Fanget på sit værelse

Udsigten fra den lille terasse er begrænset til de andre bygninger på plejecenteret, og John Erik Hansen kan ikke selv køre ud på tur.
Foto: Thomas Fredberg

Fanget på sit værelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kørestolsbrugere på plejehjem kommer kun uden for centeret én gang om ugen. Ældrerådet er frustreret

FAABORG: - Er det en menneskerettighed at få frisk luft hver dag?

Det spørgsmål stillede Ida Rasmussen fra Ældrerådet på kommunalbestyrelsens møde i sidste uge. Svaret fra borgmester Bo Andersen (V) var "jooh".

Men mere end en slurk luft bliver det ikke til i virkeligheden.

- Personalet har bare ikke tid til at køre beboerne ud i den friske luft, selvom de ældre ville få det meget bedre, siger Ida Rasmussen.
John Erik Hansen er hobbyfotograf og ville gerne have mulighed for at komme ud at tage nogle billeder.
John Erik Hansen er hobbyfotograf og ville gerne have mulighed for at komme ud at tage nogle billeder.
Foto: Thomas Fredberg

Højst en time om ugen

Og det kan John Erik Hansen nikke genkendende til. Han er 53 år og bor på plejecenteret Prices Have i Faaborg, hvor han også er formand for beboer-pårørenderådet.

Han sidder i kørestol, efter han på grund af en kredsløbssygdom for et års tid siden fik amputeret sit venstre ben. Hans venstre arm er bukket kronisk sammen, så det er kun højre arm, han kan bruge en smule.

Derfor går det meget langsomt med at få kørestolen fremad.

- Jeg kommer sjældent uden for centeret, og jeg savner at opleve noget og snakke med andre mennesker, siger John Erik Hansen.

Han har en altandør, hvor han kan køre ud foran værelset, men længere går turen ikke, for han har ikke kræfter til at køre sin kørestol selv.

Ikke engang en tur rundt om Sundsøen eller ud i den omkringliggende natur kan det blive til.

En tur længere væk end uden for altandøren sker maksimalt én gang om ugen i én time ad gangen for beboerne. Det bekræfter Monna Hansen, social- og sundhedshjælper på Prices Have Centeret.

Intetsigende hverdag

Og det kan være svært at acceptere for en mand, som før i tiden var aktiv i hjemmeværnet og gik 50 kilometer om ugen.

- Det er forfærdeligt, at jeg ikke kan komme ud, og det gør mig mismodig og trist bare at sidde herinde dagen lang, siger John Erik Hansen.

- Vi har brug for at komme ud og få nogle nye sanseindtryk og energi.

Hvis det stod til John selv, kom han ud på en tur en time om dagen. Og det ville også være det ideelle, mener social- og sundhedshjælper Monna Hansen.

- Vi ville meget gerne ud på flere ture med beboerne, men med de ressourcer, vi har, er vi nødt til at prioritere personlig pleje højere.

Så det ser ikke ud til, at John og de andre beboere kommer mere ud foreløbig. I stedet bruger han sine dage foran computeren og ved at lytte til musik.

- Der er ikke meget ved min hverdag. Den er ensformig og intetsigende, siger John Erik Hansen.

Nogle af de andre beboere har pårørende eller en ledsager, der går ture med dem. Men John har kun sin mor på 80 år, som kommer på besøg en gang om ugen, og hun har ikke kræfter til at skubbe kørestolen.

- De har mistet alt

Hos Ældrerådet ser de frustreret til fra sidelinjen.

- Jeg kan med min bedste vilje ikke se, at der kan spares mere væk på ældreområdet. Beboerne har nærmest mistet alt, siger Ida Rasmussen.

Imens må John finde sig i situationen, som den er nu. Han regner med at skulle bo mange år på Prices Have Centeret i Faaborg.

Fanget på sit værelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce