Født i Horsens Tugthus

Niels Ole Frederiksen holder foredrag om Indsatte og ansatte i Horsens Tugthus i Ringe Bibkliotek 3. januar. Privatfoto

Født i Horsens Tugthus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foredrag med Niels Ole Frederiksen onsdag 3. januar

Ringe: Niels Ole Frederiksen er født i det nordligste soveværelse i en af Horsens Statsfængsels funktionærboliger. Hans far var nemlig ikke indsat, men ansat.

Onsdg 3. januar klokken 15 holder Niels Ole Frederiksen foredrag i Ringe Bibliotek.

Han er født og opvokset i Danmarks vel nok mest afgrænsede kirkesogn - nemlig Horsens Statsfængsel. Eller som stedet hedder i sin oprindelige og folkelige version "Horsens Tugthus". Han blev døbt i det afgrænsede sogns egen kirke Fængselskirken. Hans far var viceinspektør og blev senere inspektør ved fængslet.

Foredraget indeholder glimt fra tiden efter krigen og halvtressernes Danmark og om nogle af de fanger som Niels Ole, som barn kom i kontakt med. Horsens Statsfængsel var efter krigen fortrinsvis fyldt op med de dømte efter den særlige straffelovstillæg, som blev vedtaget i Folketinget i sommeren 1945. De blev kaldt landsforrædere, landssvigere, østfrontfrivillige og HIPO-folk - mange af dem opfattede sig selv som politiske fanger. Der bliver også en beretning om den mest berømte af alle udbryderkonger i Danmark, nemlig den legendariske Carl August Lorentzen, som natten til den 22. December 1949 undveg via en 18 meter lang tunnel ud fra Statsfængslet. Over indgangen til tunnellen havde Lorentzen hængt et stykke pap med ordene: "Hvor der er en vilje, er der også en vej".

Niels Ole Frederiksens foredrag er starten på foredragssæson 2018 arrangeret af Midtfyns Senior 60+.For ikke-medlemmer er entreen 50 kroner. /EXP

Født i Horsens Tugthus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce