• Onsdag kalder Line Klivager fra Faaborg Røgeri Café til borgermøde for at være klar til næste stormflod rammer Faaborg.
  • Sammen med firmaet Flooding Stop vil caféejeren vise, hvordan såkaldte watertubes, mobile dæmninger, der kan beskytte mod oversvømmelser.

Faaborg: Onsdag 4. januar 2017 er en dag, mange i Faaborg husker. Line Klivager fra Faaborg Røgeri Café gør i hvert fald.

Det var den aften, hvor havet steg og steg og oversvømmede store områder ved havnen i Faaborg.

Og hvis ikke Line Klivager havde barrikaderet sin café med en mur af store sandsække, ville den være blevet totalt oversvømmet og ødelagt.

Hun vil gerne være på forkant med begivenhederne - og vil også gerne dele erfaringer med andre. Så onsdag 11. oktober klokken 19 arrangerer hun et borgermøde i Faaborg Sejklubs lokaler sammen med Mogens Hansen, som driver firmaet Flooding Stop med base i Nordsjælland.

Han har specialiseret sig i at fremstille watertubes, mobile dæmninger, der kan rulles ud, som det i øvrigt også skete i Østerbrogade i Faaborg den aften i januar.

- Vi begyndte at lave mobile dæminger i 2003. Dengang var det nogle store enheder, der vejede 115 kilo, og de er jo ikke så nemme at slæbe rundt på. Så siden har vi udviklet nogle mindre enheder, som der blot skal sluttes slanger til. Og så har vi udviklet et system med tre kamre, som gør, at vandet fordeler sig ligeligt. Det betyder, at de ikke kan rulle rundt, hvilket netop var problemet tidligere, forklarer Mogens Hansen.

Til borgermødet tager han mobile dæmninger med i forskellige størrelser, så folk kan se, hvordan de virker.

- Jeg tager en med på 60 meter og ellers i fem meters længder, og så fylder vi dem med luft nede i sejlklubben. Vi har dæmninger, som kan holde en vandstand tilbage helt ned fra 30 centimeter til garager og den slags og op til 1,20 meter til situationer som den i Faaborg i januar, fortæller Mogens Hansen.

Kommunen må tage bolden op

Line Klivager håber, at borgermødet også kan være et lille spark til kommunen, som forhåbentlig tager bolden op.

- Jeg ved godt, at vi ikke alle sammen kan have hver sin watertube. Men der er masser, der gerne vil hjælpe - det kræver bare, at vi har nogle hjælpemidler, påpeger Line Klivager.

I januar benyttede hun selv store sandsække for at barrikadere sin café.

- Jeg undersøgte dengang, om jeg kunne få en watertube. Men det kunne jeg ikke. De skulle bruges i Odense og Assens. Så fik jeg at vide, at jeg kunne købe en til 100.000 kroner. Men firmaet Flooding Stop producerer dem til en langt mere fair pris.

- Vi så dengang, at sandsækkene virkede. Men det er også en dyr og langt mere tung og besværlig løsning. Jeg siger ikke, at watertubes er eneste løsning, men det kan være et godt alternativ, siger Line Klivager.

- Det er fint nok, at man tænker langsigtet, men der går næppe 10 eller 20 år, før vi igen oplever noget lignende i Faaborg, tilføjer hun.

Om prisen på watertubes siger Mogens Hansen fra Flooding Stop:

- Man kan sige det på den måde, at hvis man investerer 100 kroner i en watertube, kan man spare 800 kroner til udbedringer af skader efter en oversvømmelse.

Alle interesserede er velkomne til borgermødet 11. oktober.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
"Fiskepigen" fejrer 15 år på havnen

"Fiskepigen" fejrer 15 år på havnen

4. januar spøger stadig - hver dag

4. januar spøger stadig - hver dag

1
Cafémutter fra havnen i Faaborg: Landskendt under højvande

Cafémutter fra havnen i Faaborg: Landskendt under højvande