Fisk og forskere tæller ned

28 fisk blev "ringmærket" forleden, så havforskerne via denne bøje kan få information om, hvor fiskene svømmer hen, når iltsvindet formentlig tager til hen over sommeren.
Foto: Line Reeh, DTU Aqua

Fisk og forskere tæller ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havforskere har udstyret fisk i Nørrefjord med elektronik, så deres vandring kan følges, når iltsvindet sætter ind

FALDSLED-HELNÆS: Hvordan finder en havforsker ud af, hvad havets fisk synes om livet i det våde element? Jo, han kigger såmænd bare en flok fisk over nakken.

Så det arbejder de på, havforskerne, der for tiden undersøger lokale fiskeres teori om, at mange års sandsugning i Nørrefjord i Helnæsbugten har ødelagt fiskeriet i området.

Forrige uge blev 28 skrubber og pighvarrer derfor udstyret med et stykke elektronik, der via en bøje i fjorden sender data om fiskenes færden til havforskerne hos DTU Aqua (tidligere Danmarks Fiskeriundersøgelser) i København.

Ifølge forskningsleder Claus Stenberg er meningen, at forskerne skal kunne følge fiskenes vandring, når sommerens iltsvind som forventet sætter ind i løbet af et par måneder.

Få forskellige fiskearter

Særligt er forskerne spændte på, om fiskene helt forlader de store områder, hvor havbunden er skamferet af årtiers sandsugning.

Hvis det sker, så får forskerne bekræftet, at de lokale fiskere har ret i teorien om sandsugningen.

Indtil nu har undersøgelserne i hvert fald vist, at der hverken er ret mange fisk eller ret mange forskellige fiskearter i Nørrefjord.

- Ud over pighvarre og skrubber har vi fanget sild, brisling, hornfisk og kutling, men vist kun en enkelt torsk, så der er ikke den store artsrigdom, siger forskningsleder Claus Stenberg efter forrige uges fiskeri i fjorden.

Indtil videre er Claus Stenberg dog positivt overrasket over, at der faktisk lever fisk på kanterne af de vidstrakte huller fra sandsugningen, hvor der ikke længere er sandbund men snarere sump.

- Men vi regner bestemt med, at det vil ændre sig, når iltsvindet kommer, siger forskningslederen, der hele sommeren står standby til at rykke ud i Nørrefjorden, når fiskenes vandringer og målinger af vandets iltindhold viser, at det er nødvendigt.

Til august kommer de københavnske havforskere helt sikkert tilbage til Nørrefjord for endnu engang at prøvefiske rundt om i fjorden og for at tjekke, hvad iltsvindet betyder for artsrigdommen.

De mange undersøgelser, som havforskerne foretager, udføres i samarbejde med de lokale fritidsfiskere, og deres håb er, at der senere kan findes penge til at genskabe den ødelagte havbund og dermed det skrantende fiskeliv i Nørrefjord.

Fisk og forskere tæller ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce