tilsynsmyndigheden kan træffe bestemmelse om, at manden skal anbringes på institution.

Manden har en tidligere dom om tilsyn, som han blev idømt efter vold og krænkelse af husfred.

Tiltalt for dødstrusler

Det havde han gjort den 27. november sidste år, hvor han faldt i drikkelag med nogle naboer. Som aftenen nærmede sig nat og de tomme flasker blev flere, løb følelserne af med manden, ifølge to kvindelige drikkekammerater:

Dels lagde han kraftigt an på en lidt ældre kvinde, som han i utvetydige vendinger foreslog sex, dels sagde han, at han ville skyde en navngiven korinther.

På den anden side af midnat forvandt manden, og den lidt ældre kvinde, der var gået til ro for sig selv, blev vækket af sin svigerdatter med ordene:

- Nu står han sgu og skyder udenfor.

Ville skyde sig selv

De to kvinder blev bange for, at drikkebroderen var på vej til at gøre alvor af sine trusler og tilkaldte politiet.

Selv forklarede manden, at han ikke havde tænkt sig at skyde andre end sig selv, en ide han dog hurtigt fortrød.

- Geværet var for kraftigt, sagde han om den Remington pumpun, hvis virkning han havde set, da han ved 01.45-tiden affyrede to skud skråt op i luften i retning af et ubeboet område.

Han fortalt i retten, at han havde været deprimeret et stykke tid, da han først på året havde mistet sin hustru, efter hun havde været syg i længere tid. Hendes død tog hårdt på ham, og han havde anskaffet sig geværet, som han ikke har våbentilladelse til, for at tage livet af sig selv.

Den tiltalte afviste selv, at han havde truet med at ville skyde andre, men bekræftede, at han ikke så med venlige øjne på den mand, som vidnerne altså mente, han havde truet. Manden er en tidligere samlever til den tiltaltes afdøde hustru, og i følge tiltalte havde manden dengang været voldelig overfor hende.

Vidne brød sammen

Manden som truslerne tilsyneladende var rettet mod, blev ført som vidne i retten, selv om han ikke selv havde oplevet tiltalte true ham. Han var fortsat meget chokeret og brød grædende sammen i retten:

- En bekendt sagde til mig, at jeg skulle være glad for, at jeg var i live, for han havde været på vej hen for at skyde mig. Siden har jeg ikke engang turde være hjemme hos mig selv, sagde manden.

Der har nu ikke været fare for, at tiltalte kunne gøre ham noget, for kort efter episoden, dundrede politiet ham op af hans søvn, fandt pumpgun'en i et kosteskab og tog den og ham med på politistationen. Han har siddet varetægtsfængslet siden.

Retten fandt det ikke godtgjort, at truslerne var andet end fuldemandssnak, og frifandt den tiltalte for den side af sagen, men han fik dom for skyderiet med det ulovlige våben. Men fordi han er så mentalt tilbagestående har psykologiske eksperter altså anbefalet, at tilsyn og alkoholikerbehandling er en bedre løsning end fængselsstraf. Det rettede retten ind efter.

For retarderet til fængsel: Skød løs med pumpgun i Korinth

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce