Fodboldhistorie: Dengang Nr. Broby-Flemløse var på tipskuponen

Bo Petersen har hentet inspiration i Kjeld Gregersens udklipsbog fra 1960. Foto: Fra artiklen

Fodboldhistorie: Dengang Nr. Broby-Flemløse var på tipskuponen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1960 var en fantastisk fodboldsæson i Nr. Broby - serie 2-rækken blev vundet helt suverænt, og efter 33 kampe uden nederlag mødte holdet Roskilde fra 3. division i 2. runde af Landspokalturneringen.

Nr. Broby: 1960 var det år, hvor Danmark vandt OL-sølv i Rom med Danmarks første professionelle fodboldspiller Harald Nielsen på holdet. I Nr. Broby og omegn husker man dog især årstallet 1960, fordi var en legendarisk god fodboldsæson for den lokale fodboldklub. Et talentfuldt og homogent Nr. Broby-hold under ledelse af træner Hans Moos fik den sæson nemlig alting til at gå op i højere enhed. Holdet gik fra sejr til sejr - 33 kampe i træk uden nederlag blev det til.

Serie 2-rækken blev det år vundet i sikker stil, og via indledende kvalifikationskampe på Fyn kvalificerede holdet sig til 1. runde af Landspokalturneringen, og her ville skæbnen, at Nr. Broby skulle møde lokalrivalerne fra Flemløse, der var havnet som nummer to i serie 2 efter Nr. Broby.

Kampen blev mindeværdig på flere måder: Der blev sat tilskuerrekord på Flemløse Stadion med 600 tilskuere - og for første og så vidt vides eneste gang kunne man opleve en kamp mellem to fynske serie 2-hold på tipskuponen, der jo dengang blot havde 12 kampe.

Kamp nummer 7 i spilleuge 6 i 1960: Flemløse - Nr. Broby.

Broby lokalhistorie
Margit Larsen og Marie Kallehauge har lavet en imponerende reseach og dykket dybt i de lokalhistoriske arkiver i årets udgave af Broby Lokalhistorie.I artiklen "Fra fæstebonde til selvejer" beskriver Marie Kallehauge vilkårene for fæstebønderne i Vester Hæsinge, Sh. Lyndelse og Stenderup i 1700-, 1800- og starten af 1900-tallet. Artiklen beskriver detaljeret forholdene på en lang række af gårdene.

Margit Larsen fokuserer i artiklen "Fra fæste til selveje i 1917 i Sønder Broby, Allerup, Tørringe og Ølsted", på den rivende udvikling, der blev sat i gang i lokalområdet for 100 år siden, da grevskabet Muckadell begyndte at sælge ud af fæstegårde og husmandssteder til bønderne.

Endelig fortæller Poul Erik Borg historien gartneren Erling Lund og hans "Hawaiigartneri" i Vejle.
Og her er Nr. Brobys
Og her er Nr. Brobys "guldhold" fra 1960 så linet op: Bagerst fra venstre træner Hans Moos, Alex Gregersen, Ib Gregersen, Mogens Pedersen, Ingemann Henriksen og Peder Larsen. I midten: Kurt Hansen, Fritz Clausen og Bent Olsen. Forrest: Hans Hansen, Steen Andersen og Kjeld Gregersen. Foto: Fra artiklen

Mindeværdig kamp

Lokalpolitikeren Bo Petersen (født 1969) leverer i årets udgave af "Broby Lokalhistorie" en spændende beretning om netop denne kamp på Flemløse Stadion, der jo altså fandt sted mange år, før skribenten selv fik mulighed for selv at snøre fodboldstøvlerne.

"Det blev et sandt fodbolddrama i Flemløse den 11. september 1960. Sjældent havde man set 22 så trætte fodboldboldspillere, efter de havde givet sig fuldt ud i 120 minutter inklusiv omkampen," skriver han blandt andet i indledningen.

De 600 tilskuere på Flemløse Stadion fik en mindeværdig fodboldkamp at se.

Efter blot fem minutters spil bragte Flemløse sig foran 1-0, men 10 minutter senere gik Flemløses stopper Erik Ballegaard i ryggen på Brobys centerforward Mogens Pedersen. Dommeren pegede på pletten, og kort efter blev straffesparket omsat af Peter Hindse, og stillingen var 1-1.

Kort før pausen slog Mogens Petersen til igen - opsnappede en lang aflevering og sendte den i mål tæt på stolpen. Broby var foran med 2-1. Kort inde i 2. halveg bragte Flemløse dog atter balance i regnskabet. Flemløses venstre wing Jørgen Heidtmann driblede sig fri, og sendte bolden op i det ene kryds, hvor målmand Steen Andersen sprællede og baksede forgæves. Men dramaet fortsatte. Ved stillingen 2-2 fik Flemløse tilkendt et straffespark, som holdets spillende træner - den tidligere B1913-spiller, Hans Jørgensen - skulle eksekvere. Hans skud ramte undersiden af overliggeren, og bolden sprang i spil igen, og selv om Flemløse var tæt på et par gange mere, så holdt den uafgjorte stilling kampen ud.

I omkampen på 2x15 minutter viste Nr. Broby sig som det bedste - eller i hvert fald det mest udholdende - hold. Med et frisparksmål af venstre wing Peter Hindse og to fabelagtige scoringer af centerforward Kurt Andersen bragte Broby sig foran 5-2, inden Flemløses Kurt Andersen fik pyntet på resultatet til slutstillingen 5-3.

Nr. Broby var klar til 2. runde af landspokalturneringen. Og det rigtige tegn på tipskuponens kamp nummer 7 skulle være et x, fordi den ordinære kamp endte uafgjort.

Her er så beviset: Pokalkampen mellem Nr. Broby og Flemløse var på tipskuponen i september 1960. Foto: Fra artiklen.
Her er så beviset: Pokalkampen mellem Nr. Broby og Flemløse var på tipskuponen i september 1960. Foto: Fra artiklen.

Fremtvang omkamp

I lodtrækningen til 2. runde var det RB 1906 fra Roskilde, der kom op af hatten - et hold fra 3. division, der på papiret var tårnhøje favoritter. Kampen fandt sted på Roskilde stadion den 27. november 1960. Nr. Broby kæmpede heroisk mod det teknisk overlegne Roskildehold, og efter en pragtkamp af målmand Steen Andersen fremtvang holdet forlænget spilletid efter 2-2 i den ordinære kamp. I 2. halvleg af omkampen slap kræfterne dog op, og brobyholdets pokaleventyr sluttede med et ærefuldt 2-4 nederlag.

Efterfølgende lagde træner Hans Moos dog ikke skjul på sin stolthed holdets præstationer sæsonen igennem, fremgår det af Bo Petersens beretning, der er baseret på de gamle avisudklip: "Hans Moos kunne samtidig fastslå, at det var holdets første og eneste nederlag i 1960. Og selv københavneraviserne skrev dagen derpå anerkendende, at Roskilde gik videre men det kneb meget - Nr. Broby fremtvang omkamp."

Fodboldhistorie: Dengang Nr. Broby-Flemløse var på tipskuponen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce