Siden december har børnene i kommunens 40 daginstitutioner samlet brugte batterier og elektronik, de kunne tage med i institutionen.

Årsagen er, at Faaborg-Midtfyn Kommune har inviteret samtlige daginstitutioner til at være med i kampagnen "Sig Farvel Batteri," som går ud på at få børnene til at samle brugte batterier - og samtidig lære vigtigheden af ikke at smide batterier i skraldespanden. Det er et tiltag afledt af Miljøstyrelsens kampagne "Farvel Batteri."

Og det er gået rigtigt godt.

I sidste uge kørte de rundt for at indsamle "rovet", og de blev noget overraskede over, hvor mange batterier, børnene og deres forældre egentlig havde skrabet sammen.

- Jeg er meget imponeret over den mængde, børnene har indsamlet, sagde Susanne Jervelund fra Klimasekretariatet, da hun tirsdag besøgte Ringgårdens Børnehave.

Før Susanne Jervelund var i Ringgårdens børnehave, havde hun været i en lille institution med 20 børn, og de havde indsamlet 25 kilo batterier.

I Ringgården er de 60 børn.

- Så jeg tør slet ikke begynde at gange op, sagde Jervelund, inden hun skulle slæbe batterierne ud i bilen.

Og da hun kom hjem med læsset viste det sig, at der var 113 kilo batterier og elektronik.

Ikke gode til at sortere

Mange danskere er gode til at aflevere ting til genbrug. Men når det kommer til batterier, kan vi blive endnu bedre. Formålet med kampagnen er derfor at gøre danskerne endnu bedre til at aflevere deres brugte batterier.

Batterier indeholder nyttige råstoffer, som fx jern, mangan og tungmetaller - og de kan genanvendes. Derfor skal de afleveres til genbrug. Så går de vigtige råstoffer ikke tabt, og naturen og grundvandet bliver ikke bliver forurenet. Og derfor har kommunen sammen med FFV forsøgt at aktivere de 40 daginstitutioner til at være med til at samle brugte batterier.

- Der er rigtig mange batterier, der ryger i skraldespanden, og det må de ikke. På den her måde kommer vi i kontakt med rigtig mange - både børn, søskende og forældre. Og der er mange, der ikke kender de røde poser, man skal putte sine batterier i, og som man kan hente på genbrugspladsen, forklarer Susanne Jervelund.

Grøn institution

Ringgårdens Børnehave har nu i to år været en Grøn Institution. De arbejder meget med at lære børnene om grøn energi, lære dem, at det er vigtigt at spare på strømmen og sortere affaldet, ligesom man også skal huske at holde naturen ren.

- Det er vigtigt at skabe bevidsthed om det nu, for så vil de huske det senere, siger leder Vibeke Snedevind, og noget tyder på, at hun har ret, for flere forældre fortæller, hvordan børnene belærer dem om at slukke lyset.

Og kampagnen "Farvel Batteri" er fint i tråd med deres i forvejen grønne vaner.

  • Jørgensen_Anne

    Af:

    Journalist på redaktionen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Skriver til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og UgeAvisen Faaborg. Er 31 år og bosat i Faaborg.