By og Land kritiserer byggeri i gågaden - byggesagsafdeling afviser at have godkendt byggeriet

Hvis der skal bygges om i gågaden i Faaborg, der er omfattet af den bevarende lokalplan for købstadens gamle bymidte, skal det ske i respekt for de arkitektoniske værdier, fastslår formanden for Foreningen By og Land Faaborg og Omegn, Flemming Brandrup, som 25. januar i et læserbrev kritiserede ombygningen af Østergade 28.

Det er tilsyneladende heller ikke det byggeri, som kommunen har givet tilladelse til ifølge byggesagsafdelingen, som artiklen vender tilbage til.

Flemming Brandrup mener, at bygningen fra 1974 ikke havde den store arkitektoniske værdi i forvejen.

- Er der så sket den store skade?

- Det kan sagtens gøres bedre, og jeg skriver jo netop i læserbrevet, at man føjede spot til skade. Det havde været muligt at ændre på bygningen, så der var tale om en forbedring, siger han.

- Hvordan?

- Som Østergade 28 fremstår nu, så er det en "kæmpeklods", som "svæver" deroppe. Man har udhulet underetagen. Man kunne have delt facaden op med murpiller, lige som man har gjort ved Ole Billums ejendom på den anden side af gågaden - der, hvor der er Export og Punkt 1, svarer Flemming Brandrup.

Nyt i forhold til tegninger

Som nævnt i læserbrevet føler By og Land Faaborg og Omegn ikke, at man blev præsenteret for de færdige tegninger.

- Det dur naturligvis ikke, og jeg mener, at det via et andet bestyrelsesmedlem er blevet påtalt over for Faaborg-Midtfyn Kommune. Jeg hører, at det byggeri er noget, som folk i byen taler om, tilføjer formanden.

Lederen af kommunens byggesagsafdeling, Åse Nielsen, giver Flemming Brandrup ret. Hun har undersøgt sagen efter avisens henvendelse.

- De tegninger, vi har fået indleveret og godkendt, stemmer ikke helt overens med det, der er opført, konstaterer hun.

Sagens kerne er den såkaldte trempelhøjde - forskellen mellem gulvet på første sal og nederste del af tagets hældning. I dette tilfælde er trempelhøjden godkendt til 1,25 meter.

- Byggeriet er ikke færdigmeldt endnu. Når det sker, må vi se på, hvilke muligheder der er. Om ændringen kan godkendes umiddelbart, om man kan lave andre ting, så det accepteres, eller om det skal ændres helt. Men jeg kan ikke sige endnu, hvordan sagen ender, nævner Åse Nielsen.

- Sagen er uheldig, men man har ikke kunnet se, hvordan byggeriet vil komme til at tage sig ud, fordi der var stillads omkring, og vi kontrollerer ikke løbende. Hvis vi får en henvendelse, eller noget er åbenlyst forkert i forhold til det godkendte, kan vi naturligvis skride ind undervejs, tilføjer hun.

Arkitekten, Mogens Bønneland, Faaborg, forstår ikke, at der skulle være problemer.

- Jeg har lavet tegningerne, men resten har bygherren og håndværkerne selv kørt, så jeg har ingen yderligere kommentarer, siger Mogens Bønneland.

Som det fremgik, da læserbrevet blev bragt, ønsker ejeren og bygherren, Jørgen Ferdinand, Diernæs, ikke at kommentere kritikken fra Flemming Brandrup.

  • Lorenzen_Michael

    Af:

    Arbejder især med det teknik-, miljø- og havnespørgsmål samt natur på Faaborg-redaktionen.