Fejedreng på powershopping: Købte drejebænk til fire millioner kr. med hjem til fabrikken

Industritekniker Søren Vikkelsø (tv) forklarer Claus Bisgaard og Jos Bisshop om arbejdsprocessen ved sit værktøj, en drejebænk til fire millioner kr. Foto: Torsten Cilleborg

Fejedreng på powershopping: Købte drejebænk til fire millioner kr. med hjem til fabrikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eldan Recycling tilbyder ansatte masser af medindflydelse, men har svært ved at rekruttere lærlinge. Nu går kommunen ind i et samarbejde, der skal skabe flere arbejdspladser

Faaborg: Søren Thegen Vikkelsø, 32, startede som skoletræt fejedreng hos Eldan Recyckling i Faaborg for 16 år siden. Sidste år sendte virksomheden, der er specialister i at fremstille maskiner til genbrugsindustrien, ham til Taiwan med det store checkhæfte. Søren Vikkelsø kom hjem med en drejebænk til fire millioner kr., for i de mellemliggende 16 år er han blevet industritekniker og betroet medarbejder.

Det er der egentlig ikke noget opsigtsvækkende i, ikke for Eldan i al fald.

- Medarbejderne laver det, de er gode til, og får masser af spillerum, og da Søren skulle arbejde med drejebænken, var det helt naturligt, at han fik det afgørende ord omkring den maskine, vi skulle investere i, forklarer indkøbschef Claus Bisgaard.

Halvdelen af vores 85 ansatte er industriteknikere i produktionen. Mange af dem nærmer sig pensionsalderen, og vores erfaring er desværre, at vi har svært ved at tiltrække lærlinge.
Claus Bisgaard, salgschef Eldan Recycling, Faaborg
Eldan Recycling
Firmaet blev stiftet i København 1956 af Ejvind Laursen. I 1971 etablerede Eldan sig i Faaborg.Eldan Recycling A/S producerer store maskiner til genindvindingsindustrien.Virksomheden ligger i Faaborgs industrikvarter og råder over 10.000 kvadratmeter.Siden 1999 er Eldan Recycling ejet af svenske Carl Bennet AB - Lifco AB.
Jos Bisschop (tv) på besøg hos Claus Bisgaard, Eldan Recycling, for at finde ud af, hvor kommunen og erhvervslivet kan samarbejde om at skabe arbejdspladser. Foto: Torsten Cilleborg
Jos Bisschop (tv) på besøg hos Claus Bisgaard, Eldan Recycling, for at finde ud af, hvor kommunen og erhvervslivet kan samarbejde om at skabe arbejdspladser. Foto: Torsten Cilleborg

Mange nærmer sig pensionen

På trods af tillid og medindflydelse står Eldan Recykling med et alvorligt rekrutteringsproblem.

- Halvdelen af vores 85 ansatte er industriteknikere i produktionen. Mange af dem nærmer sig pensionsalderen, og vores erfaring er desværre, at vi har svært ved at tiltrække lærlinge. Det er et problem, vi har døjet med over nogen tid, og nu har vi bedt kommunen om hjælp, forklarer Claus Bisgaard videre.

Den hjælp iler Jos Bisschop (S), ny formand for Arbejdsmarkedsudvalget, med. Onsdag besøgte han og de øvrige politikere i udvalget virksomheden for at blive oplyst på de krydsfelter, hvor de kan hjælpe hinanden.

Produktionsmiljø skal tales op

- Min ambition er at få skabt så mange arbejdspladser som muligt i Faaborg-Midtfyn. Derfor rykker udvalget gerne ud på virksomhederne for at få en viden om, hvor vi kan hjælpe hinanden. Jeg ser det som et positivt problem, at Eldan står med ledige arbejdspladser. Vi skal have fortalt historien om, at her er arbejde at få, siger Jos Bisschop.

Den samme øvelse har Claus Bisgaard dyrket nogen tid.

- Dels skal vi have afmystificeret, hvad en industritekniker egentlig laver, dels skal vi have gjort klart, at Faaborg faktisk har et godt produktionsmiljø. For ganske kort tid siden holdt vi åbent hus på virksomheden. Vi blev overvældet over, at der kom hundredvis af gæster. Det var fint, at kunne fortælle om os selv, men jeg må også erkende, at vi nok skød lidt forbi målgruppen. Der var temmelig mange ældre blandt gæsterne, og vil vil så gerne være kendt blandt de unge, siger indkøbschefen.

Her kan politikerne gøre en forskel, mener Bisschop:

- Vi skal have et samarbejde i gang med skolerne. De skal ud og se virksomhederne, så de tænker de uddannelsesmuligheder ind. De unge skal selvfølgelig vide, at der er et alternativ til længerevarende uddannelser - eller arbejdsløshed, siger udvalgsformanden.

Du behøver ikke få sorte negle

Det fandt Søren Vikkelsø ud af for 16 år siden.

- Jeg var simpelthen træt af skolen, da jeg dumpede ind her som 16-årig, fortæller han.

Den kom han nu langt fra til at slippe for, og i dag bruger han omkring halvdelen af sin arbejdstid på at programmere den computer, der styrer metalskærerne på den enorme drejebænk, der mest af alt ligner et fejlparkeret IC 4-tog. Lyder det nørdet, beroliger Vikkelsø:

- Programmering er ikke det første, man bliver sat til. Man starter med at lære maskinerne og metallerne at kende. Det behøver man ikke få sorte negle af, siger han og holder hænderne frem.

- Du bliver ikke mere beskidt, end du selv vil, smiler han.

Fejedreng på powershopping: Købte drejebænk til fire millioner kr. med hjem til fabrikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce