Fiktiv retssag: Skoleelever dømte pizzamand for racisme

En højt engageret Stine Marie Jacobsen (t.v.) sammen med en flok aktive og nysgerrige elever fra Hjemly Friskole, da den gamle retssal i Faaborg for første gang i mange år var ramme for en retssag. Foto: Liv Møller Kastrup

Fiktiv retssag: Skoleelever dømte pizzamand for racisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

4.-6. klasse på Hjemly Friskole er med i et projekt, hvor kunst og lovgivning mødes. Tirsdag oplevede de en fiktiv retssag i Arresten i Faaborg, hvor de selv skulle være dommere.

Faaborg: Den første retssag i mange herrens år udspillede sig tirsdag i den gamle retsbygning på Torvet i Faaborg.

Her var pizzeriaejeren Thomas tiltalt for racisme, fordi han nægtede at servere pizza for tyskere og franskmænd.

Hans motiv var, at Tyskland og Frankrig ikke ville støtte USA's aktion i Irak-krigen.

Det havde han sat skilte op om i sit pizzeria, og da han en dag opdagede, at han var kommet til at servere pizza til et ægtepar, hvor kvinden var tysker, tog han pizzaen fra hende og gav dem pengene tilbage.

Det var dog ikke en helt almindelig dommer eller domsmænd, der skulle dømme manden. Det var derimod en flok elever fra 4.-6. klasse på Hjemly Friskole i Hillerslev.

Skolen er gået sammen med Arresten i Faaborg, jurastuderende Gert Storm (Syddansk Universitet) og kunstneren Stine Marie Jacobsen om at skabe et anderledes undervisningsforløb med fokus på lovgivning og kunst.

Kunstprojektet, som den danske kunstner Stine Marie Jacobsen står bag, hedder Law Shifters, og det går ud på, at børn inviteres til at gendømme virkelige retssager og skrive deres egne love ud fra ønsket om at styrke deres forhold til lovgivning og politik.

Retssagen har rent faktisk fundet sted i virkeligheden tilbage i 1980'erne, hvor den pågældende pizzamand fik en bødestraf.

Men Hjemly-eleverne kendte ikke det rigtige udfald, da de tirsdag blev inddelt i to hold, der hver skulle afgøre, om pizzamanden skulle dømmes. De kom frem til to meget forskellige udfald:

Det ene hold dømte manden til halvandet års ubetinget fængsel.

Det andet hold mente, han skulle slippe med en bøde på tusind kroner og to måneders socialt arbejde.

- Det interessante er, at eleverne bagefter skal skrive deres egne love, blandt andet ud fra deres indtryk fra retssagen. Der var for eksempel en pige, der ville have indført ved lov, at børn skal i praktik langt tidligere end i dag, fordi de tidligt skal tage stilling til, hvilke fag de skal vælge i skolen og så videre, fortæller Stine Marie Jacobsen.

- Jeg er positivt overrasket over, at børnene havde mega mange spørgsmål. De gik virkelig ind i det med stor nysgerrighed, siger jurastuderende Gert Storm, som ledede dagens "retsmøde".

Museumsinspektør Mette Brock Jacobsen, Arresten/Øhavsmuseet, hæftede sig især ved et bestemt "lovforslag" fra en elev:

- Alle forældre skal have to ekstra fridage om måneden, og de skal bruges til at være sammen med og lege med deres børn.

Når eleverne efter retssagen i Arresten har skrevet deres egne lovforslag med deres egne ord, kommer Stine Marie Jacobsen til Hjemly 23. januar, hvor eleverne skal arbejde videre med deres love og skrive dem om til digte.

30. januar kommer kunstneren igen på skolen, hvor eleverne skal snitte tegneserier og billeder til lovene på store stykker linoleum. Og fra 10. februar vil børnenes love og linoleumsværket blive udstillet i Arresten i Faaborg.

Kunstprojektet Law Shifters
Bag kunstrojektet Law Shifters står den danske kunstner Stine Marie Jacobsen, der tager udgangspunkt i sociale eksperimenter og undervisningssituationer, hvor diskurser og kritisk tænkning kan tage form.Hjemly Friskoles 4.-6. klasser var tirsdag på besøg i Arresten i Faaborg (Øhavsmuseet), hvor de skulle agere dommere i en retssag, som fandt sted i virkeligheden i 1980'erne. Herefter skal eleverne skrive deres egne lovforslag i relation til sagen - og med deres egne ord. De kommende uger arbejder de videre med lovteksterne, som skal udstilles i Arresten fra 10. februar og senere i i Europarådets hovedbygning i Strasbourg.

Der laves et lignende projekt med unge i Strasbourg.

Projektet har desuden et "søster-projekt" som udstilles i Nikolaj Kunsthal i København.

Law Shifters er en del af Kulturens Laboratorium - en kulturtjeneste under Kulturregion Fyn, hvor kulturinstitutioner, kunstnere og skoler eksperimenterer med nye kunst- og kulturformidlingsforløb til skoleelever på tværs af genrer og fag.

Fiktiv retssag: Skoleelever dømte pizzamand for racisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce