- Folk tror altid, at jeg er 75, når jeg møder dem første gang. Jeg føler mig heller ikke ældre, fortæller Else Birkelund, der fejrer sin niende runde fødselsdag den 8. august.

I 89-årige Else Birkelunds have i Ringe titter endnu umodne brombær frem under grønne blade, mens lyserøde roser stolt står og strutter. Hver en blomst og plante bliver passet og plejet nøje, og til spørgsmålet om hvorvidt Else Birkelund selv står for havearbejdet, falder svaret prompte og selvfølgeligt:

- Ja da! svarer hun med løftede øjenbryn, der fortæller, at andet ville være utænkeligt.

Blå bog

Den 8. august 1927 blev Else Birkelund født i Vorbasse i Jylland. Her voksede hun op med sine forældre og fire yngre brødre.Hun har tilbragt fem måneder på Snoghøj Gymnastikhøjskole i 1946-47.

Else Birkelund mødte sin nu afdøde mand, Jens, til en fest i Borgerforeningen i Svendborg den 5. maj 1947, og efter fem års forlovelse blev de gift i 1953. Han døde af alzheimers i 2004.

Else Birkelund er beriget med to børn, fem børnebørn og seks oldebørn.

- Den dag jeg ikke længere selv kan passe min have, vil jeg ikke bo her mere, fortæller hun.

Else Birkelund er en ægte 'gør-det-selv'-kvinde, som altid har set nye veje og muligheder i de udfordringer, hun er stødt på gennem livet. Og når hun først har valgt en vej...

- Så giver jeg mig 100 procent, fortæller Else Birkelund.

For næsten alt kan lade sig gøre, hvis man tror på det og har en stærk vilje, har Else Birkelund erfaret.

Har viet 45 år af sit liv til foreningsarbejde

Netop denne vilje og en lyst til at gøre noget godt for andre har især drevet Else Birkelund i de i alt 45 år, hun var med i bestyrelsen i foreningen Midtfyns Familie og Havebrug, indtil hun sidste år valgte at give pladsen videre.

- Jeg håber, at jeg har været med til at give andre en god oplevelse gennem min tid i foreningen, fortæller hun og tilføjer med et smil, at hendes stædighed dog sommetider sikkert også har været en prøvelse for øvrige medlemmer i foreningen, i de år hun sad på formandsposten. Men under Else Birkelunds ledelse voksede Midtfyns Familie og Havebrug støt i medlemstal, og i dag lever foreningen videre.

- Jeg kunne slet ikke have gjort det alene. At drive en forening kræver en god bestyrelse, og vi fik også meget hjælp og støtte fra alle. Jeg er rigtig glad for, at det stadig går godt for foreningen.

Fortryder intet

Hvis Else Birkelund skulle leve sit liv om igen, ville hun ikke lave om på noget.

- Jeg fortryder intet. Jeg har fået så mange gode oplevelser og mødt mange gode mennesker, så jeg ville ikke ændre noget.

Selvom foreningsarbejdet for Else Birkelund vedkommende er lagt på hylden, glæder hun sig altid til foreningens aktiviteter. Især foreningens litteraturkreds, hvor deltagerne mødes over film og bøger, er Else Birkelund meget glad for at komme i. Derudover glæder Else Birkelund sig hver tirsdag til sang og musik på Tingager Plejehjem, og hun holder kroppen i gang med jævnlige cykelture til sin afdøde mands gravsted ved Nazarethkirken i Ryslinge.

8. august fejrer Else Birkelund sine 90 år med gode venner omkring sig - selvom hun i virkeligheden føler sig som en på 75 år.

  • fyens.dk