Fastkørt ambulance: Udløser røde ører

Tydelige spor i marken uden om Hestehavevejs spærring fik ambulancechaufføren til at tro, at det var sikkert at køre udenom.
Foto: Roland Petersen

Fastkørt ambulance: Udløser røde ører

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejlukning i Årslev ikke indrapporteret til ambulance-vagtcentral.

Sdr. Nærå: En ambulance under udrykning kørte juledag fast i en mark ved Hestehavevej i Sdr. Nærå, efter at ambulancechaufføren var kørt ud i marken for at passere den vejbom, der siden i sommers har spærret Hestehavevej lidt nord for Møllehøjvej.

Vejlukningen blev før sommerferien besluttet af politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune og kort efter ført ud i livet - og er siden blevet en omdiskuteret sag i lokalområdet.

Men vejlukningen blev aldrig indrapporteret til Region Syddanmarks vagtcentral, der sender ambulancer af sted til syge og tilskadekomne, og som også er ansvarlig for at de elektroniske kort, ambulancechaufførerne navigerer efter, er opdaterede.

Derfor har sagen efterladt røde ører hos vejchefen i Faaborg-Midtfyn Kommune, Kim Fakkenor.

- Vi burde have indberettet vejlukningen, men det har åbenbart ikke været kutyme her i den slags situationer. Jeg ved ikke hvorfor, forklarer Kim Fakkenor, der kun har været i jobbet i få måneder.

Én årlig indberetning

- Men jeg har aftalt med medarbejderne, at vi fremadrettet skal indberette direkte til regionens vagtcentral, når vi laver trafikale ændringer, der betyder, at ikke kan komme frem som tidligere, fastslår vejchefen.

Normalt indberetter kommunens vejafdeling ifølge Kim Fakkenor én gang om året ændringer på de kommunale veje til it-systemet Kortinfo, som alle gængse nagivationssystemer henter kort fra.

Sagen om den fastkørte ambulance blev omtalt her i avisen 2. juledag, og allerede efter den artikel tog chefen for regionens vagtcentral, Kim Ahlers fat i sagen.

- Normalt opdaterer vi ambulancernes kort én gang om året, men vi kan også lægge ændringer ind manuelt, og det fik jeg gjort allerede, da jeg læste artiklen i avisen, forklarer Kim Ahlers.

Vagtcentralchefen erkender samtidig, at én årlig automatisk opdatering af ambulancernes navigationssystem er for lidt.

- Men sådan er det i den kontrakt, vi har med vores kortleverandør. Kontrakten udløber i 2017, og når vi skal lave en ny kontrakt, er det med oftere opdatering noget, vi skal have set på. Udviklingen går stærkt på det her område, konstaterer Kim Ahlers, der flere gange om måneden manuelt lægger oplysninger om ændringer på de syddanske veje ind i systemet.

Fastkørt i syv minutter

Ifølge Kim Ahlers oplysninger sad ambulancen fast i den mudrede mark ved Hestehavevej i omkring syv minutter, inden tilildende naboer med hjælp fra en firhjulstrukket bil fik den tilbage på asfaltvejen.

- Da chaufføren finder ud af, at han er kørt fast, kalder han vagtcentralen, og vi sender en ny ambulance af sted, men den fastkørte ambulance kom alligevel hurtigst frem, forklarer Kim Ahlers.

Hvad den patient, som ambulancen var på vej til, fejlede, og om forsinkelsen fik konsekvenser for behandlingen, vil vagtcentralchefen ikke ind på, da der er tale om personfølsomme oplysninger.

Til gengæld er der ingen bebrejdelser mod chaufføren, der kørte ambulancen ind i den mudrede mark.

Fuld tillid til reddere

- Vi har tillid til, at mandskabet i ambulancerne vælger den løsning, de mener, er den bedste for at komme hurtigst hen til patienten. Det er helt sikkert også gjort i det her tilfælde, fordi chaufføren har set på hjulspor i marken, at andre også har taget turen uden om vejspærringen, siger Kim Ahlers, som tilføjer, at det også ville have forsinket ambulancen nogle minutter, hvis den i stedet for at forsøge at skyde genvej skulle have vendt rundt og fundet en alternativ rute.

Fastkørt ambulance: Udløser røde ører

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce