Zootropolis og The Big Short fra en uigennemskuelig bankverden

Den moderne storby for dyr, "Zootropolis", er en by uden sammenligning med andre. Med kvarterer som det smarte Sahara Square og det kolde Tundratown, er den en smeltedigel hvor alle mulige dyr lever sammen, og et sted hvor, hvad enten man er den største elefant eller den mindste spidsmus, så kan man blive hvad man vil. Men da den optimistiske betjent Judy Hopps ankommer, opdager hun, at det ikke er så nemt at være første kanin i en politistyrke bestående af store, barske dyr. Fast besluttet på at vise sit værd, slår hun til, da hun får chancen for opklare en sag, også selv om det betyder, at hun skal være makker med en hurtigsnakkende svindler-ræv ved navn Nick Wilde.

Filmen vises om eftermiddagen i Ringe Bio.

I 00'erne, da ejendomsmarkedet buldrede frem og Wall Street festede med champagne, var der enkelte særlinge, der ikke troede på, at træerne kunne vokse ind i himlen. De spillede mod bankerne, mod kreditforeningerne, mod markedet - mod alt det Wall Street stod for. Og vandt.

Sammenspist verden

"The Big Short" er historien om disse få outsidere, der forsøgte at gennemskue bankernes ugennemsigtige produkter, der afslørede boligboblen og blev rystede over, hvor sammenspist de forskellige institutioner i finansverdenen var, og som egentlig "kun"holdt øje med hinanden.

Instruktøren Adam McKay bevæger sig ind i den uoverskuelige jungle af finansielle produkter i årene, før boligboblen brast, og gør med Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell og Brad Pitt som guides publikum lidt klogere på, hvordan og hvorfor den seneste finanskrise opstod. Med ikke så lidt galgenhumor bliver banker og investorer sammenlignet med kokke, der maskerer let overgemte rester i suppen, og overoptimistiske kasinogæster, der bliver revet med.

I en stor, tillukket lejlighed på Manhattan lever Angulo-brødrene sammen med deres søster og forældre. De er nærmest fanget i lejligheden og har hele deres liv kun været ude for døren et fåtal gange. Hvad de dybest set ved om verden udenfor, har de lært fra film på tv. De kalder dem selv "The Wolfpack", ulvekoblet, og de har brugt hele deres barndom på at genopføre deres yndlingsfilm.

Uden venner og anden familie lever de på offentlig forsørgelse og børnenes mor har stået for undervisningen. De unge mennesker er ikke ynkelige individer, men nysgerrige, kreative og fulde af opfindsomhed, hvilket gennem alle årene har givet dem mulighed for at flygte fra følelsen af isolation og ensomhed. Men nu er de ved at få appetit på livet uden for den store murstensblok, der har holdt dem adskilt fra det virkelige liv så længe. "The Wolfpack" er en ganske fantastisk historie fra den virkelige verden og syner mest af alt som noget hentet direkte ud af et opdigtet eventyr.

Fra det virkelige liv

en historien er faktisk sand: Filmens instruktør Crystal Moselle mødte netop "ulvene" på en af deres usædvanlige spadsereture, hvor deres jakkesæt og usædvanlige fremtoning tilkaldte sig stor opmærksomhed. Hun så straks den helt usædvanlige historie og fik lov til at følge familien og lade dem fortælle.

  • Guldborg_Bente_(2015)_009

    Af:

    Jeg er journalist på Faaborg-Midtfyn Lokalredaktionen i Ringe. Her beskæftiger jeg mig som tovholder især med lokalstof i ugeavisen Midtfynsposten - og også med stof til lokalsiderne i Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har været ansat siden 1987, altid på Midtfyn. Jeg bor i Kværndrup med min mand og holder af planter og have.